Млечните продукти увеличават риска от рак

722
ГОДИНА: / БРОЙ:

Досегашните доказателства за това дали консумацията на млечни продукти влияе на канцерогенезата са непоследователни. Проучвания върху западни популации показват, че млечните продукти могат да бъдат свързани с по-нисък риск от колоректален карцином и по-висок риск от рак на простатата, но не са открили ясна връзка с рака на гърдата например. За да установят дали млечните продукти влияят по различен начин върху канцерогенния риск при китайците, изследователи от Oxford Population Health публикуваха резултати от ново мащабно проучване в BMC Medicine, събрало данни от над 510 000 участници в проучването на China Kadoorie Biobank. Участниците са проследявани средно около 11 години. Включени са както фатални, така и нефатални събития. Проучването установява, че около една пета (20%) от участниците консумират редовно млечни продукти (предимно мляко), 11% консумират млечни продукти месечно, а 69% не са потребители. През периода на проучването най-високият процент е за рак на белия дроб, следван от рак на гърдата, на стомаха и рак на черния дроб. Хората, които консумират редовно млечни продукти, са имали значително по-голям риск от развитие на рак на черния дроб и гърдата. Няма връзка между приема на млечни продукти и колоректален карцином, рак на простатата или друг изследван вид рак. Както ракът на черния дроб, така и на гърдата са сред най-често срещаните видове рак в Китай, което представлява съответно около 393 000 и 368 000 нови случая всяка година. По-голямата консумация на млечни продукти може да повиши нивата на инсулиноподобен растежен фактор-I (IGF-I), който насърчава клетъчната пролиферация и е свързан с по-висок риск от онкогенеза. Потенциално женските полови хормони, присъстващи в кравето мляко (като естроген и прогестерон), имат роля в повишения риск от рак на гърдата, докато наситените трансмазнини- в този на черния дроб.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...