Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2007

Tabex - средството за решаване на проблема тютюнопушене

виж като PDF
Текст A
Д-р С. АнгеловаТютюнопушенето е една от най-широко разпространените битови токсомании, която обхваща значителна част от населението на света. С основание можем да кажем, че тютюнопушенето е пандемия. Засяга почти всички възрасти. Имунитет липсва[1].  
 
Ежегодно расте количеството на изпушените цигари. По данни на СЗО общият брой на пушачите в света е 1100 млн., от тях 250 млн. са лицата до 18 години[2]. България е на трето място в света по пушене след Гърция и Япония. По данни на Министерство на Здравеопазването в края на 2004 г. 55% от българите пушат. Тревожна е тенденцията за увеличаване броя на учениците-пушачи в страната. Едно проучване на СЗО и националния център по обществено здраве през 1999 г. показва, че 49.8% от 15-16-годишните пушат, от които повече са момичетата.  
 
Тютюнопушенето е патологичен акт, който не е свързан с физиологичните потребности на организма, в основата на който стои подражанието. По време на този процес се извършва суха дестилация на тютюна с образуване на токсични продукти: никотин, пиридин, сяроводород, оцетна и мравчена киселина, циановодород, тютюнев катран. При продължително пушене се проявява способността на никотина да предизвика привикване като оказва психостимулиращо действие и води до формиране на автоматизъм, изразяващ се в повторение на едно и също действие, напомнящо сукателния рефлекс от ранното детство.  
 
Тютюнопушенето трябва да се разглежда като динамичен процес, който се характеризира с определен стереотип на развитие и характерни клинични признаци на наркотичен синдром. В протичането на този процес се различават 4 стадия:  
1.   Начален стадий, в който се пуши за удоволствие и липсва физическа зависимост към никотина.  
2.   Стадий на стабилизация - съществува физическа зависимост и абстинентният синдром се проявява няколко часа след преустановяване на пушенето.  
3.   Стадий на интоксикация - характеризира се с изразена зависимост и абстинентни прояви след 40-50 минути след последната цигара.  
4.   Изходен стадии, в който пушачът се отвращава от цигарите, но организмът страда за тях.  
 
Ако в първия стадий е водеща психическата зависимост към цигарите, то в останалите три стадия преобладава физическата зависимост. Именно във втори, трети и четвърти стадии трябва да се прилага заместително лечение[3].  
 
Най-широко разпространен на пазара у нас и добре познат в чужбина е българският препарат Tabex® , който е от растителен произход и съдържа цитизин, алкалоид, притежаващ много сходни свойства с никотина - повишава отделянето на адреналин от надбъбреците, покачва кръвното налягане, въздейства върху невро-вегетативните ганглии. Какви промени настъпват в организма на пушача когато спира да пуши? Поради липса на никотин, който стимулира симпатикусовата нервна система и съдодвигателния център се понижава кръвното налягане и кръвната захар, в резултат на което настъпва чувство на умора, раздразнителност или т.нар. абстинентен синдром. Точно в този момент вместо цигара за успокоение е подходящо да се приеме таблетка Tabex® - сдъвкана или приета с вода, която замества липсващия никотин. В резултат на това кръвното налягане и кръвната захар се нормализират и настъпва чувство на комфорт, но с Tabex® . В стадия на стабилизация са достатъчни обикновено 3-4 табл., докато в изходния и този на интоксикация се препоръчват около шест табл., но резултатите са по-добри без пушене на цигари!  
 
Наблюденията ми показват, че успеваемостта е по-ниска при пушачи, които пият Tabex® и пушат цигари, тъй като в този случай се плучава пренасищане на организма с никотини (никотиноподобният алкалоид цитизин) и при тези пациенти се проявяват страничните ефекти - като гадене, виене на свят и сърцебиене. Тези оплакванията се дължат на сумиране на ефекта на цитизина от Tabex® и никотина от цигарите което се получава при неспазване на указанията за лечение.  
 
Успеваемостта на лечението при пациенти, които спират да пушат веднага след започване на приемането Tabex® е над 70% и срещаните странични ефекти са много дискретни или липсват. При пациенти с тежка зависимост лечението с Tabex® добре се съчетава с вит. В комплекс и успокояващи препарати на билкова основа.  
На пациентите в изходния стадии препоръчвам сутрин след ставане от сън вместо цигара да сдъвчат таблетка Tabex® . При голяма част от пациентите се подтиска желанието за първата цигара сутрин.  
 
Продължителността на лечението с Tabex® е индивидуална. В повечето случаи една опаковка Tabex® (на цена под 10 лв.) е достатъчна, за да се откаже пациентът от тютюнопушене. Обикновено пациентите в стадий на стабилизация постигат резултат за по-кратко време и остават на поддържащо лечение по 1-2 табл./дневно. При необходимост лечението може да продължи до два месеца. Пациентите в изходния стадий приемат Tabex® до два месеца и поддържащо лечение при необходимост още два месеца. Тази схема на лечение приложихме и при пушачи със сърдечна и дихателна недостатъчност, артериална хипертония и язвена болест (под защитата на фамотидин), при които не се отчетоха странични явления на препарата.  
 
В заключение трябва да отбележим, че препаратът Tabex® е добър избор на лечение на никотинизъм при пациенти, които са добре мотивирани да откажат цигарите.  
 
Tabex® е добро и достъпно средство за преудоляване на никотиновата зависимост и трайно отказване от тютюнопушенето.  
 
 
КНИГОПИС:

1.   Н. Истатков, Методи за отказване от тютюнопушенето.  
2.   Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето.  
3.   С.Г.Руднев, В.П.Коханов, В.Д.Кочетков, Москва-1981, Методические рекомендации по рефлексотерапии табакокурения.