Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 8 2008

Как да се ограничи свръхупотребата на антибиотици при малки деца

виж като PDF
Текст A
Д-р Мария Христова 
 
Непрекъснато нарастващата употребата на антибиотици при малки деца представлява сериозен медицински проблем, тъй като често те се предписват и при незначителни инфекции, а не рядко и при вирусни инфекции, при които нямат никакъв ефект.  
 
Приложението на антибиотици е най-честата причина за развитието на дисбактериоза и свръхразвитие на резистентни щамове и гъбички. Антибиотиците унищожават както патогенните причинители, така и нормалната микрофлора в устната кухина, храносмилателната система, отделителната система и кожата, с което повишават тяхната чувствителност и намаляват тяхната резистентност към бактерии и алергени. Прекомерната употреба на антибиотици, предизвиквайки промяна на нормалната микрофлора, променя реактивността на бариерните лигавици.  
 
Имунната система е естественият защитник на организма. Както всяка друга система в човешкия организъм, така и тя има свое специфично време за развитие и съзряване.  
Имунната система на малкото дете се различава от тази на възрастния по своята незрялост.  
Имунитетът се разделя на вроден (естествен, неспецифичен), адаптативен (придобит) и пасивен.  
 
Съвременният живот изпраща още малките деца в детската градина ? едно място на високо селектирани патогенни щамове с развита антибиотична резистентност и непрекъснато циркулиращи вирусни и бактериални патогени. Малкото дете с нормално незряла имунна система е подложено на атаките на тези патогени и то започва да боледува често. Периодът на оздравяването и възстановяването му е недостатъчен, т.е. имунната система не е в състояние да отговори адекватно на патогенните дразнители с изграждане на траен напрегнат имунитет и детето започва да боледува все по-често. Имунната неефективност се проявява и с развитие на алергични, автоимунни и в най-тежките случаи - на неопластични заболявания.  
Честото прилагане на антибиотици за лечение на всяка инфекция косвено води до нарушения в имунните процеси и до появата на алергии.  
 
Как може да се помогне на имунната система на детето във възрастта от 1 до 6 години - възрастта на най-значимото изграждане на адаптативния имунитет?  
-   На първо място това е правилното хранене.  
-   На второ място е прилагането на растения, витамини, минерали и други продукти, които стимулират адаптативния имунитет. Особено подходящи са летния и началния есенен сезон, защото тогава естествено намаляват атаките на патогенни причинители ? бактерии и вируси.  
 
С доказан ефект върху неспецифичния имунитет са 1-3 бета-глюканите, а астрагалът и ниските дози саменто, повлияват благоприятно Т-клетъчния имунитет. Прилагането на микроелементи ? цинк и селен са задължителни. Дефицитът на селен намалява значително устойчивостта на организма към вирусни инфекции (вкл. вирусите на грипа, на хепатита), като подпомага мутирането на вирусите и вътреклетъчното им делене.  
 
Цинкът е друг много важен микроелемент с влияние върху възпалителните и алергичните реакции. Той е компонент на повече от 300 ензима в човешкото тяло и участва в процесите на епителизация, деленето на клетките, протичането на възпалителните процеси. Цинкът скъсява времето на протичане на възпалителните реакции. Приложението му при бактериални инфекции значително ускорява оздравителния процес и намалява развитието на бактериална резистентност.  
 
1-3 бета гликаните са естествени съставки, извлечени от дрожди, които стимулират неспецифичния имунитет.  
Научно е доказано, че гликаните представляват биологичен модификатор на имунната защита на живия организъм (Biological defense modifier) от най-нисшите до най-висшите животни и растения.  
 
Препаратът на английската компания AD Мedicine ? For kids, съчетава всички необходими съставки за укрепване на имунната система на малкото дете ? астрагал, саменто, гинко билоба, силимарин, цинк, селен, 1-3 бета гликани.  
Той може да бъде приложен превантивно при често боледуващите деца, както и в периода на остро заболяване да се съчетае със симптоматични средства или при необходимост с антибиотици за по-бързо оздравяване и възстановяване на детето.  
For kids е под формата на сироп. Той е произведен по съвременната технология Advanced Liquid Technology ? Vivid kinetic life и представлява колоиден разтвор на витамини, минерали и билки с много висока степен на абсорбция на активните съставки.  
For kids е безопасната алтернатива за често боледуващите деца.  
For kids намалява нуждата от антибиотични курсове при често боледуващите деца и скъсява периода на боледуване.