Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Вагинално течение при млада жена


22-годишна жена идва за преглед поради лошо миришещо вагинално течение и болезненост, които започнали седмица по-рано. Има диспареуния, но няма сърбеж, затруднено уриниране или болка ниско в корема. Не е правила промивки или ползвала локални интравагинални медикаменти. Има много сексуални партньори и двукратно е била с хламидиална инфекция в рамките на предходната година. Имала само една бременност, която е протекла без усложнения.

Гинекологичният преглед на вулвата е без особености. Огледът със спекулум на влагалището показва множество малки, еритематозни макули, покриващи вагиналната стена и ектоцервикса (Фиг. 1) и умерено количество хомогенен жълтеникав секрет. Микроскопското изследване на вагиналните секрети показва подвижни организми и ексцесивен брой левкоцити. Бързите тестове за хламидия, гонорея и ХИВ са отрицателни.


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата, физикалния преглед и микроскопските находки, коя от следните е най-вероятната диагноза?


Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
В: Трихомониаза

    

Това е честа вагинална инфекция, причинена от Trichomonas vaginalis. Повечето мъже, инфектирани с T.vaginalis, са безсимптомни, но половината от жените имат симптоми. Инфекцията се предава предимно при сексуален контакт. В САЩ има около 7.4 милиона нови случаи на трихомониаза годишно.

Клинично трихомониазата се представя с обилен, жълто-сив, хомогенен, пенлив, гноен секрет и алкално вагинално рН. Възпаление на шийката на матката се среща в около 5% до 10% от случаите. Ягодоподобната шийка е най-специфичната клинична констатация (специфичност 99%, р<0.001), с положителна прогностична стойност от 90% за диагностика на трихомониаза. Диагнозата се потвърждава чрез наблюдаване на подвижни микроорганизми и левкоцити под микроскоп. Микроскопското изследване не е диагностично в 25% от заразените пациенти. Бърз тест, който отнема 10 минути за резултатите, е приблизително 90% чувствителен и 97% специфичен. Културелното изследване е най-чувствителният и специфичен метод за поставяне на диагнозата.

Бактериалната вагиноза е най-честата причина за вагинално течение в САЩ, което представлява от 40% до 50% от случаите при жени в детеродна възраст. Тя се причинява от свръхрастеж на анаеробни бактерии и е свързано с несърбящо, зловонно вагинално течение. Повече от 50% от жените с бактериална вагиноза са асимптомни. Състоянието може да се диагностицира, ако три от следните присъстват: тънък, сивкав, хомогенен, зловонен секрет, прикрепен към вагиналната стена; повишено вагинално рН (повече от 4.5); мирис на риба след добавяне на калиев хидроксид към секрета; или епителни клетки, покрити с coccobacilli при микроскопия. Тези диагностични критерии са приблизително 90% чувствителни и 90% специфични.

Алергичният контактен дерматит е неинфекциозна причина за вагинит, което може да е свързано с използването на женски хигиенни продукти, лубриканти или контрацептиви. Той е свързан с остра болка и парене при контакт с дразнителя, както и еритем на вулвата. Отокът на вулвата може да е наличен, а вагиналното течение да е минимално. Диагнозата се основава на анамнеза и физикален преглед при изключване на други причини за вагинит.

Кандидозата е втората най-честа причина за вагинит в САЩ; Candida albicans e причинител в 80% до 90% от случаите. Рискови фактори са захарен диабет; бременност; употреба на антибиотици; орален секс; използване на орални контрацептиви, вътрематочно устройство или диафрагма. Секретът обикновено е бял и плътен (наподобяващ извара), със сърбеж и затруднено уриниране. Няма миризма и рН-то е нормално. Жените с кандидоза могат да имат вулварно и вагинално зачервяване, а понякога и лющене и фисури на тъканите на вулвата. Микроскопското изследване показва псевдохифи и дрождевидни клетки в 50% до 70% от пациентите.

Състояние

Характеристика

Диагноза

Бактериална вагиноза

Миризма на риба, която се увеличава след полов акт; тънка ивица, сивкав, хомогенен секрет, който е прикрепен към вагиналната стена.

Повишено вагинално рН (>4.5); епителни клетки, покрити с coccobacilli; Положителен тест – миризма на риба след добавяне на калиев хидроксид.

Алергичен контактен дерматит

Остра болка и парене при контакт с алергена; вулварен еритема и оток; минимален секрет.

Диагноза чрез изключване.

Трихомониаза

Обилен, зловонен, жълто-сив, пенлив, пенест, гноевиден секрет; ягодоподобна шийка на матката; вагинално дразнене; обикновено сърбеж.

Повишени вагинално рН (>4.5); подвижни трихомонади; много полиморфи.

Вулвовагинална кандидоза

Дебел, бял ("извара") секрет със сърбеж и затруднено уриниране; няма мирис.

Нормално вагинално рН; микроскопията показва псевдохифи и дрождевидни клетки.