МБАЛ „Уни Хоспитал“ отпразнува 6 години от откриването си и 130 години от създаването на болница в Панагюрище

615
ГОДИНА: / БРОЙ:

С водосвет за здраве и презентационен форум бяха отбелязани 130 години от създаването на първото лечебно заведение в Панагюрище – болница с 20 легла и 6 години от откриването на МБАЛ „Уни Хоспитал“, правоприемник на МБАЛ „Събо Николов“. Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия свещеноиконом Атанас Маноловсе се помоли за здраве и пожела благополучие на целия екип на лечебното заведение, отслужвайки тържествен ритуал. На него присъстваха кметът на Панагюрище, ръководството на болницата, представители на Българския лекарски съюз, водещи в страната медици и др.

„През всичките тези години болницата е била център за развитие на здравеопазването в региона. В последните години се наложи и като водещо лечебно заведение в цялата страна, предпочитано от пациентите“, приветства гостите на празника д-р Явор Дренски, управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

„Тази болница е изградена с даренията на един наш съгражданин – Събо Николов. В началото е скромно лечебно заведение с 20 легла, но виждаме какви мащаби имаме днес. Това е благодарение на всички онези, които стъпка по стъпка са извървели този път. Тук всеки е дал от себе си – от всеки един ръководител, от общинското ръководство, от подкрепата, оказана от стратегическия партньор и основен инвеститор „Асарел Медет“, така че смятам, че в ден като днешния трябва да се върнем и назад“, изтъкна кметът на община Панагюрище Никола Белишки. „Продължавайте все така устремени напред да гоните най-високите стандарти в медицината не само на национално, но и на европейско и световно ниво”, пожела на целия екип на болницата г-н Белишки.

Д-р Ангел Проданов, прокурист и директор “Медицинска дейност“ в лечебното заведение представи историята на болницата по време на презентационен форум, подчертавайки, че днес нямаше да има празник, ако не беше делото на проф. Лъчезар Цоцорков – инициатор и двигател за реализацията на проекта за създаването на МБАЛ „Уни Хоспитал“. „Проф. Цоцорков бе истински визионер, провидял бъдещето и мястото в него на модерно лечебно заведение, успял да обедини за тази кауза огромна обществена подкрепа и гражданско доверие”, акцентира д-р Проданов.

Управителят на болницата д-р Явор Дренски сподели в началото на своята презентация, че лечебното заведение е пример не само в областта на медицината, но и модел как публично-частното партньорство между Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД може да бъде успешно и да носи полза на общността и пациентите. Д-р Дренски посочи, че от 2016 година до момента през в болницата са лекувани над 97 000 пациенти, извършените операции са над 16 000, а ражданията надхвърлят 1000. МБАЛ „Уни Хоспитал“ има много потенциал и целта на ръководството е той да бъде изцяло в услуга на пациентите, не само в страната, но и от чужбина. Това е и първата болница в България, която получи акредитация за международен здравен туризъм от Global Healthcare Accreditation – златен стандарт в медицината, за всички, които искат да работят с международни пациенти. Над 70% от преминалите през болницата не са от област Пазарджик, което показва, че лечебното заведение е припознато от пациентите в цялата страна, има национално значение и с гордост носи своето име“, заяви още д-р Дренски.

Дейността и екипът на Онкологичния център и Отделението по медицинска онкология представи началникът им д-р Росица Кръстева, която подчерта, че индивидуалният подход към всеки пациент е водещ за целия екип на центъра. Интересни клинични случаи, предимствата на използваната модерна апаратура и мултидисциплинарния подход в работата си посочиха в своите презентации началникът на Отделението по лъчелечение д-р Захари Захариев, началникът на Клиниката по съдова хирургия доц. д-р Андриан Тонев и началникът на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия д-р Регина Хатър. Донорската програма на МБАЛ „Уни Хоспитал“ презентира д-р Тодор Шопов от Отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Д-р Дренски благодари на всички членове на екипа налечебното заведение, подчертавайки, че те стоят зад всичко, което е МБАЛ „Уни Хоспитал“ към момента, отдали са живота си в името на пациентите и са двигателят, който води болницата напред. Д-р Дренски пожела техният устрем да продължава, за да могат още страдащи българи и лекуващи се у нас чужденци да имат възможност да се докоснат до високото качество, което предоставя екипът на болницата.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...