Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2008

Заболявания на периферната нервна система
Радикулити, плексити, полиневропатии, дископатии

виж като PDF
Текст A
Д-р ТрайковаНай-често се срещат възпалителните заболявания на периферната нервна система. Могат да бъдат увредени коренчетата непосредствено след излизането им от гръбначния мозък (радикулити), на нивото на големите нервни сплитания (плексити) или периферните нерви (неврити). При засягане на повече от един нерв се касае за полиневрит.  
 
Оплаквания и симптоми  
В зависимост от мястото на засягане болните се оплакват от болки, които започват встрани от прешлените и се разпространяват към шията, гръдния кош, ръцете или краката. При дискова херния болката се разпространява към крака или седалищната област. Понякога се комбинира със слабост на някои от крайниците. При засягане на повече нерви са налице болки ? спонтанни и при натиск в областта на съответните нерви. Пациентите усешат изтръпване или мравучкане.  
 
Диагностика  
Диагностицирането става чрез функционално компютърно изследване ? ЕМГ (електромио- и неврография). Изследването е безболезнено и безвредно, определя точно коренчевата увреда на нерва и измененията в нервната проводимост. Едва след като се установи причината за увредата на периферната нервна система, се прилага съответното лечение.  
Колкото по-рано болните с оплаквания от периферната нервна система се консултират със специалист-невролог и започнат лечение, толкова по-голяма е вероятността заболяването да се ограничи или да се излекува напълно!  
 
Радикулит или плексит?  
Напоследък всеки втори човек страда от хронични болки във врата, гърба и крайниците. Те често се съпровождат с изтръпване или неприятни усещания по хода на периферните нерви. В повечето случаи тя е едностранна, без нарушена сетивност и ограничение в движенията, затова и често се подценява.  
 
Болката се появява внезапно в областта на раменната става, плешката и долните шийни прешлени и се разпространява към пръстите на ръката. Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Това се дължи на нарушена проводимост по хода на периферните нерви. Дразненето и притискането първоначално води до възпалителни процеси, а с течение на времето - до хронични болки и нарушено хранене на тъканите.  
 
Отличен ефект при лечение на всички заболявания на периферната нервна система дават специализираните процедури: лазер, ултразвук, иглотерапия, фитотерапия и др., назначени индивидуално след прецизно изследване и преглед от специалист.  
 
За да се определи откъде идват усещанията за болка, дали става въпрос само за мускулен спазъм, коренчево дразнене, възпаление на нерв или има и вероятност за по-сериозни увреждания на прешлените и междупрешленните дискове е необходимо да се направи компютърна електромиография и електроневрография - изследване за провеждането по мускули и периферни нерви.  
 
 
Как да ги лекуваме?  
При наличие на радикулит, назависимо дали е възпаление или дискова херния, болният трябва да спазва постелен режим. При дискова херния е желателно да лежи на твърдо легло със свити крака. Поставянето на грейки на кръста е нежелателно, тъй като усложнява заболяването. Храната трябва да бъде калорична и богата на витамини, главно от групата В. След като се установи причината за увредата на периферната нервна система, се назначава съответното лечение. На първо място се прилагат обезболяващи и противовъзпалителни. Ако липсва добър ефект се прибягва към приложение на стероидни препарати. След приминаването на острия стадий се предписват лекарства, улесняващи нервното предаване и възстановяващи функцията на периферните нерви. Широко приложение има физиолечението. То е различно в острия и хроничен стадий, затова трябва да се прилага от специалист-физиотерапевт. Не се препоръчва огъване екстензия.  
 
Помагат ли масажите?  
Хора с подобни оплаквания често търсят помощ при масажисти, тъй като възможностите на конвенционалната медицина по отношение на тези страдания са ограничени. Тези практики обаче в немалко случаи водят до сериозни усложнения. Най-сериозните неблагополучия след манипулациите са в областта на кръвоносните съдове. В тях се включват разкъсвания на артерии във врата, съдови спазми и временно ограничаване на притока на кръв към мозъка.Тези инциденти са редки, но затова пък пострадалите получават дълготрайни или остри поражения вследствие на парализи или дори удар. Другите усложнения са значително по-чести: фрактури, приплъзнати дискове или дислокации. Те са най-чести при пациентите с остеопороза. Към леките усложнения се включват оплаквания за главоболие и болки във врата. В тази област трабва да преобладават нежните успокоителни масажи, които не нанасят никаква вреда, а предизвикват голямо облекчение и често лекуват. Затова е препоръчително мануалната терапия да се назначава и извършва само от лекар-специалист.  
 
Кои са новите лечебни методики при възпалителни заболявания на периферната нервна система - радикулити, плексити, дископатии?  
С развитието на новите технологии съвременната медицина разполага с нови лечебни методи, а именно лазер-пунктурата в съчетание с неврална терапия. Резултатите са поразяващи! Само след няколко процедури с лазер се подобрява еластичността на междупрешленните дискове, както и дегенерацията на капсулите им. Болката отшумява, тонусът на мускулатурата се подобрява, изтръпването изчезва. Ефикасна в подобни случаи е и комбинираната лазер-утразвукова терапия. Тя включва лазерна акупунктура и лазер терапия, която действа на биологично активните точки и по меридианите като стимулира процеса на възстановяване на нормалната дейност на притиснатите нервни окончания. Чрез ултразвуковата вълна лечебните гелове и медикаменти проникват в увредените тъкани до 5-6 см подкожно и действат директно на проблемните зони. Добре е лечението да се съчетае и с приемане на продукти на билкова и растителна основа (Алое Вера и др.), които са специално разработени за задравяване на костната и хрущялна тъкан.