Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Откриха изложба, посветена на донорството

Текст A

Днес, 10.10.2019 г., в парковото пространство до лятно кино НДК в гр. София беше открита изложбата „Да дариш живот“. Експозицията е част от едноименната информационна кампания в подкрепа на донорството, организирана от фармацевтична компания Астелас България в партньорство с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“,  Нов български университет и Българското дружество по нефрология. Инициативата се реализира по повод Европейския ден на донорството, който се отбелязва на 12 октомври.

В изложбата са включени общо 26 проекта на студенти от бакалавърска програма „Визуални изкуства“, модул „Плакат и рекламен дизайн“ и модул „Графика и илюстрация“ в НБУ с преподаватели доц.д-р Калина Христова и асистент Дамян Дамянов.

Най-добрите творби, спечелили първите три места в конкурса, посветен на темата за донорството,бяха обявени на тържествена церемония в литературен клуб „Перото“. Студентите от НБУ Александра Попова, Мирела Андонова и Габриела Янчева бяха отличени с плакети. Наградите им бяха връчени от журито, оценяващо проектите: Росен Иванов, директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология и началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ Александровска, доц. д-р Калина Христова, преподавател от НБУ и д-р Стамен Банковски, генерален директор на Астелас за Унгария, България и Румъния.

„Астелас България стартира информационната кампания „Да дариш живот“ с идеята да насочи вниманието на обществото към ползите от донорството и осъществяването му в България“, заяви д-р Светослав Ценов, директор на Астелас България. „Данните сочат, че около 35% от пациентите в списъците на чакащите в Европа умират, докато чакат за органи. Други 35% от пациентите остават в списъка на чакащите, а само 30% са трансплантирани. Важно е хората да знаят, че органите на един донор могат да спасят до 8 живота. Ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10“, каза още той.

По данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ близо 1 200 души чакат трансплантация на органи. От тях най-много са тези, които се нуждаят от бъбреци - 1 032 човека,  52 от нов черен дроб,  41 от сърце, 18 от бял дроб, 10 от панкреас. Общо 45 са трансплантациите на органи от трупни и живи донори за 2019 г. към този момент в България. Всяка година броят на хората, които са в листата на чакащите, се увеличава. Причините за това са много: застаряващото население, замърсяването на околната среда, нездравословния начин на живот и др. Тъй като броят на донорите намалява с всяка изминала година, много хора, които имат нужда от орган, за да живеят, не успяват да го дочакат.

„Една от основните причини за недостатъчното количество дарени органи е липсата на информация сред близките на хората, изпаднали в мозъчна смърт, за да дадат своевременно съгласието си те да станат донори. По тази причина за нас беше важно посланици на инициативата да бъдат младите хора, които да интерпретират идеята по въздействащ и креативен начин, така че да достигне до обществото и да предизвика размисъл по темата. Затова избрахме за партньори студентите и преподавателите от НБУ, които да се включат с изработването на художествени проекти“, отбеляза д-р Ценов.  

„Трансплантацията на органи или тъкани е от изключителна важност, защото понякога е единственият начин да бъде спасен живот. Необходимост от трансплантация имат хора със сериозни здравни проблеми, като бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност, левкемия, травми и изгаряния“, каза проф. д-р Емил Паскалев.  

„Работата по плакатите в изложбата беше предизвикателство и за студентите, и за нас преподавателите. В процеса на работа се опитвахме да ги навигираме в търсенето на подходящи визуални средства, визуален речник, с който да предадат социалните послания на кампанията. „Да дариш живот“ е кауза, която сме щастливи, че се превърна и в наша мисия“, каза доц. д-р Калина Христова от НБУ.

Информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“ стартира през  май 2019 г. с лекция пред студенти от Нов български универститет. С тях се срещнаха проф. д-р Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ Александровска, проф. д-р Вилиян Платиканов, Катедра по анестезиология, спешна и интензивна медицина, Медицински университет – Варна и Мирослав Мутафчийски, зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Експертите обсъдиха с младите хора постиженията на медицината в областта на трансплантологията и важността на даряването на органи. Тогава бе даден и старт на конкурса за най-добър художествен проект по темата за донорството.

Проектите на студентите могат да бъдат разгледани до 23 октомври в градинката до лятното кино на НДК.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.