Нова таблетка осигурява едномесечна контрацепция

1390
ГОДИНА: / БРОЙ:

Приемът на хапче веднъж месечно е по-удобно от приемането на таблетка всеки ден. Ново изследване въвежда месечно хапче и го изпитва върху животни.

За да бъде днешната контрацепция ефективна, е нужно всеки ден да се приема орален контрацептив в приблизително едно и също време на денонощието.

Ново изследване, публикувано в Science Translational Medicine, представя алтернатива: противозачатъчни таблетки, които се приемат веднъж месечно.

Новият продукт освобождава обичайното контрацептивно лекарство левоноргестрел постепенно в продължение на 4 седмици, обясняват изследователите. Те допълват, че създаването на месечна версия на контрацептивно лекарство може да има огромно въздействие върху глобалното здраве.

Месечното противозачатъчно хапче има шест твърди рамена, всяко от които съдържа множество дози левоноргестрел. Раменете са изградени от внимателно подбрани полимери, които се разпадат в присъствието на стомашна киселина за около 4 седмици. Полимерните рамена постепенно отделят контрацептивите в стомаха и кръвообращението през целия месец. Структурата има покрит с желатин център, който позволява структурата във формата на звезда да се прегъне и побере в капсула за поглъщане. Когато стомашната киселина усвои желатина, звездата се разгъва, разширявайки се до размер, който позволява да остане в стомаха, без да преминава нататък в храносмилателната система, докато не е доставила лекарството си.

Авторите съобщават, че контрацептивът се освобождава с постоянна скорост за около 28 дни и че количеството на лекарството, което може да се открие в кръвообращението на прасетата, е приблизително същото като това при хора, приемащи ежедневно хапчета левоноргестрел.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...