Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 3 2008

ERDOMED

виж като PDF
Текст A
 
 
 
 
Erdomed (Erdosteine) освобождава след метаболизиране в черния дроб 3 метаболита, един от които е активен и извършва действията на медикамента в организма. Активният метаболит N-тиодигликолил хомоцистеин, определян като (Метаболит I), съдържа свободни сулфхидрилни групи и има доказан ефект върху оксидативния процес, който се отключва в полиморфонуклеарните левкоцити при възпалителен процес, подтиска бактериалната адхезия към бронхиалния епител, инхибира отделянето на проинфламаторни медиатори, α1-антитрипсин, еластаза, намалява нивата на тиобарбитурати при отключване на липидна пероксидация. Освен антиоксидантно действие, действителният противокашличен ефект на Erdosteine е документиран за първи път при клинични проучвания на пациенти с бронхит, независимо че муколитичните агенти не се обсъждат като средства с директно противокашлично действие. На практика муколитичен медикамент може да има антитусивно действие на база въздействие върху вискозитета на бронхиалните секрети и регулиране на мукоцилиарната функция. В последното десетилетие, данни от експериментални животински модели съобщават за антитусивен и противовъзпалителен ефект на Erdosteine по индиректни механизми. За разлика от разноликата група на муколитични медикаменти, които повлияват характеристиките на спутума и дренажа на бронхиалното дърво по различни механизми, Erdosteine (Erdomed) се определя като нова генерация муколитик, чиято основна разлика с традиционните муколитици е на база муколизa, без увеличен обем на експекторация.  
 
В рамките на Първата американска конференция, посветена на кашлицата и подходите за нейното овладяване (New York, юни. 2007; Prof. Dal Negro), се набляга на следните моменти:  
 
Erdosteine е трета генерация муколитик, който намалява вискозитета и еластицитета на мукуса, като директно разкъсва дисулфидните връзки в триизмерната структура на сгъстените мукопротеинови комплекси. Освен че директно лизира дисулфидни мостове чрез наличната активна сулфхидрилна група, активният метаболит I на Erdosteine не увеличава серозната компонента на мукуса. На тази база Erdosteine е единственият муколитик с директно действие, който не увеличава обема на секрети в бронхиалното дърво и респективно улеснява пенетрацията и концентрирането на антибиотици при комбинирана употреба. В случаите на суха, непродуктивна кашлица, Erdosteine нормализира вискозитета и еластицитета на мукуса, ускорява клирънса на бронхиалния ресничест епител и изчистването на бронхиалното дърво. Респективно приемът на Erdomed отключва появата на влажна, продуктивна кашлица, която персистира до отделяне на задържания секрет, след което кашлицата и експекторацията намаляват и спират в рамките на няколко дни. Възможно е сухата кашлица да не премине в продуктивна, а в рамките на 2 до 3 дни да намалее по честота и интензивност и да спре. Тези уникални качества на Erdosteine дават предимство при хронично болни пациенти, при големи обеми на задържан секрет в бронхиалното дърво (например при бронхиектатична болест), при възрастни пациенти с хронична белодробна патология. В тези случаи хиперсекрецията, втечняването и увеличеният обем на бронхиални секрети не само не се желателни, но и влошават състоянието, обективната клинична находка и прогнозата на пациентите. Erdomed е муколитик на пръв избор при пациенти с хроничен бронхит, ХОББ в екзацербация, бронхиектазии, като се разчита освен на възстановена реология, намален обем на експекторация и намалена интензивност и честота на продуктивната кашлица и на доказан антиадхезивен ефект към бактериалните причинители.  
 
Усилено се обследва в последните години действието на Erdosteine при пациенти с отити и риносинуити. Erdomed променя реологията на секретите, но не увеличава серозната компонента и общия обем, което е от значение при възпаление и натрупване на ексудат в затворени кухини. Erdomed ускорява мукоцилиарния клирънс и дренажа на секретите. Антиадхезивното действие ограничава както бактериалната вирулентност, така и последващото увреждане на епитела и подпомага концентрацията на антибиотични средства. Антиоксидантните свойства на Erdomed предпазват тъканите от увреждане и задълбочаване на възпалителния процес. През настоящата 2008 година се очакват първите рандомизирани данни от проучвания при остри риносинуити.  
 
Erdomed се използва в лечението на:  
Остри заболявания на горни и долни дихателни пътища с вирусна или бактериална етиология:  
Рино-, фаринго-, трахеобронхити, отити, пневмонии в дози 2 пъти по 1 капсула самостоятелно или в комбинация с антибиотик за период от 7, 10 дни или повече според състоянието.  
 
Хронични заболявания на долните дихателни пътища като:  
Хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест, бронхиектазии, бронхиална астма в доза 2 до 3 пъти по 1 капсула за 6 до 8-месечни курсове.  
 
В детска възраст Erdomed се прилага според телесното тегло под форма на гранули за приготвяне на суспензия.  
 
Дозира се:  
175 mg в 5 ml готов разтвор  
15-19 kg - 2 x 5 ml на ден  
20-30 kg - 3 x 5 ml на ден  
над 30 kg - 2 x 10 ml  
самостоятелно или в комбинация с антибиотик.