Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


По-високото съотношение калий към натрий в храната може да намали риска от ССЗ при жените

Текст A

Жените, които ядат банани, авокадо и сьомга, биха могли да намалят отрицателните ефекти на солта в диетата, според проучване, публикувано това лято в European Heart Journal, списание на Европейското дружество по кардиология (ESC). Проучването установява, че богатите на калий диети са свързани с понижаване на кръвното налягане, особено при жени с висок прием на сол. „Здравните съвети са насочени към ограничаване на приема на сол, но това е трудно да се постигне, когато диетите ни включват преработени храни. Калият помага на тялото да отделя повече натрий с урината. В нашето проучване калият е свързан с най-големите ползи за здравето при жените“. Проучването включва 24 963 участници (11 267 мъже и 13 696 жени). Участниците са попълнили въпросник за начина им на живот, измерено е кръвното им налягане и е взета проба от урина. Натрият и калият в урината са използвани за оценка на хранителния прием. Установява се, че консумацията на калий (в грамове на ден) кореспондира с кръвното налягане при жените - с повишаването на приема на електролита кръвното налягане спада. При мъжете не се установява такава закономерност. Световната здравна организация препоръчва на възрастните да консумират поне 3.5 g калий и по-малко от 2 g натрий (5 g сол) на ден. Храните с високо съдържание на калий включват зеленчуци, плодове, ядки, боб, млечни продукти и риба. Професор Vogt обобщава: „Нашите открития показват, че здравословната диета включва повишаване на съдържанието на калий. Хранителните компании могат да помогнат, като заменят стандартната натриева сол с алтернативната калиева сол. Освен това всички ние трябва да даваме приоритет на пресните, непреработени храни“.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.