Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 11 2016

10 срещани микроорганизма, които могат да те изядат отвътре

виж като PDF
Текст A
Има много често срещани микроорганизми, които периодично се появят в местни или национални новини. Тук спадат микроорганизми, които причиняват хранително отравяне, треска, пневмония и други. Въпреки това тези обичайни патогени, пребиваващи незабелязано върху различни части от тялото ни, всъщност може да се обърнат срещу нас и да започнат да ядат плътта ни! Като се започне от убиване на тъкани около тях и се стигне до действително поглъщане на органите и дори мозъка ни.

 
1. Streptococcus pyogenes

Streptococcus pyogenes, известен също като Стрептококи група А, е част от нормалната флора на човешкото тяло. При обикновени обстоятелства той се намира върху кожата ни и други части на тялото. Тъй като това е естествен патоген, понякога може да доведе до заболявания, като стрептококова ангина и скарлатина. При по-тежки случаи тази бактерия може действително да яде плътта ни при заболяване, наричащо се некротизиращ фасциит. През 1999 г. Центърът за контрол и превенция на болестите (CDC) съобщава 600 случая на некротизиращ фасциит, предизвикани от S. pyogenes. Бактерията отделя токсини и ензими, които директно атакуват и убиват околните клетки. Ако не се лекува, S. pyogenes може да изяде значително големи части на тялото и да причини смърт. За съжаление, един новооткрит щам на S. pyogenes (emm89), който става все по-широко разпространен, е потенциален причинител на некротизиращ фасциит.

Важно е да се знае, че тази болест е често срещана само при хора с имунокомпрометирани органи, като например страдащите от диабет.

  
2. Apophysomyces

Почвата е дом на огромен брой микроорганизми, включително гъбите, наречени Apophysomyces. Макар че тази поглъщаща плът гъба доста рядко води до инфекция, тя все пак може да предизвика заболяването, наречено мукормикоза.

Мукормикозата не е специфична за Apophysomyces. Други гъби, принадлежащи към рода Mucorales, като Mucor и Rhizopus, също могат да я предизвикат. За да се развие инфекцията, е необходимо гъбата да попадне дълбоко в плътта.

Един нещастен инцидент с това заболяване настъпва, когато през 2011 г. торнадо удря град Джоплин, Мисури. Тринадесет от ранените оцелели били заразени с гъбичката. Когато гъбичката започнала да се разраства, тя нахлула в околните тъкани, използвайки своя мицел, като по този начин увредила кръвоносните съдове и ограничила кръвообращението. Лишени от приток на кръв и хранителни вещества, тъканите загивали. Както учените впоследствие открили, причината за този необичаен нещастен случай била необикновената сила на торнадото, която извадила гъбата от дълбоките почвени недра, за да я достави директно в раните на пострадалите.

   
3. Leishmania

Едно безобидно на пръв поглед ухапване от муха при определени обстоятелства може да доведе до заболяване, което да ни яде отвътре. Leishmania е често срещан паразит в тропиците и субтропиците, включително и в страните от Южна Европа. За завършване на жизнения си цикъл този паразит използва за гостоприемници човека и пясъчната муха.

Първоначално Leishmania съзрява до определена степен в пясъчната муха, след което чрез ухапване на мухата се прехвърля в човешкото тяло. Следва допълнително узряване в човешкото тяло, когато навлиза в близките до ухапването клетки. След като паразитът изпълни клетките, те се пукат и загиват.

Почти винаги поглъщането на тъканите настъпва около мястото на ухапване и без лечение може да достигне значителни размери. В редки случаи, когато заболяването стане системно, паразитите се разпространяват към други части на тялото, които на свой ред започват да бъдат поглъщани.

Съществуват две форми на лайшманиоза: кожна и висцерална. Първата форма се проявява като зачервена и разранена кожна лезия, докато втората засяга вътрешните органи. В наши дни, разкъсваната от война

Сирия, представлява огнище на лайшманиоза. Туристите в Амазонка и Африка също са изложени на риск от тази инфекция.


4. Aeromonas hydrophila

Aeromonas hydrophila е често срещана в пресни и слабосолени води, каквито са устията на реките. Тя също може да замърси питейната вода при неизправности в пречиствателните съоръжения или при недостатъчно ниво на пречистване. В чести случаи туристите биват заразявани с тази бактерия, което се проявява като диария (известна още като диария на пътуващите).

Бактерията може да замърси хранителните продук­ти тогава, когато водата, използвана за почистване или измиване на продуктите, е замърсена. Тъй като Aeromonas hydrophila е устойчив на ниски температури, съхранението на замърсени храни в хладилник не може ефективно да премахне замърсяването и по-късно може да засегне хората, които консумират съответните хранителни продукти.

Въпреки че това се случва рядко, човек може да бъде заразен от тази бактерия, когато наранени части на тялото влязат в контакт със замърсена вода, както се е случило на жена от Грузия през 2012 г. Бактерията влязла в тялото й през рана, получена при инцидент с цип.

Обичайните методи за лечение включват ампутация и отстраняване на засегнати вътрешни органи, за да се спре разпространението на болестта. Така че опитайте се да стоите далеч от водата, ако имате отворени рани.
 
 
5. Bacteroides fragilis

Bacteroides fragilis процъфтява в лишената от кислород среда на човешките черва, особено в дебелото черво. Това е нормален жител на нашето тяло и всъщност подпомага храносмилането. Този бактерий също така предотвратява нахлуването на други патогенни микроби, с които се конкурират за място и хранителни вещества. Тъй като Bacteroides fragilis е добре адаптиран към чревната среда, през по-голямата част от времето той пречи на нахлуването на други микроби.

По ирония на съдбата, когато този приятелски настроен микроорганизъм напусне червата, обикновено по време на операция или травма, може да предизвика тежки некротизиращи (месоядни) инфекции. Тези инфекции обикновено се характеризират с формирането на голямо количество гной и оток в засегнатите тъкани.

За съжаление, лечението на инфекцията с B. fragilis е трудно. Бактерията е в състояние да унищожи пеницилина и неговите роднини, като произвежда ензими, които разграждат антибиотика. Обикновено са необходими по-нови генерации антибиотици, като карбапенеми. Въпреки това честото използване на тези антибиотици може да доведе до повишаване на резистентността към антибиотици.
 
 
6. Clostridium perfringes

Clostridium perfringes, братовчед на Clostridium botulinum, бактерият, който причинява ботулизъм, е друг често срещан патоген от род Clostridiumgenera. Обикновено се намира в почвата и червата на човека. Също така често се среща и в суровото месо и птичи продукти.

Когато тези продукти се консумират сурови, бактерият може да предизвика хранително отравяне. В екстремни случаи С. perfringes могат да причинят некротизиращ фасциит, точно като Streptococcus pyogenes, Aeromonas hydrophila и Bacteroides fragilis.

Clostridium perfringes поглъща повърхността на кожата или дълбоките части на мускулите, като обикновено води до ампутация. В допълнение, С. perfringes може да причини газова гангрена.

Газовата гангрена е сериозна инфекция и вместо само кожата обхваща мускулите. Тя се характеризира с производството на газ от умиращите мускулни тъкани. Обикновено инфекцията с тази бактерия застъпва, когато раната е в контакт със заразена почва.

Този сценарий е често срещан на бойното поле, където раните могат да се оставят отворени и изложени на мръсотия. Лечението се състои в присаждане на кожа и ампутация на некротичните тъкани.
  
 
7. Klebsiella pneumoniae

Klebsiella pneumoniae се счита за нормален обитател на човешкото тяло, обикновено в червата и в назофаринкса. Смятан за един от най-резистентните микроорганизми, Klebsiella pneumoniae е свързан с множество заболявания, като пневмония, инфекции на кръвта и менингит. Инфекцията с този патоген е често срещана в болнична обстановка, където бактерията колонизира катетрите и дихателната апаратура.

В редки случаи, Klebsiella pneumoniae може да причини заболяване, което да ни изяжда отвътре. Първият случай в Северна Америка е документиран в статия, публикувана в Western Journal of Emerging Diseases.

Една възрастна филипинка, живееща в Калифорния, постъпва в спешно отделение с некроза на мускулите, причинена от К. pneumoniae. Според статията такива случаи обичайно се наблюдават в южната част на Азия, където бактерията е широко разпространена.

Инфекциите с Klebsiella pneumoniae са особено трудни за лечение, тъй като този микроорганизъм е резистентен към широк спектър от антибиотици. На практика е широко известно, че К. pneumoniae е устойчив на всички пеницилини и показва нараст­ваща резистентност към все повече антимикробни препарати.
 
 
8.  Vibrio

Видовете от род Vibrio обикновено се срещат в морска вода, тъй като за растежа си те изискват солена вода. Тук спадат както Vibrio cholerae, причинителят на холерата, така и Vibrio vulnificus.
Vibrio vulnificus обикновено се намира в морски храни (като раци наример) и при поглъщане могат да причинят диария и повръщане. В редки случаи чувствителни индивиди могат да развият заболяване на черния дроб. Когато отворени рани са изложени на морска вода, замърсена с V. vulnificus, могат да се формират некротизиращи инфекции.

Некротизиращи инфекции, причинени от V. vulnificus, са често срещани в райони, близо до морския бряг.

За да се предотврати развитието на некротизиращ фасциит, причинен от Vibrio vulnificus, е по-добре отворените рани да се предпазват от досег със соленоводна среда, особено през топлите месеци на годината, когато бактерията е широко разпро­странена.


9.  Staphylococcus aureus

Staphylococcus Aureus е често срещан патоген, който за кратко може да се намира върху човешката кожа или други части на тялото. Според Центъра за контрол на болестите на САЩ 30% от световното население носи в носната си кухина този микроорганизъм. В повечето случаи това не води до развитие на болест.

Стафилококът е свързан с инфекции на кръвта и инфекция на сърдечните клапи (известен още като ендокардит), когато навлиза в кръвния ток през отворени рани или при хирургични операции. При поглъщане може да се предизвика хранително отравяне при освобождаване на бактериалните токсини.

Термичната обработка на хранителните продукти може ефективно да го убие, но това не е валидно за токсините.

В екстремни случаи Staphylococcus аureus може да причини некротизиращ фасциит. Това е често при пациенти, които страдат от заболявания като диабет и артериална хипертония. Поради увредената имунна защита, бактерията може лесно да нахлуе и да „убие“ телесните тъкани. Лечението на тези инфекции може да бъде трудно, тъй като много от тези случаи са причинени от метицилин-резистентни Staphylococcus аureus (MRSA), които са устойчиви на много от наличните антибиотици.


10.  Naegleria Fowleri

Следващият път, когато се гмурнете в сладководен басейн, може би е редно да покриете носа си като предпазна мярка. Naegleria fowleri е амеба, която се среща обичайно в езера, реки и други сладководни водоеми, която всъщност смила мозъчната тъкан.

След навлизането си през носа, амебата пътува през обонятелните нерви, докато достигне до мозъка, където се храни. Този микроорганизъм се храни нормално с бактерии, въпреки че този вид храна определено липсва в мозъците ни. И по тази причина Naegleria fowleri преминава към действително поглъщане на мозъчното вещество.

Въпреки че природните водни обекти са обичайните източници на тази амеба, замърсените басейни или чешмяна вода могат също така да бъдат преносители. Важно е да се знае, че замърсената вода трябва да премине през носа, за да се появи инфекция. Инфекцията не може да се развие, ако амебата бъде погълната през устата или попадне в тялото през други отвори.

Инфекцията с Naegleria fowleri е рядка, но почти винаги води до смърт, когато това се случи. В момента няма утвърдено лекарство за лечение на този вид инфекция, а в краен случай се прибягва до операция. За да се избегне заразяване с тази ядяща мозъка амеба, е необходимо избягване на контакта с необработени и топли сладководни басейни. Чешмяната вода и правилно хлорираната вода в басейните в общия случай се смятат за безопасни.