Открита е нова причина за стареенето на клетките

1350
ГОДИНА: / БРОЙ:

Ново проучване може да ни даде ключа към разбирането на процеса на остаряване. Работата на професора по инженерна химия Ник Грахам и неговия екип беше наскоро публикувана в Journal of Biological Chemistry. Те твърдят: “За да пием от извора на младостта, първо трябва да открием къде е.”

Какво причинява стареенето на клетките?

За да разбере това, екипът на Грахам се фокусира върху процеса. Стареещите клетки, точно противоположното на стволовите, които имат неограничен потенциал за регенерация и делене, губят способността си да се делят. Екипът открива, че това се дължи на спирането на производството на нуклеотиди – градивните единици на ДНК. При опити да накарат младите клетки да спрат да произвеждат нуклеотиди, те се превръщат в стареещи. Това означава, че продукцията на нуклеотиди е от есенциално значение, за да поддържа клетките млади. “Ако успеем да предпазим клетките от прекратяване на производството на нуклеотиди, те може би ще остаряват по-бавно”, казва Грахам.

Стареенето първоначално е проучвано във фибробластите. Вместо това екипът на Грахам се фокусира върху стареенето в епителните клетки, от които повечето видове рак водят началото си. Грахам твърди, че целта не е напълно да се предотврати стареенето, а да се намери начин за отстраняване на стареещите клетки от тялото и промотиране развитието на здрави стареещи клетки с по-добра функция. Вече се правят опити за откриване на таргетни лекарства, работещи в тази посока, които все още са на ранен етап. Може би тях именно ще наречем в бъдеще “извор на младостта”.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...