Рядка операция в Националната онкологична болница

1516
ГОДИНА: / БРОЙ:

Момиче на 22 г., бременно в 6-ти месец, беше оперирано успешно в Клиниката по коремна хирургия на Националната онкологична болница, от голям тумор на десния бъбрек с размери около 30/30 cm. Ако не е бил отстранен, туморът би засегнал необратимо жизненоважни органи и би поставил пред сериозен риск живота на бременната жена.

Туморът е с изключително големи размери, заемащ цялата дясна половина на коремната кухина, избутващ и притискащ матката с плода в нея, с метастази в регионалните лимфни възли. Туморът е отстранен изцяло, като са отстранени и всички засегнати лимфни възли. Операцията е била изключително рискована, тъй като е имало тромб (съсирек) в долната куха вена (най-голямата вена преминаваща през корема), което е наложило частично изрязване на стената на вената и отстраняването на тромба.

Операцията е извършена от комбиниран екип на Клиниката по коремна хиругия и Клиниката по урология, ръководен от проф. Валентин Димитров и проф. Красимир Нейков  

Бременността е запазена, като наблюдението на плода в следоперативния период не е показало патологични промени. Следоперативният период е протекъл без усложнения. Пациентката е изписана в добро общо състояние, с всички шансове да роди здраво бебе. 
Клиниките по хирургия са специализирани в извършването на комплексна онкологична хирургия, за което спомага добрата колаборация с останалите структури на лечебното заведение – образна диагностика, клинична патология, онкология, лъчетерапия, рехабилитация. Мултидисциплинарният подход е основният модел за предоставяне на болнична помощ в лечебното заведение.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...