Световен микрохирург на посещение в „Софиямед“

1203
ГОДИНА: / БРОЙ:

Един от създателите на микрохирургията и първият в света специалист успешно трансплантирал горни крайници – проф. д-р Едгар Бимер пристигна на специално посещение в България по покана на Университетска болница „Софиямед“. Поводът за визитата на изтъкнатия специалист е новооткритият в лечебното заведение център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия, ръководен от доц. д-р Маргарита Кътева.

Немският микрохирург се присъедини към екипа на болницата като участва в операцията на 8-годишно дете с вродена малформация на ръката. Той е за пореден път у нас, но за първи път оперира в „Софиямед“. За съвместната си работа с доц. Кътева, с която оперират в Германия от 1990 г., споделя, че е истинско удоволствие и се надява, че нивото на микрохирургията в България благодарение на специалисти като нея ще върви само нагоре. През 1975 г. проф. д-р Бимер създава първия център по реплантация в Европа. Днес той ръководи Клиниката по реконструктивна и естетична хирургия в „Център по пластична и естетична хирургия Каспари“ в Мюнхен, Германия. За първия си пациент, на който успешно трансплантира ръце през 2008 г. проф. Бимер споделя, че днес той е пълноценен и работещ човек.

„Микрохирургията е в основата на най-модерните методи за присаждане на тъкани и органи. С осъществяването на трансплантация на тъкани с всяка една такава микросъдова операция, каквито вече се правят и тук, в „Софиямед“, се допринася за развитието на тази високоспециализирана хирургия в цяла България“.

„Надявам се с откриването на центъра да дадем възможност на повече български специалисти да се „квалифицират“ в този специфичен вид хирургия. За тази цел от месец февруари в „Софиямед“ стартираме и специализиран курс като високоспециализирана дейност с водещи лектори в тази област“, допълва доц. д-р Кътева.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...