Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 8 2008

Детското главоболие

виж като PDF
Текст A
Д-р Дундова - педиатърГлавоболието е чест проблем още в детска възраст. То може да е самостоятелно заболяване на нервната система или симптом на редица други органи и системи.  
Причините за главоболието при децата могат да бъдат най-различни.  
     
Най-често е вазомоторното главоболие, към което се причисляват мигрената, вазомоторната цефалгия и цефалгията след комоцио.  
     
Мигрената се характеризира с пристъпи от главоболие и свободни интервали между тях. Често болката е едностранна, придружена от гадене и повръщане, чувствителност към шум, светлина и други. Тя може да се наблюдава дори в ранна детска възраст. Често има фамилна анамнеза за мигрена и към този фактор се добавят екзогенни отключващи фактори.  
 
Счита се, че мигрената е свързана с освобождаването на серотонин, водещ до вазоконстрикция на вътрешните съдове, след което настъпва болезнена вазодилатация.  
 
Мигрената има три форми: обикновена, офталмична и придружаваща (migraine accompagnee). За малките деца е характерна обикновената форма. Болката е дифузна или дифронтална, придружена или не от болки в корема, гадене, повръщане и фотобоязън. Продължителността е до 24 часа (често само няколко часа).  
 
При офталмичната мигрена се наблюдават цветни трепкащи скотоми.  
 
При migraine accompagnee са налице парестезии на едната половина на тялото, на двете ръце или преходни моно и хемипарези, афазия, промени в съзнанието, абнормно усещане за формата на тялото (синдром на Алиса в страната на чудесата), атаксия, виене на свят. Обусловена е от преходна исхемия на мозъчния ствол, церебралния и окципиталния дял.  
 
В ЕЕГ има данни за огнище от бавни вълни или генерализирани пароксизми при фотостимулация. Винаги е необходима диференциална диагноза с ПЗВЧП, при които е характерно повръщането на гладно (предимно сутрин) и прогресивно влошаване на състоянието. При преглед има промени в неврологичния статус и очните дъна. Може да се касае и за мозъчен кръвоизлив, тромбоза на съд или еквивалент на епилепсия, което изисква ЕЕГ с мозъчна картография, KAT cerebri, ЯМР, доплер и други (параклинични изследвания) за уточняване на диагнозата.  
 
Лечението включва спазване на определен начин на живот с изключване на провокиращите фактори: стрес, нервно напрежение, преумора, консумация на възбуждащи храни и напитки, а понякога ? сирене, цитрусови плодове, шоколад и други.  
 
Детето не бива да гледа телевизия повече от 30 минути на ден, както и да стои пред компютъра дълго време, умерената спортна активност (плуване, колоездене, туризъм и др.) укрепва организма. Необходим е достатъчен сън, съобразно възрастта и правилен режим на хранене (най-добре четирикратно) със следобедна закуска, за да не се допуска появата на хипогликемия.  
 
При повече от 4 пристъпа месечно се налага медикаментно лечение: над 12-годищна възраст - ацетилсалицилова киселина 10-20 мг/кг; за по-малките деца ? парацетамол 8-12 мг/кг, доза метамизол и много други обезболяващи средства. Уместни са упражненията за релаксация, а при пристъп - престой в затъмнена стая.  
 
Друг вид главоболие в детска възраст е вазомоторното - дифузно, без гадене, продължаващо от часове до дни. Провокиращи фактори са психичното напрежение, страх от училище, стрес при смяна на средата, липса на достатъчно сън. Болките са тъпи или пронизващи, от слаби до много силни, често придружени от вегетативната дистония.  
 
При депресивни състояния сред тийнейджърите може освен хронично главоболие да се наблюдава променливо настроение, намален успех, агресия.  
 
Други причини за главоболие в детска възраст са психогенните нарушения (начало на психоза), но по-често имитиращо главоболие при деца, в чиито семейства някой непрекъснато се оплаква, че го боли глава и детето имитира това състояние.  
 
Важно е да се изключи ПЗВЧП тумор, хематом (след травми), абсцес и др. Съществено е при остро главоболие да се изключи менингит и енцефалит (при тях детето е високофебрилно, с промени в неврологичния статус, силно увредено общо състояние и характерни параклинични промени. Наложителна е лумбална пункция за доуточняване на диагнозата.  
 
При хидроцефалия се наблюдава хронично главоболие и други симптоми на повишен вътречерепен натиск.  
Главоболие се наблюдава и при очни заболявания - страбизъм, рефракционни аномалии, глаукома, както и при УНГ заболявания - остър и хроничен синузит, отит, инфекция на зъбите и др.  
 
Хроничното главоболие е характерно за увреждания на шийната част на гръбначния стълб след травма. С главоболие протичат и хипертонията и хипотонията, кръвните заболявания (най-честа в детска възраст е желязодефицитната анемия) и други, както и всички фебрилни заболявания ? вирусни и бактериални. При хронични болки в главата е наложително да се изключи и уроинфекция.  
 
Правилната дигноза е базирана на анамнезата, неврологичния статус, параклиниката, евентуално ЕЕГ с мозъчна картография, лумбална пункция и др. Тя обуславя откриването на етиологията и провеждане на адекватно лечение -антибиотична терапия при бактериални инфекции, поставяне на клапи при хидроцефалия, избягване на провокиращите фактори при мигрена, спазване на режим на живот и правилно хранене при посттравматично главоболие, избягване на стреса при вазомоторното главоболие, психотерапия, релаксация и др., както и медикаментозната терапия при нужда. Правилната диагностика стои в основата на успешното лечение. Важно е детето да живее заобиколено от хора, които го обичат, осигуряват му спокойствие, правилно хранене и достатъчно сън.