Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 3 2008

Риносинуити

виж като PDF
Текст A
Доц. д-р Диляна ВичеваБългарското Ринологично Сдружение след много упорита работа и национални срещи, през октомври 2007 г. в гр. София по време на Белиновия Симпозиум прие ?Национален Консенсус за лечение на остри бактериални риносинуити?. В него се обсъждат и разглеждат причинителите; поставянето на правилна диагноза; изследванията и правилния подход на лечение, съобразен с настоящата микрофлора в България.  
 
Като елемент от комбинираната терапия на риносинуитите е включен и муколитикът Mucoplant Anisol.Активната му съставка е стандартизирано масло от анасон, което проявява изразен мукокинетичен ефект. Приет през устата, Mucoplant Anisol. дразни окончанията на нервус вагус в мукозата на стомаха и отключва гастро-пулмоналния мукокинетичен вагусов рефлекс. Крайният ефект е стимулиране на секрецията на серозните жлези и ускоряване честотата на движение на ресничките на респираторния епител, покриващ горните и долни дихателни пътища. Стандартизираното масло от анасон има доказан бактерициден ефект: ако за индикатор се приема фенолният коефициент, който е 1, то коефициентът на Mucoplant Anisol. е 0.4. За разлика от другите етерични масла, анасоновото масло не дразни стомаха и има лек спазмолитичен ефект върху гастро-интестиналния тракт, а при по-продължителен прием потиска желанието за тютюнопушене. Клиничният опит у нас допълва: Mucoplant Anisol. в дозировка 3х1 капсула дневно е добър вариант за лечение на остри и хронични риносинуити. Включването на Mucoplant Anisol. в терапевтичните схеми на хроничния синузит очертава тенденция към по-бързо възстановяване на нормалния локален статус особено по отношение на запушването на носа и обонянието (Клинични наблюдения на Клиниката по УНГ болести при МИ на МВР ? гр. София).  
 
За тази година Българското Ринологично Сдружение счита да започне работа по изготвяне на нов консенсус: ?Подход и лечение на алергичен ринит?. Освен това планира направата на web site, в който всеки лекар и пациент да имат достъп до информацията, която му е необходима. Ще се започне с провеждане на национални курсове с международни участници. При желание за членство, моля да се обърнете към д-р Тома Аврамов, тел.: 0889/ 517 770.