Национална кампания „Бъбреци без болка“ в 27 лечебни заведения в 13 града от страната

797
ГОДИНА: / БРОЙ:

По инициатива на Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест, в периода 12.06-1.07.2021 г., уролози и нефролози от 27 лечебни заведения в градовете: София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Плевен, Монтана, Габрово, Благоевград, Велико Търново, Варна, Силистра, Шумен и Хасково, ще проведат информационна кампания с безплатен скрининг за пациенти с бъбречно-каменна болест. Прегледите включват и абдоминална ехография, не се заплащат и не изискват направление от специалист. Записването се осъществява през сайта на Сдружението: : http://bkb.bg/
Стартът на националната кампания „Бъбреци без болка“ ще бъде обявен на 16 юни (събота) в 10.00 ч., в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“, с колективно пиене на вода от пациенти и медици, тъй като редовното пиене на вода снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране.
У нас половин милион българи страдат от бъбречно-каменната болест, като голяма част от тях не знаят за болестта, докато не преживеят бъбречна криза. Заболяването засяга хора в активна възраст – между 30 и 60 години, като превес имат мъжете (10.6%) в сравнение с жените (7.1%). По данни на НЗОК, средно между 125 000 и 150 000 души годишно се новодиагностицират с уролитиаза (камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур), а 54 000 постъпват в болница с бъбречна криза.
Нездравословният начин на живот с прехранване и прекомерна консумация на сол, с намалена физическа активност и психо-социален стрес, са най-силните предиктори на уролитиазата и водят до влошено здраве и качество на живот. Същевременно пандемията е причина да се ограничи профилактиката и адекватното проследяване на вече установено бъбречно заболяване, пациентите търсят лечение твърде късно и възможностите за радикално подобряване на състоянието им силно намаляват.
Националната кампания „Бъбреци без болка“ има за цел да изгради информираност у пациентите за бъбречно-каменната болест, така че те да осъзнаят своята роля в превенцията и лечебно-диагностичния процес, за да могат да се ангажират с клиницистите в съвместно вземане на решения, както и да развият умения за собствен контрол на заболяването. Всеки пациент ще получи като подарък новото издание на „Наръчник за пациента с БКБ“.

В кампанията участват следните лечебни заведения:

София

УМБАЛ „Александровска“ – Клиники по урология и по нефрология
Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда – Клиника по урология
УБ “Лозенец” – Клиника по нефрология и трансплантация
УМБАЛ „Софиямед“ – Клиника по урология
МЦ „Кристал“
МБАЛ „Доверие“ – Клиника по урология
МЦ FI Health
7 ДКЦ
8 ДКЦ

Пловдив

МБАЛ „Централ хоспитал“
УМБАЛ Пловдив
МБАЛ „Уромедикс“
МЦ „Литомед“
МЦ „Света Анна“
Урологичен кабинет д-р Станислав Вълканов

Монтана

МБАЛ „Сити Клиник Св. Георги“

Благоевград

Отделение по урология към МБАЛ Благоевград

Русе

МБАЛ „Канев“

Габрово

МБАЛ „Св. Иван Рилски“

Велико Търново

МЦ „Авицена“

Плевен

МЦ „Уромед“

Варна

МЦ “Клиника Нова”

Силистра

МЦ „Дръстър“

Шумен

Урологичен кабинет д-р Валентин Петров

Хасково

МЦ „Д-р Вълканов“

Пазарджик

Урологичен кабинет д-р Димитър Делков

Информационната кампания с безплатен скрининг за хора с бъбречно-каменна болест е част от инициативите, планирани за 14 март – Световен ден за борба с бъбречните заболявания, който тази година премина под наслов „Здрави бъбреци – за всеки и навсякъде”. Поради lockdown периода, осъществяването на инициативата е с променена дата. Повече информация, открийте на сайта и Фейсбук профила на Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест: : https://www.bkb.bg/

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...