Открит е нов подтип множествена склероза

1154
ГОДИНА: / БРОЙ:

Намерен е нов подтип на множествена склероза. Учените се надяват, че това откритие може един ден да доведе до персонализирано лечение за хората с тази болест. Изследователите от Охайо вярват, че откритието им хвърля светлина по отношение на основните патогенетични механизми на заболяването.

Екипът нарича новооткрития подтип миелокортикална МС (MCMS). Изследването е публикувано в сп. Lancet Neurology. При миелокортикалната МС се наблюдава загиване на нервните клетки, което не е съпроводено от увреждане на миелиновите обвивки, което е традиционен отличителен белег на МС. В новото проучване учените изследвали аутопсионна мозъчна тъкан на 100 души с МС. При 12 мозъка не се установяват никакви белези на демиелинизация.

След това е извършено микроскопско сравнение на тези 12 мозъка с 12 мозъка, показващи традиционни признаци на демиелинизация на МС, както и мозъци от хора, които не са имали неврологично заболяване. Мозъците, класифицирани в последствие като миелокортикална МС и тези, които показват признаци на демиелинизация, имали лезии, типични за МС в миелона и в мозъчната кора. Но само част от мозъците имали лезии в бялото вещество на мозъка, което съдържа миелин.

Авторите стигат до заключението, че невродегенерацията и демиелинизацията са функции на МС, които могат да се появят отделно и че са необходими нови техники на изобразяване, за да се разграничат точно тези отделни подвидове при живи пациенти.

“Надяваме се, че тези открития ще доведат до нови специализирани стратегии за лечение на пациенти с различни форми на МС. Това проучване открива нова арена в изследванията на множествената склероза”, добавя ръководителят на екипа Bruce Trapp.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...