Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2008

Новите природни продукти на ?СОФАРМА?
Удачен избор за профилактика и съпътстваща или алтернативна терапия

виж като PDF
Текст A
Доц. д-р Н. ДанчевПрез 2007 година фармацевтичният производител ?Софарма? представи на пазара пакет от хранителни добавки, предназначени за тонус и имуностимулация.  
 
Националната браншова стопанска камара на търговците дистрибутори на едро на лекарствени средства медикосанитарни и билкови препарати удостои с Диплом и статуетка ?Еньо? СОФАРМА АД за принос в лекарствената политика и участие с хранителни добавки: Хитослим, Протеин плюс и Стрестон в ?Алея на здравето? ? есен 2007. Sopharma си сътрудничи с фирма Holotropic, за производство на продукти на растителна основа. Използвани са само най-фини и най-чисти растителни съставки във всички продукти, във възможно най-естествена форма. Отличното качество е съчетано с творческото представяне, което запазва духа и силата на растението. Продуктите, съвместно производство на Sopharma с фирма Holotropic, са 15 на брой. Представени и наградени са три от продуктите, които отговарят изключително точно на потребителското търсене, на напрегнатото съвременно ежедневие и стремеж към красиво и хармонично тяло, а именно: Хитослим®, Протеин плюс® и Стрестон®  
 
Качествените хранителни добавки са част от комплексния подход към природо-съобразен начин на живот. Фармацевтичната индустрия, задоволява потребностите на обществото и отговаря на пазарното търсене с хранителните добавки, които се ползват:  
- Профилактично ? имуностимулатори, подобряване на умствената работоспособност, възстановяване и др.  
- За специфични групи ? оптимален отговор при физическо и психическо натоварване - за спортисти, воен¬но¬слу¬жещи, рискова работна среда и др.  
- Съпътстващи конвенционалното лечение - за намаляване риска от нежелан ефект на лекарствена терапия или за засилване на ефекта от нея.  
 
Протеин плюс е продукт съдържащ 300 mg Spirulina (синьо-зелени водорасли).  
Spirulina е богата на протеини (64-70%), съдържат 22 аминокиселини и други есенциални елементи, особено витамин от групата В (Dillon et al, 1995). Тя е бедна на мазнини. Антиоксидантните й свойства се дължат на фенолни киселини, токофероли и бета-каротен. Като хранителна добавка Spirulina се използва като източник на протеини, витамините В, Е, бета-каротен, минерали и гама линоленова киселина, които много лесно се усвояват от организма. Намира приложение като здравословна храна при редукция на телесното тегло. Spirulina намира приложение и като имунопротектор, химио- и радио-протектор, проявява противовирусен ефект, намалява лошите липиди и намалява стомашната секреторна активност (Hirahashi et al, 2002).  
Протеин плюс се понася много добре и не са описани нежелани ефекти.  
Приема се по 1-3 таблетки 3 пъти дневно.
 
Dillon JC, Phuc AP, & Dubacq JP: Nutritional value of the alga spirulina. Plants in Human Nutrition 1995; 77:32-46.  
Hirahashi T, Matsumoto M, & Hazeki K: Activation of the human innate immune system by spirulina: augmentation of interferon production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina platensis. Int Immunopharmacol 2002; 2:423-434.
 
 
Стрестон съдържа 200 mg прах и 200 mg екстракт от надземните части на Hypericum perforatum (жълт кантарион) (10:1).  
Жълтият кантарион се използва от столетия за подобряване на настроението, облекчаване на безпокойството и осигуряване на спокоен сън. Жълтият кантарион съдържа активното вещество хиперицин, който съдейства за регулиране на химическите процеси в организма, свързани с лошо настроение, безпокойство, нервност и притеснение (Gaster & Holroyd, 2000). Предполага се, че анксиолитичните и антидепресантните ефекти на жълтия кантарион се дължат на повлияване на редица невромедиатори, като серотонин, допамин, норадреналин, глутамат и GABA. Жълтият кантарион проявява и противовъзпалителни ефекти. В ниски дози проявява положителен инотропен ефект върху сърцето.  
В клинични проучвания са наблюдавани положителни резултати при използването на жълт кантарион при сезонни афективни заболявания, лесна уморяемост, пременструален синдром. Наблюдавани са подобряване качеството на съня, паметта и обучението.  
Стрестон намира додро приложение при слаби до умерено изразени депресивни състояния, безпокойство и безсъние.  
Приема се по 1 таблетка 3 пъти дневно.
 
Gaster B & Holroyd J: St. John's Wort for depression: a systematic review. Arch Intern Med 2000; 160(2):152-156.  
 
Хитослим съдържа 250 mg хитозан. Хитозан представлява естествен полизахарид, водоразтворим дериват на целулозата, получен от хитиновите обвивки на морски ракообразни- стриди, скариди и др. Въпреки, че точният активен принцип на хитозан не е известен, и малкият брой проведени клинични проучвания, хитозан се използва все по широко, като добавка към диетата. Счита се, че като положително заредена молекула, хитозан се свързва с отрицателно заредените субстрати, като липиди например. В червата, хитозан свързва мазнините, блокира тяхната абсорбция, намалява кръвните нива на холестерол и инхибира образуването на атеросклеротични плаки. Друго качество на хитозан е абсорбцията на кисели метаболити като пикочна киселина и жлъчни киселини.  
 
В двойно-сляпо, плацебо контролирано клинично изследване е показано, че хитозан в доза 1200 мг 2 пъти дневно намалява серумните липиди при отлична поносимост от 51 здрави жени със затлъстяване (Wuolijoki et al, 1999). При хиперлипидемия е прилаган в доза 600 мг 2 пъти дневно след хранене за 56 дни и е намалил тоталния холестерол и ниско плътностния холестерол при 41 пациенти със слаба до средно изразена хиперхолестеролемия в двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване (Bokura & Kobayashi, 2003).  
 
Хитозан проявява благоприятни ефекти върху серумните липиди. В експериментални условия са доказани антиатеросклеротични, антикоагулантни, антибиотични, антигликемични, антиметастатични, противовирусни, заздравяващи раните, повишаващи клетъчната пролиферация и имуностимулиращи свойства.  
 
При прием на хитозан трябва да се има предвид, че потиска резорбцията на мазнините и от там може да намали и резорбцията на мастно разтворимите витамини А, , D, E, и K. Също така, хитозан трябва да се използва с особено внимание при пациенти с проблеми с кръвосъсирването (Hirano et al, 1985).  
 
Хитослим се приема за подържане на оптимално телесно тегло. Като хранителна добавка се препоръчва да се използва по 2-4 таблетки, когато се приема високо калорична храна.  
Bokura H, Kobayashi S: Chitosan decreases total cholesterol in women: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2003 May;57(5):721-5.  
Wuolijoki E, Hirvela T & Ylitalo P: Decrease in serum LDL cholesterol with microcrystalline chitosan. Methods Find Exp Clin Pharmacol 1999; 21(5):357-361.