Суплементацията с Витамин D би могла да намали тежестта на астмата

1271
ГОДИНА: / БРОЙ:

Според едно ново проучване добавянето на витамин D към стандартните медикаменти може да намали тежестта на астматичните атаки. Водещият изследовател на проучването проф. д-р Адриан Мартиньо и колегите му от Queen Mary University в Лондон публикуват резултатите от изследването си в сп. The Lancet Respiratory Medicine.

Астмата е един от най-големите здравни проблеми в целия свят, засягаща около 300 милиона деца и възрастни. Въпреки че понастоящем няма лечение за астма, съществуват лекарства, които могат да помогнат на пациентите да контролират състоянието и да намалят риска от от настъпването на астматичен пристъп. Но тези лекарства не винаги са ефективни. И така, изследователите търсят начини за допълнително намаляване на тежестта на астмата. Може ли витамин D да бъде една такава стратегия? Някои проведени изследвания предполагат, че витамин D може да помогне за намаляването на риска от астматични пристъпи, причинени от инфекция на дихателната система чрез стимулиране на имунната система.

За да се разбере по-добре тази връзка, учените правят преглед на седем рандомизирани клинични проучвания, които разглеждат ефекта от суплементирнето на витамин D върху тежестта на астмата. В прегледа са включени общо 955 пациенти с астма, всички от които получават стандартно лечение за това заболяване. Установено е, че суплементацията с витамин D намалява хоспитализациите с 50% в сравнение с плацебо. Също така сред възрастните, които са преживели астматичен пристъп, добавката на витамин D намалява необходимостта от лечение с 30%.
Установено е също така, че приемането на витамин D е безопасно за участниците в използваните дози и няма разлики в нежеланите ефекти между субекти, приемащи витамин D и тези, които са приемали плацебо. Резултатите показват, че приемането на витамин D може да бъде ефективен начин да се намали тежестта на астмата.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...