Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Университетска болница „Лозенец“ се включва в инициативата „Заедно срещу рака на дебелото черво“

Текст A

Гастроентеролози от болницата ще преглеждат напълно безплатно пациенти с положителни тестове в периода на кампанията

От 11 ноември, в рамките на програмата за скрининг за рак на дебелото черво, организирана от Фондация „Лъчезар Цоцорков“, специалисти от Отделението по гастроентерология в УМБАЛ „Лозенец“ ще преглеждат безплатно пациенти с положителен резултат от скрининговите тестове за окултни кръвоизливи. По време на консултациите гастроентеролозите на болницата ще предоставят на пациентите персонални препоръки и ще поддържат контакт с тях, с цел продължаване на тяхното проследяване.

“Приехме инициативата на Фондация „Лъчезар Цоцорков“ присърце, защото като лекари, които познават спецификата на болестта, знаем, че превенцията и скрининга са от ключово значение при справянето с рака на дебелото черво. Вярвам, че в България е възможно да съществува модерна медицина с акцент към човешкото отношение и с настоящия проект ще го докажем на практика. Жизненоважно е да възвърнем изгубената вяра на пациентите в българския лекар", сподели д-р Герасим Темелков, гастроентеролог в УМБАЛ “Лозенец".

„Ракът на дебелото черво е второто по смъртност онкологично заболяване в България - то може да бъде напълно предотвратимо, стига да бъде установено навреме. Безкрайно сме благодарни на УМБАЛ „Лозенец“, които прегърнаха инициативата „Заедно срещу рака на дебелото черво“ и се включват със своята ценна експертиза в този животоспасяващ проект. Програмите за скрининг като тази, която осъществяваме в момента, могат да променят за добро здравната система в България и буквално да спасят живота на хиляди хора“, споделя Елена Джамбазова, програмен директор „Здравеопазване“ във Фондацията.

Програмата за скрининг “Заедно срещу рака на дебелото черво” на Фондация “Лъчезар Цоцорков” се провежда пилотно в София от началото на септември 2022 г. като първа стъпка към осъществяването на една по-голяма цел в бъдеще: организиране и провеждане на национална скринингова кампания. Програмата дава възможност за извършване на безплатни тестове за окултни кръвоизливи, чрез които се извършва ранна диагностика на заболяването. От старта на кампанията до момента, положителните тестове са 14% от общо направените лабораторни изследвания.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.