“Натурален инсектицид” може да убие напредналия карцином на простатата

1463
ГОДИНА: / БРОЙ:

Един от отличителните белези на напредналия рак на простатата е дефектният тумор супресорен ген PTEN. В скорошни изследвания върху клетките, които нямат PTEN, учените установяват, че естествен инсектицид, наречен deguelin, може да убие такива клетки, като увреди механизмите им за набавяне на енергия.

Deguelin принадлежи към клас лекарства, известни като митохондриални инхибитори. Тези молекули блокират действието на митохондриите. Учените от лабораторията Cold Spring Harbor в Ню Йорк установяват, че третирането на клетки, при които липсва PTEN с някои видове митохондриални инхибитори, ги кара да утилизират глюкоза от околната среда, за да произведат АТФ. След това високоенергийният АТФ се транспортира в митохондриите си, за да могат клетките да функционират правилно.

Според водещия на изследователската група проф. Лойд Тротман изглежда че клетките без PTEN са принудени да “консумират огромно количество глюкоза”, за да могат митохондриите им да оцелеят. Този процес е толкова интензивен, че в края на краищата води до пълно изчерпване на енергийните запаси на клетката и съответна до смъртта й. Изследователите описват своята работа, която включва използването на миши модел с метастатичен рак на простатата в доклад, публикуван в сп. Cell Reports. Според тях откритията показват, че при точната доза някои митохондриални инхибитори, като deguelin (както и друг, който те идентифицират като rotenone), могат да убият раковите клетки на простатата без да увреждат здравите клетки. Въпреки това те също така отбелязват, че времето и условията трябва да  бъдат строго контролиран. Молекулата няма да сработи, ако нивата на глюкоза са високи.

Учените се надяват, че внимателното подбраното време на администриране на тези лекарства може да генерира много по-добър прозорец за селективно унищожаване на раковите клетки. След рака на кожата ракът на простатата е най-честият рак при мъжете в САЩ.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...