„Над 90% от хората могат да намалят здравния риск от сърдечно съдови инциденти – инсулти и инфаркти, само чрез промяна в модела на хранене„

631
ГОДИНА: / БРОЙ:

д-р Велислав Георгиев, диетолог в болница ВИТА.

Какво представлява метаболитният баланс на организма?

Метаболитен баланс е състояние на равновесието на биомаркерите за белтъци, въглехидрати и мазнини в интервала на референтните им стойности. Нарушението на метаболитния баланс може да доведе до повишени или занижени стойности и на други биомаркери като тези на чернодробни ензими, електролити, Ph на кръвна плазма, витамини, минерали и др.

Кои са метаболитните заболявания?

Метаболитните заболявания са тясно свързани с неправилен хранителен модел, например: повишена консумация на месо (наситени мастни киселини от животински произход), повишена консумация на тестени и сладки храни, вследствие на което могат да се развият заболяванията – метаболитен синдром, диабет тип 2, артериална хипертония, затлъстяване, подагра и др. Изброените заболявания са напълно лечими в начален етап, както и в умерено напреднал стадий, когато не са настъпили необратими промени в органите, тъканите, кръвоносните съдове и хормоналната регулация.

Възможно ли е метаболитните заболявания да се излекуват с промяна в хранителния модел?

Ние във ВИТА възстановяваме метаболитния баланс посредством изграждане на индивидуален хранителен режим, в който енергийните проценти на въглехидрати, белтъци и мазнини са съобразени с анализа на резултатите от биохимичните изследвания. Към диетата се добавя и медикаментозна терапия, която в зависимост от показанията може да бъдат натурални хранителни добавки, хомеопатия или традиционните медикаменти.

Например ако имате хиперлипидемия (която не е генетично заболяване), т.е. висок холестерол и/или триглицериди, в продължение на години се натрупват холестеролови/липидни плаки по кръвоносните съдове, техният лумен се стеснява и става причина за исхемична болест на сърцето, артериална хипертония (високо кръвно налягане) и повишен риск от инфаркт и инсулт. Сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотвратени с една навременна промяна в модела на хранене, докато холестеролът и триглицеридите ви станат в нормалните референтни стойности.

Понастоящем в България има над 500 000 души болни от диабет тип 2. В началните етапи заболяването може да бъде излекувано само с изграждането и спазването на индивидуален хранителен режим. В последващите етапи комбинацията от медикаментозно лечение и Индивидуален хранителен режим водят до добър гликемичен контрол и предотвратяване и/или забавяне на усложненията (ретинопатия, нефропатия, полиневропатия – диабетно стъпало и др.).

С възстановяването на метаболитния баланс можем ли да отслабнем?

Да, това е един от проявените резултати за дълъг период от време.

Изграждането на индивидуалния хранителен режим има две еднакво значими цели – и възстановяване на метаболитния баланс. Редукцията на теглото се постига като се определи умерен енергиен дефицит, на база изследванията на основната обмяна в покой (индиректна калориметрия) и определяне на телесния състав (биоелектричен импенданс анализ). Тези две изследвания определят количествения състав на храната.

С биохимичните изследвания на кръв и урина определяме по какъв начин е нарушен метаболитния баланс и как да бъде възстановен посредством промяна в качествения състав на храната. Основните макронутриенти, които приемаме с храната – въглехидрати, белтъци и мазнини, се изчисляват в енергийни проценти в зависимост от резултатите от изследванията и на базата на тази информация се изготвя индивидуален хранителен режим.

Как можем да се убедим, че освен че отслабваме, ставаме по-здрави и намаляваме здравния си риск от заболявания като диабет, инфаркт и инсулт?

Периодично правим биохимични изследвания и следим тези биомаркери да бъдат в референтни стойности. Това са резултати, които всеки един пациент може да види и да се убеди сам. С едновременната редукция на теглото и възстановяването на метаболитния баланс всеки пациент започва да се чувства по-жизнен, има повече енергия, спи по-пълноценно, има желание за спорт и развлечения, подобрява се социалното общуване, има обща оптимизация на здравето, имунитета, сексуалните и репродуктивни функции, боледува по-рядко или заболяванията преминават по-леко.

Храната променя ли метаболитния баланс?

Да, моделът на хранене променя метаболитния баланс.

Например, както знаем, повишените нива на кръвната захар водят до заболяването захарен диабет.

Отдавна е известно, че диабет тип 2 се развива не само при повишена консумация на въглехидратни и сладки храни, а когато е превишен общият енергиен прием и особено приемът на висококалорични и мазни храни.

За да се постави диагноза диабет, се изследва нивото на глюкозата в кръвната плазма. Има и други биомаркери, с които можем да задълбочим изследването и да формулираме лечение и избор на медикаменти, но винаги от основно значение остава храненето.

В началните стадии на заболяването от диабет тип 2 е възможно излекуване само с индивидуален хранителен режим, изготвен от лекар специалист.

Напоследък е модерно да се изключват въглехидратите и да се консумират предимно белтъчни храни. Не бива обаче да се прекалява с този модел на хранене, защото той крие здравни рискове. Биомаркери за изследване на белтъчния метаболизъм са: урея, креатинин и пикочна киселина. Отклонения от референтните стойности могат да бъдат дълго време безсимптомни, но следва да се знаят здравните рискове, които са изместване на алкално-киселинното равновесие на кръвната плазма към киселинно и про-инфламаторно състояние, при което могат да се развият възпалителни ставни заболявания и подагра. Друг сериозен риск е претоварване на бъбреците, при което може да се развие хронична бъбречна недостатъчност.

Има данни, че повишеният прием на белтъци повишава риска от онкологични заболявания и може да доведе до спиране на менструалния цикъл и безплодие при жените (често срещано усложнение при модерните кето-диети).

Ако имаме повишени стойности на биомаркерите за белтъчния метаболизъм или свързани с тях заболявания с ограничаване консумацията на предимно белтъчните храни, ние можем да повлияем благоприятно белтъчния метаболизъм и да възстановим нарушеното равновесие.

Често мои пациенти, ми казват: ”Докторе, имам висок холестерол”. Хората приемат това състояние за даденост и не знаят, че с промяна в модела на хранене ”високият” холестерол може да стане нормален. Профил холестерол и триглицериди са основните биомаркери за изследване на метаболитния баланс на мазнините. Има заболявания, които се определят като фамилни (наследствени) хиперлипидемии, които не са свързани с храната, но от тях боледуват под 1 на хиляда души от населението.

По мои практически наблюдения около 10% от хората в България имат неблагоприятни гени и следва да пият лекарства за да понижат нивата на общия и лошия холестерол. Останалите 90% могат да намалят здравния риск от сърдечно съдови инциденти – инсулти и инфаркти само с промяна в модела на хранене, чрез изготвяне на индивидуален хранителен режим от лекар специалист по хранене и диететика.

Ако имате нужда от промяна в хранителния режим, която да е съобразена с индивидуалните нужди на Вашия организъм, може да потърсите нашите специалисти и д-р Георгиев на телефоните на Регистратура: ВИТА БАЗА 2, ул. Филип Кутев №10, София 1407

Регистратура и информация: 02/45 22 000, GSM 0889 922 000

е-mail: vitabaza2@vita.bg

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...