Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 3 2008

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

виж като PDF
Текст A
Проф. д-р Георги Едрев??Най-сериозното заболяване в детската възраст е серозният среден отит. Ако това заболяване не се излекува навреме, тъпанчето се унищожава??  
 
 
 
Проф. д-р Георги Едрев е роден на 02.04.1944 г. в гр. Силистра. Завършва медицина в София през 1968 г., специализира в Санкт Петербург, Москва и Сан Франциско, доктор на медицинските науки и професор по УНГ болести, член на Европейската асоциация по отология и невроотология.  
Понастоящем проф. д-р Едрев е Директор на НТМБ ?Цар Борис III? ? гр. София  
 
 
Проф. Едрев, защо казват, че УНГ Клиника в НТМБ ?Цар Борис III? е най-добрата клиника в България като база и организация на работа?  
Защото директорът е оториноларинголог. Най-добре направената клиника във ВМА ? гр. София е Дерматологичната Клиника, защото директорът на ВМА е дерматолог. Съответно тук направихме една много добра клиника по оториноларингология като база. Това, разбира се, е в рамките на шегата, но България имаше нужда от клиника по чиста оториноларингология. В понятието ?чиста? включвам УНГ-заболявания, но без онкологичните такива. Онкологията е много по-сериозно звено в оториноларингологията и изисква специфични оборудвания. Тук в тази клиника сме оборудвани специално за анализаторите, като това са: операции, изследване на слуха, равновесие, носна функция.  
 
Клиниката по УНГ започва да функционира преди 4-5 години, като трябва да отбележа, че това не е само УНГ клиника, а в нея се помещава и Офталмологията. Мога да кажа, че затваряме кръга, защото имаме диагностично, лечебно и операционно звено. По принцип болницата е създадена за транспортни служители, но постепенно ние разширихме кръга, така че сега тя е отворена за всички пациенти.  
 
Кои са най-честите заболявания, с които се налага да се сблъсквате?  
Най-често оперираме уши или поне аз специално с това съм известен в цялата страна. Заболяванията, с които най-често се налага да работя, са хроничен среден отит, отосклероза, извършване на реконструкции в средното ухо, отделно тук се оперират много сливици, гласни струни, нос, синуси. Почти всяка седмица има тимпанопластика, отосклероза и хроничен среден отит с нагнояване на костта. Това са планови операции.  
 
Има обаче и пациенти, които идват тук усложнени от други клиники и болници. Може би това, което сега ще кажа не звучи много добре, но като направихме преди две години една равносметка, 30% от оперираните пациенти с хроничен среден отит бяха манипулирани в други лечебни заведения. Тогава аз обявих на всеослушание, че повторни операции няма да правя. Това е така, защото повторната операция първо уморява много и второ - крие огромен риск за пациента. При първата операция може да е оголена мозъчна обвивка, лицев нерв или други структури, за които ние не знаем и в същото време да попаднем на тях. Въпреки всичко оперирам по-сложните случаи, а тези, които не са толкова проблематични, ги връщам при първите им оператори да си довършат работата. Отделно България е малка страна, тези пациенти не са толкова много и няма нужда всеки оториноларинголог да пробва висш пилотаж в ушната хирургия като може да изпрати пациентът там, където трябва.  
 
Какви специалисти работят при вас?  
Ние сме малък колектив ? клиниката разполага с шест оториноларинголози, като шестият съм аз. Имаме двама отоневролози, но те са прехвърлени към Неврологична клиника. Това го направихме с цел да се използват максимално леглата в тази клиника, а колегите от клиниката по Офталмология и тези от УНГ Клиника да се използват главно за оперативни случаи. Нашите специалисти са подготвени по оториноларингология и отделно по отоневрология. При нас важни са слухът и равновесието. Съответно в тази насока е и апаратурата.  
 
Споменахте апаратурата, бихте ли ни разказал малко повече за нея?  
Има създадена стандартна аудиометрична камера с добро оборудване, с два аудиометъра Siеmens, има създаден кабинет където доц. Стефан Лолов работи по една авангардна техника за изследване на слуха ? това е американска методика по говорна аудиометрия, която за пръв път се въвежда в ЕС. Смятаме да въведем тази методика в изследването на слуховата функция на локомотивните машинисти. Отделно имаме всички ендоскопски техники за изследване, а оперативните методики сме въвели операция на сливиците освен по стандартния метод с Коблатор 2, което е една авангардна техника в Европа в момента. Създадена е в САЩ и е на принципа на радиочестотен звук, който обаче разлага на йони физиологичния серум и тези йони отделят тъканта. Ние сме първите, които я въвеждат в България. Следоперативният период е безболезнен. Аз не съм във възторг от техниката, но още нямам достатъчен брой пациенти, за да направя нужните изводи.  
 
Какви операции извършвате най-често тук?  
В ушната хирургия сме въвели абсолютно всичко без хирургия на вътрешно ухо (без кохлеарни имплантации). Те започнаха да се работят в МБАЛ ?Царица Йоанна?, там колегите натрупаха опит и е редно на едно място да се работят, за да се правят най-добре.  
 
Тук изцяло се работи хирургия на средното ухо. За първи път ние въведохме операция Стапедотомия. Това е операция при отосклероза, при която не се премахва цялото стреме, а след като се премахнат крачетата му, плочката се пробива и в този пробив се слага протеза от титан. Изчислено е тя да тежи толкова колкото стремето. Преди това използвахме протези от платина и тефлон, но те са много лесно раними.  
 
Здравната каса плаща операцията, но самата протеза си я заплаща пациентът в размер на около 300 лева.  
 
Какви пациенти са показани за такава операция?  
Трябва да отговарят на стандартните условия за операция ? да нямат диабет, тежки атеросклеротични увреждания, слуховото увреждане да не е повече от 60-65 децибела. Това е заболяване, което трябва да се хване навреме, да се проследи и да се оперира.  
 
Какво е съотношението на деца:възрастни?  
Децата рядко боледуват от това заболяване и това обикновено се случва в пубертета и тогава операцията не е така сигурна. Някои автори направо препоръчват да се изпишат слухови апаратчета.  
 
Кое е новото, което предстои за болницата и в частност за УНГ Клиниката?  
Новото, което ще направим през 2008 година, що се до тази сграда, в която сме сега да се направи ремонт и да се създаде Експертно отделение. То съществува и сега, но е разхвърляно по другите кабинети. В това отделение ще се преценява функцията на слуха, равновесието, нервната и сърдечно-съдовата система и т.н. за хора, които се занимават с движение ? пилоти, машинисти, стюардеси, понякога дори хора, водачи на автомобили, направили произшествие. Това отделение ще работи заедно с психолаборатория.  
 
В УНГ клиниката сме набавили що се отнася до апаратура доста неща, но сега предстои да се обнови една от бормашините за операция на уши. Тя ще е от фондацията Левентис. Те ще купят тази бормашина. Другото ново, което предстои се отнася за ушния кабинет. Бихме искали да монтираме един разширен юнит, за да могат пациентите да се чувстват сигурно и удобно, а и лекарите да работя по-добре.  
 
Много е интересна апаратурата, която се намира в отоневрологичния сектор. Това е апаратура, която за първи път е внесена в България, която е за едновременно изследване и на двете очни ябълки (видеонистагмографска апаратура). Нашите отоневролози ще бъдат пионерите в това изследване. Това изследване е за равновесната функция. Тя е свързана с отклонение в движението на очните ябълки. За тези изследвания пациентите трябва да бъдат насочени от УНГ специалисти и от невролози.  
 
В Клиниката сме закупили и Акустичен ринометър, с който мерим големината на третата сливица. Безвредно е и освен това децата се изследват с известно чувство за игра, без да се страхуват и така се замерва големината на третата сливица и проходимостта на носа. За първи път такъв ринометър има в Пловдив. Нашият единствено е специализиран с детски сонди.  
 
Споменахте за безкръвна операция на сливици. Всеки ли пациент може да се подложи на такава?  
Да, абсолютно всеки, като първоначално препоръката беше да работим главно с деца, но последните пациенти бяха възрастни и нямаше кой знае какво затруднение.  
 
Нещо, което вие бихте искал да споделите с нас и читателите на Мединфо?  
Искам да обърна внимание на най-сериозното заболяване в детската възраст - серозният среден отит. Това е едно много сериозно увреждане. То има слуз зад тъпанчетата и не знае това, защото не може да прецени до колко му е намален слуха. Детето отива на детска градина, хваща вирусна инфекция, слузта се възпалява, детето получава болка, изписва му се антибиотик за 7 дни, но проблемът не е решен. Ако серозният отит не се излекува навреме, тъпанчето се унищожава. Главната причина за унищожаване на тъпанчевата мембрана е серозният среден отит. Лечението е с противоалергични средства. А ако това не помогне се слагат вентилационни тръбички за минимум 6 месеца. Това е сериозно заболяване, защото води до хроничен отит, сраствания в тъпанчевата кухина и до глухота