Teixobactin предотвратява антибиотичната резистентност

1294
ГОДИНА: / БРОЙ:

Възможно е оръжието в борбата срещу супербактериите, устойчиви на антибиотиците, да е пред очите ни или по-скоро под краката ни. Teixobactin е нов антибиотик, който се намира в почвата и е ефективен в борбата с туберкулозата и MRSA и най-важното – и при щамовете, които са изградили резистентност.

В ново проучване, публикувано в списание Nature, учените обясняват, как са успели да отгледат микроб, обикновено намиращ се в почвата, в лабораторни условия. Това не е лесна задача, тъй като 99% от бактериите не могат да се отглеждат в лаборатории. Въпреки това, с помощта на електронен чип, учените са отгледали микробите в почвата, след което са изолирали техните антибиотични химически съединения, получавайки Teixobactin.

Откриването на Teixobactin е важно, не само защото може да доведе до създаването на нов клас антибиотици, по който се работи в продължение на десетилетия, а и защото може да помогне за спасяването на животи, тъй като броят на супербактериите нараства все повече.

В проучвания върху животни, Teixobactin е доказал способността си да излекува напълно стафилококови инфекции, стрептококова пневмония и бактерията Enterococcus, която засяга сърцето, простатата, пикочната система и коремната област.

При лабораторните наблюдения изследователите отбелязват, че нито една от бактериите, лекувани с новия антибиотик, не показва никакви признаци на развитие на резистентност. Teixobactin работи по различен начин от другите антибиотици, като действието му е насочено не само към протеините на бактериите, но и към клетъчните им стени. Също така убива бактериите с изумителна скорост, което им пречи да развият резистентност.

Днес антибиотичната резистентност убива около 23 000 души в САЩ всяка година, като последните изследвания показват, че ако не бъде открит медикамент, който да й противодейства, от 2050 г. всяка година ще умират 10 млн. души.

Новината за откритието на Teixobactin е вълнуваща, но той все още не е тестван върху хора. Лекарството ще бъде на пазара най-вероятно след 10 години.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...