Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 9 2015

10 странно интересни исторически важни медицински събития

виж като PDF
Текст A
Продължение...6. Доминик Жан Лари усъвършенства военнополевата медицина

Доминик Жан Лари често е считан за първия модерен военен хирург, заради многобройните си иновации в областта, които са в сила и до днес. Не му е отнело много време да научи всички стандартни практики и да се запише като военен хирург при Наполеон. След това той решава, че повечето от тези практики са били погрешни. Например стандартно е било болниците да бъдат разположени на мили от бойното поле за безопасност. Въпреки че това ги прави безопасни, ги прави също и празни, тъй като много ранени войници са загивали по пътя. Лари решава, че военнополевата медицина ще бъде много по-ефективна в медицински палатки, издигнати в близост до фронтовата линия.

Когато болниците били по-близо, Лари също искал методът на транспортиране до тях да бъде по-бърз. Тази идея е родила летящата линейка - първите военни линейки. Те били конски каруци, които обикновено се използват за маневриране на артилерията. Лари също станал експерт по ампутации, разработвайки техники, които правели процедурата по-бърза и по-безопасна. Говорело се, че извършил 200 ампутации в рамките на 24 часа.

Заради отдадеността си Лари спечелил възхищението на Наполеон (който първоначално го обявил за главен хирург на френската армия, а по-късно и за барон), но Лари също така бил боготворен от войниците. След опустошителното поражение в битката при Бородино, Лари бил предпазен от войниците, които искали да се уверят, че той няма да бъде стъпкан докато те отстъпвали. Дори най-големият враг на Наполеон, херцогът на Уелингтън, заповядал на хората си да не се стреля по палатката на Лари при Ватерло.

                                

7. Ринопластиката на Сушрута

Древна Индия надминава в много научни области, като математика, астрономия и медицина. Докато западната медицина има хора като Хипократ и Гален, Индия има Сушрута. Древен хирург, активен по време на VI-ти и V-ти век преди новата ера, Сушрута понякога е наричан "бащата на пластичната хирургия" заради неговите учения за носните реконструкции. Той дал доста подробно описание за това как да се извърши една примитивна форма на ринопластика чрез отстраняване на кожа от бузата и прикачването й към носа. Не можем да кажем със сигурност дали Сушрута действително успешно е приложил тази процедура, но степента на подробност е забележителна за времето си.

Настрана от пластичната хирургия, друг негов забележителен принос за медицина бил Сушрута Самхита - древен текст, който става една от основите на Аюрведа, традиционната индийска медицина, която се използва и до днес. Сборникът съдържал много, ако не всички, медицински познания, които Индия имала по това време. Той обхващал над 1000 заболявания и стотици растения, минерали и животински продукти, които се предполага, че имали лечебни способности.

                             

8. Жан Сивиал изпълнява първата минимално инвазивна хирургия

За преминаването на бъбречни камъни често се твърди, че е едно от най-болезнените преживявания, което можете да преживеете, като някои жени дори го поставят една стъпка пред болката при раждане. Над един милион души трябва да се справят с бъбречни камъни всяка година само в Америка. За щастие, ние вече не го правим по старомодния начин. Днес използваме минимално инвазивна процедура, наречена литотрипсия, която използва различни техники за разрушаване на камъните.

Преди 19-ти век стандартната процедура била литотомия. Тя включвала направата на разрез и отстраняване на целия камък. Не само че била изключително болезнена, но тя също така имала висока смъртност. Но се появява френският лекар Жан Сивиал с изобретението си, литотритер, който той използвал, за да извърши първата минимално инвазивна операция в света. С този инструмент Сивиал успявал да строши камъка преди да го отстрани през уретрата.

Сивиал, пионер на урологията и основател на първия урологичен център в света в болница Некер в Париж, показва, че неговият метод бил много по-ефективен от литотомията. Докато традиционната техника водела до смъртност над 18%, то литотрипсията била само с около 2%. Той направил това чрез задълбочено и всеобхватно проучване, поръчано от Парижката академия на науките, значително постижение за доказателствената медицина, която била изключително влиятелна по това време.

                                 

9. Жорж Хейуърд извършва първата ампутация под обща анестезия

Много скоро след като Уилям Мортън въвежда етера като упойка през 1846 г. със своя "Letheon" инхалатор, лекарите вече мислили за възможните приложения, които тя би могла да има. Разбира се, самият газ се оказал достатъчен за малка хирургична процедура, но можело ли също така да бъде използван за голяма операция?

Процесът бил малко забавен от нежеланието на Мортън да разкрие етера като основна съставка на инхалатора си. Лекарите искали да използват неговата смес, но били предпазливи при използването на неизвестно вещество на своите пациенти, поради възможни странични ефекти. Мортън предложил да снабдява бостънските болници с “Letheon” безплатно, но лекарите се възпротивили и поискали да узнаят формулата, използвана с инхалатора. В този момент Мортън признава, че използва етер.

При отстраняването на тази пречка анестезията можело да се използва в много по-амбициозна медицинска процедура - ампутацията. Задачата е поета от д-р Жорж Хейуърд. Пациентът е 21-годишно момиче на име Алис Моан, чийто крак трябвало да бъде ампутиран заради туберкулоза. Както и преди, Мортън прилага газ, докато пациентката заспи. Хейуърд тества нейните реакции, пробождайки я с игла. Когато тя не отреагирала, той бързо започнал да реже крака й.

Алис се събудила по-късно, без да осъзнава, че била заспала и че процедурата вече е завършена. Когато тя казала, че е готова да започнат, Хейуърд се навел и вдигнал крака й от дървени стърготини и й го показал.

                           

10. Игнац Земелвайс казва на лекарите да мият ръцете си

Хората могат да бъдат много бавни в промените, когато новото схващане е против дългосрочните вярвания. Ричард Лоуър бил подиграван за работата му по кръвопреливането. Когато Едуард Дженър предложил ваксината срещу едра шарка, той бил критикуван от духовенството за безбожната му работа. И все пак най-вероятно никой не е направил по-голям принос за медицината, което да му е донесло нищо друго освен презрение и присмех от Игнац Земелвайс.

В днешно време, човекът е известен като "спасител на майките" - название, което не получаваш, освен ако не си направил нещо правилно. Ние също така знаем, че инфекцията е сериозен проблем и лекарите са готови на всичко, за да гарантират, че работят при хигиенни условия. Това обаче не винаги е било така. Джоузеф Листър обикновено получава кредита за пионер на антисептичната операция, но д-р Земелвайс имал същата идея няколко десетилетия по-рано. Единствената разлика между тях е, че Земелвайс стана парий на медицинския свят за своите идеи.

Земелвайс осъзнал, че била налице пряка връзка между инфекцията и следродилната треска в акушерските клиники. Само чрез измиване на ръцете си и на своите инструменти лекарите можели драстично да намалят смъртността, причинени от треската до под 1%. Пуерпералната треска е често срещан проблем през 19-ти век и е имала смъртност до 18%. Въпреки това лекарите просто отказвали да повярват, че те могат да бъдат отговорни за толкова много смъртни случаи. Когато Пастьор доказва теорията за микробите, хората най-накрая осъзнават, че идеите на Земелвайс имат смисъл. Дотогава Земелвайс полудява в опитите си да убеди другите и е изпратен в приют, където е пребит до смърт от охраната.