Млечните продукти увеличават риска от рак
Досегашните доказателства за това дали консумацията на млечни продукти влияе на канцерогенезата са непоследователни. Проучвания върху западни популации показват, че млечните продукти могат да бъдат свързани с по-нисък риск от колоректален карцином и по-висок риск от рак на простатата, но не са открили ясна връзка с рака на гърдата например. За да установят дали млечните продукти влияят по различен начин върху канцерогенния риск при китайците, изследователи от Oxford Population Health публикуваха резултати от ново мащабно проучване в BMC Medicine, събрало данни от над 510 000 участници в проучването на China Kadoorie Biobank. Участниците са проследявани средно около 11 години. Включени са както фатални, така и нефатални събития. Проучването установява, че около една пета (20%) от участниците консумират редовно млечни продукти (предимно мляко), 11% консумират млечни продукти месечно, а 69% не са потребители. През периода на проучването най-високият процент е за рак на белия дроб, следван от рак на гърдата, на стомаха и рак на черния дроб. Хората, които консумират редовно млечни продукти, са имали значително по-голям риск от развитие на рак на черния дроб и гърдата. Няма връзка между приема на млечни продукти и колоректален карцином, рак на простатата или друг изследван вид рак. Както ракът на черния дроб, така и на гърдата са сред най-често срещаните видове рак в Китай, което представлява съответно около 393 000 и 368 000 нови случая всяка година. По-голямата консумация на млечни продукти може да повиши нивата на инсулиноподобен растежен фактор-I (IGF-I), който насърчава клетъчната пролиферация и е свързан с по-висок риск от онкогенеза. Потенциално женските полови хормони, присъстващи в кравето мляко (като естроген и прогестерон), имат роля в повишения риск от рак на гърдата, докато наситените трансмазнини- в този на черния дроб.