Могат ли деца до едногодишна възраст да пият бадемово мляко?

3152
ГОДИНА: / БРОЙ:

Бадемовото мляко е често срещана алтернатива на кравето мляко за възрастни, но бебетата имат различни хранителни нужди. Експертите съветват въвеждане на друго мляко, като краве или бадемово мляко, след първия рожден ден на бебето, тъй като специфичният хранителен състав в кърмата и адаптираното мляко е от съществено значение за развитието на детето. Бадемовото мляко може да се дава без риск на повечето деца, но не е заместител на кърмата или детската храна. То има някои хранителни разлики, които трябва да се вземат предвид.

Някои хора дават бадемово мляко на деца, които имат непоносимост към лактоза или ако избягват млечни продукти по други причини. Децата могат да пият бадемово мляко веднъж или два пъти дневно между периодите на кърмене или да ядат други храни, но само когато са на възраст над 12 месеца.

Бадемовото мляко е направено от фино смлени бадеми и вода. Другите съставки могат да включват сгъстители, подсладители и ароматизатори, като ванилия. Много производители добавят и хранителни вещества, включително витамин А, витамин D и калций. Бадемовото мляко може да бъде безопасна добавка към храната на детето, но млякото не може да се сравни с хранителните вещества, осигурени от кърмата или адаптираното мляко. При опасения от страна на родителите, че детето може да е непоносимо към лактоза, трябва да се направи консултация с медицински специалист. Лактозната непоносимост е по-честа при по-големи деца и възрастни, отколкото при бебета и малки деца.

Ако се използва бадемово мляко, което да допълни диетата на детето, трябва да е сигурно,че млякото е с ниско съдържание на захар или неподсладено; млякото е обогатено с калций и витамини А и D; бебето консумира други форми на мазнини и протеини. Също така е важно да разберете дали бебето има алергия към ядки. Ако роднините на бебето имат алергия към орехи, най-добре е да се избягват напълно ядките.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...