Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


20 години с диария и интермитентна констипация


79-годишен мъж постъпва с 20-годишна история на диария, която е диагностицирана като колон иритабиле (синдром на дразнимото черво). Той има епизоди на цикли с течни изпражнения (около 4 чаши дневно) в продължение на няколко дни, последвани от констипация с малки, пелетни изпражнения за следващите два дни. Не е имал хематохезия, нощни изхождания, загуба на тегло, контакти с инфекциозно болни или скорошни пътувания и няма домашни любимци. Колоноскопията от преди две години е била отрицателна. Той използва лоперамид (Imodium) през дните, когато е с диария.

Физикалният преглед установява палпируема твърда формация в долния десен квадрант, която се палпира при различни позиции на пациента. При ректално изследване се установява наличието на твърди изхождания. Лабораторните тестове установяват отклонения само в стойностите на хемоглобина от 11.9 g на dl (119 g на L). За изключване на малигнено заболяване се провежда компютърна томография, която е представена на Фиг. 1.


ВЪПРОС:

Базирайки се на анамнезата, данните от физикалния преглед и компютърната томография, кое от посочените е най-вероятната диагноза:?

Колон иритабиле

Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
В: Трахеомалация

Фекалното задръстване е често срещано и може да засегне индивиди от всяка възраст. То се среща при 2% от хората с дългогодишна констипация и може да бъде свързано с анатомична, метаболитна, неврогенна, диетична или фармакологична генеза. Групи, изложени на повишен риск, са възрастни хора, живеещи в старчески домове; лица с неврологични, психиатрични или сърдечни заболявания, и лица, приемащи лекарства, които забавят изпразването на дебелото черво. Фекалното задръстване обикновено се случва в ректума и може да доведат до раздуването му и в крайна сметка до препълване с течни изпражнения около блокираната фекална маса. Това може допълнително да доведе до фекална инконтиненция в зависимост от фактори, като степента на аноректалното сензорно увреждане, целостта на мускулите на тазовото дъно и подвижността.

Въпреки че фекалното задръстване с преливна диария не е рядко, то често първоначално е неправилно диагностицирано или се влошава заради използваните антидиарийни медикаменти. Историята на пациента обикновено включва констипация и пелетни изпражнения, редуващи се с оскъдна по обем диария (със или без инконтиненция). Може да има и други неспецифични симптоми, като ректален и/или коремен дискомфорт, гадене и анорексия. Усложнения в резултат на забавената диагноза могат да са стеркорална язва, синкоп и синдрома на системен възпалителен отговор (сепсис).

Клизмите могат да бъдат достатъчни за лечение на леко задръстване, но ако те са безрезултатни е необходимо да се опитат други методи за механично отстраняване на фекалната маса. Хирургична консултация трябва да се проведе, ако задръстването не може да бъде преодоляно. Редовното евакуиране на червата и намаляването до минимум употребата на запичащите медикаменти (например антихолинергични средства) може да намали вероятността от повторение.

Карциноидният синдром се отнася до комплекс от симптоми, свързани с карциноидни тумори. Симптомите могат да включват зачервяване, диария или бронхоспазъм, но обикновено се появяват само при пациенти с чернодробни метастази заради инактивиране на различни биоактивни фактори, секретирани в порталната циркулация.

Глутеновата ентеропатия се характеризира с възпаление на лигавицата на тънките черва в резултат на непоносимост към глутен, най-често засяга бялата раса от Северноевропейски произход. Може да се прояви във всяка възраст с различни прояви, включително субклиничнo заболяване, диария и подуване на корема, и нетипични прояви (например артрит, дерматит херпетиформис, невропсихиатрични заболявания).

Ракът на дебелото черво трябва да се има предвид при пациенти с необяснима желязодефицитна анемия, ректално кървене или промяна в дефекацията. Пациентите на възраст над 50 години са с най-висок риск от рак на дебелото черво, което подчертава важността на скрининга.

Колон иритабиле обикновено се представя като коремна болка и промяна в навиците на червата, включително диария, констипация или променлива констипация и диария. Тя е по-често при млади пациенти и при жени. Тя трябва да се диагностицира, едва когато всички други причини са изключени, особено при пациенти на възраст над 50 години или при пациенти със симптоми на по-сериозни заболявания.

Състояние

Характеристика

Карциноиден синдром

Симптомите могат да включват зачервяване, диария или бронхоспазъм, но обикновено се появяват само при пациенти с чернодробни метастази заради инактивиране на различни биоактивни фактори, секретирани в порталната циркулация.

Целиакия

Характеризира се с възпаление на лигавицата на тънките черва в резултат на непоносимост към глутен, най-често засяга бялата раса от Северноевропейски произход. Може да се прояви във всяка възраст с различни прояви, включително субклиничнo заболяване, диария и подуване на корема и нетипични прояви (например артрит, дерматит херпетиформис, невропсихиатрични заболявания).

Колоректален карцином

Трябва да се има предвид при пациенти с необяснима желязодефицитна анемия, ректално кървене или промяна в дефекацията. Пациентите на възраст над 50 години са с най-висок риск от рак на дебелото черво, което подчертава важността на скрининга.

Фекално задръстване с преливна диария

Ректален и/или коремен дискомфорт, гадене и анорексия; може да има изтичане на течни изпражнения; палпируема твърда формация в долния десен квадрант.

Колон иритабиле

Коремна болка и промяна в навиците на червата, вкл. диария, констипация или променлива констипация и диария.