Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2008

Може ли да се модулира процеса на стареене на мозъка

виж като PDF
Текст A
Д-р Мария Христова 
 
 
Делът на остаряващите хора в популацията става все по-голям, което прави наложително да се изследват и уточнят причините за свързаните с възрастта нарушения на познавателните способности на мозъка. За много хора, които са над 65 години и са в добро физическо здраве намаляването на познавателните способности на мозъка застрашава осезаемо тяхната възможност да се радват на обичаните от тях дейности, а при тези с различни соматични заболявания упадъкът в мозъчната дейност е допълнително утежняващо състоянието обстоятелство.  
 
В този ред на мисли се изключват дегенеративните мозъчни заболявания, протичащи с нарушения на паметта (болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон) както и съдово обусловените деменции.  
 
Населението в развитите страни прогресивно застарява. Например към 2025 г. 20% от населението на България ще бъде над 65 години. В момента хората в пенсионна възраст са 1 106 000 при население 7 640 00 (данните са за 2006 г.).  
През 2050 г. средната възраст в Испания, Италия и Австрия ще е 54 г., като в момента тя е около 39 г., всеки втори испанец ще е над 55 г. (данните са от проучвания на Световната банка).  
 
Много често при затруднения с паметта се използва изречението ?то е от ЕГН-то или от възрастта?. Трябва обаче да се отбележи фактът, че много хора и в напреднала възраст се радват на добра памет и творческо мислене. Днес научните проучвания в областта на когнитивните процеси и стареенето на мозъка бележат значителен напредък и се налага мнението, че при нормалното остаряване може и трябва да се съхранят максимално познавателните способности на мозъка. В процеса на стареене придобитите в миналото знания, речта и езикът остават устойчиви, дори могът да бъдат по-изразителни и стабилни, докато скоростта на мисълта, работната памет, краткосрочната памет и други изпълнителни функции се засягат негативно. Много изследвания са проведени през последните десетилетия, за да се изяснят факторите, които определят cognitive aging. Несъмнено генетичната предразположеност, както и различни соматични заболявания, развили се в хода на живота ? на първо място хипертонията и метаболитните нарушения (захарен диабет, хиперхолестеролемия, повишеното ниво на хомоцистеина, както и социалните фактори) образование, начин на хранене вкл. употреба на алкохол, наркотици, опиати и обща анестезия са от значение при засягането на когнитивните способности.  
 
Може ли съзнателно да подобрим възможностите на мозъка и да модулираме загубата на познавателните му способности?  
Този въпрос е важен за всеки ? и за пациент, и за лекар. Да не забравяме ? всеки лекар е потенциален пациент. Не е нужно да оставяме пациентите ни сами да се справят с проблемите на остаряващия мозък и сами да вземат предпазни мерки, защото лекарят е този, който може да направи правилната преценка ? дали се касае за дегенеративно, съдово или психично заболяване, което засяга когнитивните способности на мозъка или това е процес на нормалното остаряване.  
 
Днес се смята за абсолютно установено, че екстрактът на Гинко билоба, вит. Е и полиненаситените мастни киселини от групата омега-3 и от тях на първо място - Докохексаеновата киселина (DHA), са от първостепенна важност за добрата мозъчна дейност.  
 
Препаратът на английската компания AD Medicine ? Brain Booster, отговаря напълно на изискванията за комплексна формула за мозъчната дейност ? съдържа Гинко билоба, екстракт от гроздови семена, селен, вит. от група В, докохексаенова киселина, фосфатидилсерин, диметиламиноетанол и хуперцин А (съставки, които подобряват провеждането на нервния импулс). Произведен по съвременната технология Advanced Liquid Technology,според GMP стандарта, той е една възможност за запазване на когнитивните възможности на мозъка и осигуряване на творчески и достоен живот във възрастта на остаряването.