Постоянна инфекция на синусите: кога трябва да се тревожим?

2677
ГОДИНА: / БРОЙ:

Вирус или бактерия?

Първото, което трябва да знаете е, че не всички инфекции на синусите са еднакви. Инфекцията на синусите, известна още като синузит, може да е бактериална или вирусна. Терминът „синузит” означава, че има дразнене в синусите, които съставляват обвивката на въздушните пространства между костите, които обграждат носа.

УНГ специалистът Рей Синдуани споделя, че синузитът често отшумява от самосебе си, но ако продължи по-дълго, трябва да посетите своя лекар.

Симптомите на различните щамове са толкова сходни, че лекарите обикновено препоръчват на пациентите да чакат 7 до 10 дни преди да потърсят решение. Вирусните инфекции, както и обикновената настинка обикновено преминават за този период само с почивка и приемане на повече течности. Ако не се почувствате по-добре, явно става дума за бактериална инфекция и тогава вече антибиотиците излизат на дневен ред.

             

Когато идва реда на антибиотиците?

Основната причина, за да се предписват антибиотици е комфортът на пациента. Също така, ако не се лекува, синузитът неизбежно се превръща в хроничен проблем.

Някои хора обаче смятат, че хроничният синузит се появява при алергии или проблеми с имунната система.

  

Сериозните случаи

Антибиотиците подпомагат за предпазване от редки, но потенциално опасни усложнение, които възникват, когато инфекцията на синусите се разпространи към очите или мозъка.

По-често срещани са усложненията, засягащи очите. Те могат да предизвикат зачервяване, подуване на областта около очите, намаляване на зрението и дори слепота – тежка форма, известна като синусова тромбоза. Сериозните случаи задължително се лекуват с антибиотици и на пациента обикновено се прави скенер, за да се види дали течността се оттича.

Разпространението на инфекцията на синусите в мозъка може да доведе до животозастрашаващи състояния, като менингит или мозъчен абсцес.

Преди появата на антибиотиците хората са умирали от синузит, но тези усложнения са малко вероятни. В повечето случаи бактериалната инфекция отшумява, особено ако няма съпътстващи заболявания.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...