Помощ! Детето вдигна температура! Как да действаме?

697
ГОДИНА: / БРОЙ:

Интервю с д-р Кристин Генкова от ВИТА.

Д-р Кристин Генкова завършва Медицинския университет София през 2019 г. Специализира Педиатрия в Клиниката по педиатрия към УМБАЛ Александровска в София. От месец май 2021 г. е част от екипа на ДКЦ Вита База 2. Член е на Българския лекарски съюз. Има участия в национални конгреси и семинари по педиатрия.

1. Д-р Генкова, кои са причините за повишаване на телесната температура?
Повишаването на телесната температура е естествена реакция, с която организмът цели унищожаване на причинителите на инфекции, попаднали в него, като вируси, бактерии, паразити и т.н. На практика, тя е благоприятно явление, което подпомага правилното развитие и растеж на бебето и детето. Причини за повишената телесна температура при децата могат да бъдат постваксинална реакция, претопляне, дехидратация, някои лекарства и много други разнообразни фактори.

2. Каква е нормалната телесна температура на бебето? А на детето?
Нормалната телесна температура при бебетата варира от 36.5 до 37.5°С в зависимост от мястото на измерване. Измерена ректално стойност до 38°С се счита за нормална. При по-големите деца повишена е отчетената аксиларно (под мишницата) температура над 37.2-37.3° С.

3. Какъв термометър трябва да използваме и има ли разлика в измерванията?
Аз лично препоръчвам използването на електронни термометри, контактни или не, които са бързи и точни. На пазара има доста разновидности в зависимост от мястото, където ще измерваме температурата. Различаваме външно (в областта на подмишницата, челото) и вътрешно измерване (под езика, ректално и в ушите).
Обикновено нормалните стойности при т.нар. „вътрешно измерване“ са по-високи с около 0.5°С както се отчита при ректалното измерване.

4. Коя температура се смята за висока?
Измерена над 38°С температура се определя като повишена. Когато термометърът покаже стойност над 38.5°С при външно мерене, температурата се счита за висока.

5. Кои са симптомите на детето, които ни навеждат на мисълта, че то има температура и че трябва да я измерим?
Обща отпадналост, безапетитие, сънливост, зачервяване в областта на лицето са най-честите предвестници или преки показатели, че детето е повишило температура. Понякога при вдигане на по-висока температура е възможно и посиняване на крайниците, което е доста стресиращо за повечето родители, но е нормална реакция на организма.

6. До каква стойност на температурата не бива да ползваме медикаменти?
Аз препоръчвам да се въздържаме от даването на медикамент до 38, по възможност и до 38.5°С.

7. Кога не е нужно да се обръщаме към педиатъра?
Обикновено децата повишават температура вечер, когато по-трудно може да бъде проведена консултация с педиатър. Съветът ми към родителите, независимо от стойността на температурата, е да не се паникьосват.
Мит е, че високата температура непременно предизвиква гърч. Важно е да сме информирани, че не е редно да лекуваме температурата, а причината за нея. В повечето случаи тя е следствие от вирусна инфекция. Тогава непосредствена среща с лекар не е необходима.
В тези ситуации тя би помогнала на организма да се справи с инфекцията и при най-честия сценарий отшумява само с даването на температуропонижаващи и противовирусни средства.

8. При какви стойности на термометъра трябва да потърсим лекар?
За мен не стойността е определяща за търсене на лекарска помощ, а продължителността. Редно е да посетите педиатъра си, ако детето не може да свали чрез температуропонижаващо средство високата температура за повече от час и половина. Както и когато температурата е придружена с повръщане, диария, кашлица или друг тревожен за Вас симптом.

9. Как можем да облекчим състоянието на детето в домашни условия и да свалим високата температура?
Разбира се, на първо място е редно да имаме различните предлагани на пазара температуропонижаващи средства в домашната си аптека. Аз, например, отделям доста време в обяснение на пациентите си какво и кога могат да използват, в какви интервали и при какви стойности.
Добра практика е и външното третиране с хладък душ или компреси с хладка вода в областта на челото, сгъвките на ръчички и крачета.
Изключително важна е и добрата хидратация чрез даване на течности през устата, основно за по-големите дечица, които не се хранят предимно с кърма или мляко.

10. Какви са усложненията от високата температура?
Дехидратация – ако температурата продължи твърде дълго, детето не приема течности и/или повръща или има диария, вероятността от това усложнение е голяма.
Гърч – на практика гърчът не е неизменно усложнение на високата температура. То е сложно и рядко явление, което не зависи от стойността или продължителността й.

11. Как действаме, ако детето получи гърч?
Най-важното нещо е да запазим спокойствие. В ситуация на гърч не трябва да посягаме към устата, да се опитваме да вадим или задържаме езика. Редно е да поставим детето да легне настрани, задържайки го в тази позиция. Това ще предпази от аспирация. Обикновено гърчът отминава за няколко минути, дори секунди. Независимо от продължителността, е редно да потърсите лекарска помощ. Обикновено след един гърч специалистите дават обстойно инструкции и медикамент, с който да се купира следващ евентуален такъв.

12. През колко време трябва да мерим температурата на болното дете?
Ако сте дали температуропонижаващо средство, трябва пак да премерите стойностите не по-рано от 40-50 мин след това. Обикновено родителите усещат кога детето им повишава температура. То става по-неспокойно, плачливо, понякога и сънливо.

13. За какви симптоми трябва да следим, докато детето има висока температура?
Силна отпадналост до неконтактност, прекомерна сънливост и отказ от прием на течности.
Важно е да следим също и за придружаващи оплаквания като силна болка в главата, кашлица, задух, болка в гърдите и корема и т.н.

14. Децата често вдигат температура късно следобед или вечер. Как да действаме, ако вечерта, когато личния лекар не е на работа, детето е с висока температура? Родителите изпадат в паника как ще протече нощта…
Обикновено, стига да не е придружено с други тревожни за родителя симптоми като кашлица, задух, болки в корема, главата и гърдите, температурата независимо колко висока е, може да бъде овладяна и в домашни условия чрез температуропонижаващи средства, компреси и прием на достатъчно течности.
От изключителна важност е да запазим спокойствие, да не прекаляваме с даването на лекарства и да не мерим температурата твърде често. Нерядко тя може да спадне дори и без допълнителна помощ.

15. Какви видове медикаменти винаги трябва да имаме в домашната аптечка или при пътуване с дете?
На първо място винаги давам схема за използване на няколко различни вида температуропонижаващи, в зависимост от възрастта на детето.
На пазара има добри продукти, които са незаменим помощник за рехидратация. Винаги препоръчвам родителите да се заредят с няколко бройки.
Пробиотикът също е ценен при път, каквото са и средствата против повръщане.
При дечица, които имат склонност към чести респираторни инфекции препоръчвам взимане на т.н. инхалатор и в зависимост от нуждите им конкретен медикамент.

16. Как стои въпросът с храненето и пиенето на вода в този период?
Безспорно важен е приемът на течности. Аз съветвам родителите да не насилват детето да се храни. Когато организмът се почувства добре, и апетитът ще се върне.

17. Как можем да се свържем с вас при нужда от преглед или консултация?
Във ВИТА винаги може да намерите педиатър, имаме и Детски стационар, на телефоните на Регистратура в База 1 и База 2 могат да ви ориентират или просто може да запишете час през superdoc.bg.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...