Страдате от постоянна умора, тревожност, депресия? А проверихте ли състоянието на черния си дроб?

701
ГОДИНА: / БРОЙ:

Интервю с д-р Васил Койнарски – гастроентеролог във ВИТА

Д-р Койнарски, какъв орган е черният дроб и с какво е важен за общото състояние на човешкия организъм?

Черният дроб е най-голямата жлеза в тялото и има над 500 функции. По форма е плосък, асиметричен и се намира вдясно непосредствено под диафрагмата. Масата му представлява около 2.5% от общото телесно тегло. Това е най-големият след кожата и най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Отговаря за храносмилането, метаболизма, терморегулацията, детоксикацията и за кръвосъсирването.

Черният дроб е единствената част в тялото на човека, която има уникалната способност да се регенерира. Изследванията доказват, че дори да остане здрава само една четвърт от него, той може успешно да възстанови функциите и размера си.

Защо заболяванията на черния дроб в последно време зачестиха?

Начинът на живот на хората през последните години – Covid-епидемията, затвореният живот, депресивните състояния и неправилното хранене направиха заболяванията на черния дроб естествена последица от всичко това. А като се прибави и липсата на редовна медицинска грижа по време на пандемията, не трябва да се чудим защо има бум на чернодробните увреждания. Ето един кратък списък на вредните агенти, които ежедневно атакуват този орган:

 • Чести вирусни и бактериални инфекции.
 • Повишена употреба на спиртни напитки и хроничен алкохолизъм.
 • Използване на непълноценни и вредни храни.
 • Злоупотреба с лекарствени средства.
 • Нарушен липиден профил.
 • Повишено артериално налягане.
 • Натрупване на излишни килограми.
 • Диабет и други сериозни придружаващи заболявания.

Ако откриваме при себе си или при близките си хора наличие на някой или на няколко от тези фактори, е хубаво да потърсим лекар, да направим евентуално необходимите изследвания и при нужда да предприемем бързи мерки за подобряване състоянието на черния ни дроб.

Кои са индикациите, че имаме проблем с черния дроб?

Симптомите, че нещо не е наред с нашия черен дроб, са: тежест и болка в подребрието, недостатъчно бърз метаболизъм, необяснимо повишаване на теглото, постоянна умора, отпадналост и безпричинно раздразнение.

Имат ли връзка симптоми като умора, тревожност, меланхолия със състоянието на черния дроб?

Когато организмът на човека е претоварен и задръстен, черният дроб не успява да преработи вредните вещества и изпраща токсините в кръвта, която от своя страна понякога ги трупа в мастните клетки, а на по-късен етап ги изпраща към мозъка. Тогава се появяват главоболие, гадене, разсеяност и лоша концентрация, депресия, полярна смяна на настроенията между гняв и безразличие.

Колкото в по-добро здраве е нашият черен дроб, толкова по-уравновесени и ментално здрави сме и ние.

Какви заболявания на черния дроб са най-често срещани?

Уврежданията на черния дроб могат да са различни по тежест и много разнообразни като причина за възникване:

 • Предизвикани от инфекцияТова са вирусният хепатит А, B и C, инфекцията с вируса на Епщайн-Бар, инфекциозната мононуклеоза, Лептоспирозата и много други.
 • Чернодробна цироза – Чернодробната цироза се развива в резултат на хронично масивно увреждане на черния дроб, при което загиват голям брой чернодробни клетки и впоследствие се развива съединителна тъкан на мястото на поражението. Жизнеспособните чернодробни клетки започват интензивно да се делят и по този начин заедно със съединителната тъкан деформират и втвърдяват черния дроб, нарушавайки функциите му. Основни причини за развитие на чернодробната цироза са алкохолизмът, вирусните хепатити В и С, като не е за подценяване и увреждането на черния дроб, предизвикано от медикаменти.
 • Рак на черния дроб – Това е тежко заболяване с лоша прогноза и висока смъртност. Сред причините за възникването му са чернодробната цироза вследствие на вирусни хепатити В и С, системна злоупотреба с алкохол, контакт с някои канцерогенни и други вредни за организма вещества.
 • Хемангиоми на черния дроб – Хемангиомите са доброкачествени тумори с произход от кръвоносните съдове. Обикновено са с добра прогноза и не изискват лечение, но все пак препоръчвам периодичен ехографски контрол на размера им.
 • Паразитни кисти – Предизвикани са от паразитите на кучешката тения. При нея паразитът образува кисти най-често в черния дроб, където се размножава.
 • Омазнен черен дробЧернодробната стеатоза е разпространено състояние, характеризиращо се с депозирането на излишни мазнини в черния дроб. Тя най-често протича безсимптомно и ако не бъде адресирана своевременно, може да доведе до чернодробно увреждане. За щастие, заболяването е предотвратимо и лечимо чрез промени в начина на живот и хранене.

Как можем да възстановим доброто здраве на черния дроб?

Черният дроб е изключително специален орган, както казахме, защото е в състояние да се саморегенерира. Това означава, че много от проблемите с него са решими, стига да променим начина си на живот и да предприемем необходимите мерки.

Сред първите стъпки в тази посока е да повишим физическата си активност до минимум двадесетминутно ходене пеша на ден, а ако сме в добра форма – и повече.

Добра идея е да преминем към здравословен режим на хранене, ограничаващ приема на твърде мазната и тежка пържена храна, на солта, на продуктите с висок гликемичен индекс.

Важно е менюто ни да включва зелени листни зеленчуци, тъй като те са в състояние да редуцират чернодробното омазняване. Диетата ни е добре да съдържа още кафе, бразилски орех, чесън и фъстъци. Всички те не само съдържат полезни за черния дроб съставки, витамини и минерали, но се отличават и с мощен антиоксидантен и протективен ефект, спомагат за детоксикирането и нормализирането на метаболизма на мазнините.

Добре е да преустановим или да намалим до минимум консумацията на алкохол, както и да контролираме приема на медикаменти.

Задължителни са редовните изследвания и консултациите с лекар-специалист. В момента в Лабораториите на ВИТА има много изгоден промоционален пакет за чернодробни изследвания, който може да видите ТУК.

Ние, специалистите гастоентеролози от Вита, сме на Ваше разположение за въпроси и прегледи. Може да ни намерите на телефоните на Регистратура или да си запишете час onlinе през superdoc.bg.

Сподели:

Свързани статии

 • Няма свързани статии...