Повече от 1 000 ОПЛ от цялата страна се събраха в Пловдив

931
ГОДИНА: / БРОЙ:

От 20 до 23 ноември в Пловдив се проведе IV-тия Национален конгрес по обща медицина с международно участие, организиран от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Присъстваха много гост лектори, като сред тях бяха проф. Боянов, който представи акцентите в лечението на остеопорозата, а доц. Марчев, разгледа въпроса вреди ли прекомерното спортуване. За коморбитета между психични и соматични заболявания говори доц. Хранов. Темата, която представи проф. Трайков, беше „Съдови рискови фактори и мозъчно стареене“. В областта на детските заболявания проф. Переновска отговори на въпроса „Астма ли е всяко свиркащо дишане в детската възраст“, а проф. Бошева доказа, че „Децата не са по-трудни пациенти“. Проф. Пилософ насочи вниманието на участниците в конгреса към клиничните изяви на сърдечните заболявания в детската възраст. За диференциалната диагноза на тазовата болка при жените говори проф. Пехливанов. Темата, която представи проф. Трайков беше „Съдови рискови фактори и мозъчно стареене“, като в рамките на конгреса той изнесе и спонсорирана от UCB лекция на тема „Традиции и новости в диагностиката и лечението на когнитивните нарушения”. Проф. Лъчезар Трайков представи DSM 5 критерииите в помощ на най-ранната диагностика на когнитивните нарушения и мястото на Ноотропил на този етап. Коментира неутралността на Ноотропил към кръвното налягане, за разлика от вазоактивните лекарства и възможността му да се комбинира безопасно с тях.

Доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ, връчи приза „Семеен лекар на годината” на най-възрастния лекар сред общопрактикуващите доктори доц. Георги Иванов, с думите: “Сигурен съм, че няма да се разсърдите, че само за тази година променихме критериите за избор на “Семеен лекар на 2014”. И ръководството единодушно реши призът да се връчи на един човек, отдал живота си на каузата “Обща медицина”, винаги безкористно помагал и участвал в изработването на стандарти, наредби и нормативни документи. Той е наш учител!”.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...