„Live surgery” директно от топ операционните на ВМА

212
ГОДИНА: / БРОЙ:

На 28 и 29 aприл 2023 г. Военномедицинска академия ще бъде домакин на 13-ия Симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия” – ежегодно научно събитие, организирано от ВМА и Катедра „Урология и нефрология”, с подкрепата на Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология, онлайн платформата за обучение „Академия по Ендоурология”, Научната организация Експерти в уролитиазата, Международния алианс по уролитиаза, Югоизточната група за изследвания в областта на уролитиазата и научната организация Урология в развиващите се страни.

Научната програма на симпозиума включа лекции, дебати, сесии с хирургия на живо, които ще се проведат и излъчват директно от напълно обновените операционни зали, оборудвани с последно поколение апаратура, ендоскопски, лапароскопски инструментариум и последно поколение енергийни източници и лазери, сесии с хирургични видео филми, даващи възможност на участниците да разширят познанията си в областта на ендоурологията и уролитиазата, коментира проф. д-р Илия Салтиров, ръководител на Катедра „Урология и нефрология” и председател на Организационния комитет.

В Научния комитет на събитието, освен български, ще вземат участие и 12 международни експерти в областта на ендоурологията и уролитиазата, които ще представят актуални новости в диагностиката и лечението на урологичните заболявания. Участниците ще имат възможност да представят своя опит и проучвания по време на модерираната постерна и видео сесия.

По време на симпозиума ще бъдат дискутирани теми, посветени на развитието на технологиите и лазерите в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия и как те променят ежедневната хирургична практика; съвременните методи за хирургично и медикаментозно лечение на уролитиазата и предпазването от рецидиви; ендоурологичното лечение на уротелните тумори на пикочния мехур и горния уринарен тракт; оперативните техники за лазерна енуклеация при доброкачествена простатна хиперплазия; образни и биопсични диагностични методи при карцином на простатата; диагностика и лечение на усложненията при ендоурологични и минимално инвазивни хирургични оперативни техники, поясни още проф. д-р Салтиров.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...