Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 9 2017

10 древни практики, юпризнати и от науката

виж като PDF
Текст A
Китайската медицина, холистичните терапии и шаманизмa често се разглеждат като псевдонауки. Всъщност това са много древни практики, които съществуват от хиляди години насам. Въпреки това, поради нарастващия интерес в световен мащаб, учените едва сега провеждат проучвания, за да се опитат да открият дали има истина в тези странни области на знанието.

1. Акупунктура

Тази древна техника на въвеждане на игли в кожата на специфични места е на хиляди години, като първият документиран запис е около 100 г. преди Новата ера. Методът все още се използва широко в Китай и за разлика от симптоматичната Западна медицина е насочен към причината за възникване на болестта.

Акупунктурата бързо става популярна на Запад. Има над 3000 клинични изпитвания, изучаващи предимствата на акупунктурата при широк спектър от заболявания. Например Британският съвет по акупунктура казва, че акупунктурата като метод за лечение на затлъстяването е била проучена в редица проучвания с положителни резултати. Публикуван през 2014 г. обзор от Manyanga et al. разглежда 12 проучвания, сравняващи акупунктурата със стандартния терапевтичен подход при остеоартрит. Резултатите показват значително намаляване на болката, увеличен обем на движение и по-добро качество на живот. И колкото по-дълъг е периодът на лечение, толкова по-големи са ползите. Екипът стига до заключението, че има доказателства в подкрепа на използването на акупунктура като алтернатива на традиционните обезболяващи при хора, страдащи от остеоартрит.


2. Медитация

Въпреки че медитацията се практикува в продължение на векове, особено в източните култури, едва наскоро тази практика се изследва по-обстойно в научната общност. По-специално в областта на невронауките. Изследвания показват, че медитацията създава положителни ефекти, като повишено търпение, самочувствие, щастие, по-малко осъдителни нагласи, спокойствие, води до намаляване на тревожността. Звучи страхотно, но къде е науката? Проведено е изследване върху популярната „динамична медитация”. Целта на изследването е да се разбере ефектът от „динамичната медитация” върху нивата на стресовите хормони. При изследването са измерени плазмените нива на кортизол преди и след 21 дни медитация. Резултатите показват значително намаляване на нивата при второто изследване.

Изследователският екип смята, че динамичната медитация може да се използва за повлияване ефектите на стреса, както и на физически и психически разстройства, свързани с него. Проучванията не спират. Учени от Университета в Ню Йорк използват функционален магнитен резонанс (fMRI) за изследване мозъчната активност на будистки монаси по време на медитация. Учените приемат, че мозъкът е разделен на две мрежи (външна и вътрешна), които са активни последователно. Външната мрежа се свързва с ежедневните дейности. Вътрешната мрежа е свързана с емоциите и мисленето. Това е и областта на мозъка, където най-голяма активност се наблюдава по време на fMRI при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, депресия или аутизъм. Досега резултатите от проучванията показват ясно разминаване между двете мозъчни мрежи у опитни медитатори като будистките монаси. По този начин се открива нов път на изследване за различни мозъчни нарушения.


3. Музикотерапия

Музиката е важна част от живота на много хора. С нейна помощ подобряваме настроението и повдигаме духа си. Музиката ни успокоява и отпуска. Изследванията показват, че само слушането на музика може да намали нивата на стрес и да увеличи производството на антитела, необходими за борба с вирусите.

Всъщност съвременната наука доказва, че музиката и звукотерапията могат да имат много по-голямо въздействие върху човешкото здраве, отколкото се предполагаше досега. През 2013 г. група учени стигат до идеята, че ако подходящата честота може да доведе до счупване на кристална чаша, може би би било полезно да се проучи дали може да се намери честота, която да разруши например ракова клетка. През 2015 г. Novobiotronics публикува доклад за лабораторното си изследване на левкемични клетки с много обещаващи резултати. В заключенията си те съобщават за 61% намаляване на раковите клетки.

Ултразвукът е добре известна форма на звукотерапия, но какво ще кажете за хистотрипсията?

Хистотрипсията е "неинвазивна, механична тъканна аблация", която използва звукова енергия, с която атакува раковите клетки. Хистотрипсията представлява концентриран и насочен ултразвук, при който се образуват миниатюрни балончета под екстремно налягане. Тези мехурчета започват да осцилират усилено, създавайки огромно количество енергия, което разрушава целева тъкан.


4. Рейки

Рейки е японска техника за намаляване на стреса и насърчаване на изцелението. При тази техника се използва "полагане на ръцете" и се основава на идеята, че невидима жизнена енергия преминава през центрове, наречени чакри. Понякога тази енергия се блокира, чакрите губят равновесието помежду си и това може да бъде отстранено чрез рейки. Проучване от Университета в Аризона сравнява рейки с физикална терапия, за да сравни ефекта им при пациенти, страдащи от болка в рамото. Изследването доказва, че десетминутната сесия на рейки е толкова ефективна, колкото мануалната терапия за повишаване на обема на движение. В Бразилия учени в Сао Пауло оценяват непосредствения ефект на рейки върху повишеното кръвно налягане след 30-минутна рейки. Резултатите предполагат, че техниката може да се използва за контрол на хипертонията. Изследователският екип пише, че предлагането на рейки в болниците може да помогне за справяне с физичес­ките и емоционални нужди на пациентите.


5. Тай чи

Древната практика на Тай чи нараства по популярност през последните години, но в Китай това изкуството е било част от ежедневието на милиони хора в продължение на хиляди години. Работи ли и как? Към настоящия момент е прието, че Тай чи има някои ефекти върху физическото и психическото състояние и усещането за благополучие, особено при по-възрастни хора. През 2016 г. екип от изследователи проучва ефекта на Тай чи върху вниманието при възрастни хора преди и след участието им в 16-седмична Тай чи програма. Невропсихологическите тестове показват значително подобрение в участниците, които са участвали в Тай чи програмата.


6. Пеене на мантри

Мантра е санскритската дума за "звуков инструмент", а "Ом" (или "Aum") е може би най-известната мантра от всички тях. Подобно на слушането на музика, където честотата на вибриране резонира с нашия мозък и предизвиква емоции, според много култури по света вибрационната честота на повтарящата се мантра предизвиква промяна във физическата и емоционалната енергия, променяйки нашите емоции. През 2011 г. проучване, проведено в Бангалор, разглежда неврохемодинамичните ефекти на мантрата "Ом" чрез използването на fMRI. При това изследване се наблюдава значително деактивиране в рамките на лим­бичната система на мозъка, когато участниците пеят "Ом". Лимбичната система в мозъка играе важна роля за контрола на емоциите. Изследователският екип сравнява резултатите си с резултатите от друго проучване, в което се разглежда неврохемодинамичният ефект на лечението чрез стимулация на вагусовия нерв, което се използва за лечение на епилептични пристъпи и резистентна към лечение депресия. При вагусовата стимулация също се отбелязва значително деактивиране на лимбичната система.


7. Телепатия Telepathy and ESP

Успяха ли учените да докажат, че телепатичната комуникация вече не е научна фантастика? Е, почти. Международен изследователски екип е разработил начин да каже "здравей", като записва мозъчните сигнали на човек в Индия, превръща ги в електрически мозъчни импулси и ги предава на получатели от другата страна на света. Чрез ЕЕГ се записва мозъчната електрическа активност на участника. Мислите на субекта са записани от ЕЕГ, декодирани от компютър, и изпратени по имейл до изследователи във Франция. Стимулацията след това се предава на трима други участници, като се използва процес, наречен транскраниална магнитна стимулация, който прилага импулси към мозъка на реципиента. Получателят и изследователският екип след това могат да декодират сигналите в думи. Но това телепатия ли е наистина? Не съвсем според тях. Те предпочитат да го наричат "предаването на информация от един мозък на друг чрез използване на неинвазивни, но все пак физически механизми". Друго изследване, определящо телепатията като "съобщаване на всякакъв вид впечатления от един ум на друг, независимо от признатите канали на смисъл", изследва невралната основа на телепатията, като изследва "известен менталист" и друг субект без известна специална способност. И двамата изпълняват зададена телепатична задача и през това време са изследвани с fMRI. Резултатите показват, че мозъците на двамата участници са показали активност в съвсем различни области. При менталиста се е активирал десният парахипокампаларен гирус (който е част от вътрешната система, свързана с емоциите и вътрешните мисли), докато при другия човек се показва активиране на леви долен челен гирус (външна система – където се борави с изпълнението на ежедневните задачи). Изследователският екип казва, че откритията показват, че лимбичната система на мозъка има значителна роля при изследването на телепатията и че по-нататъшното системно изследване би било от полза.


8. Хипноза

Хипнозата е широко известна в целия свят, обикновено като помощник в борбата с тютюнопушенето, за отслабване или за справяне с фобии. Но се правят изследвания, за да се проучат ползите от хипнотерапията. През 2007 г. изследователски екип от медицинското училище "Маунт Синай" публикува резултатите от проучване, показвайки, че използването на хипноза преди операция при пациенти с рак на гърдата не само намалява количеството упойка, приложено по време на операцията, но и болката, гаденето и дискомфорта след операция са значително намалени в сравнение със стандартните процедури. Времето и цената на процедурата също бяха намалени драстично. В допълнение, учени от Станфордския университет изследвали мозъците на хипнотизирани пациенти и са могли да видят промените, свързани с хипнозата. Сканирани били общо 57 мозъка с помощта на специфична техника за хипноза, използвана за лечение на тревожност и болка. В отделни области на мозъка е регистрирана променена активност. Според автора на изследването това е потвърждение за това кои части на мозъка участват в този вид лечение. Умът контролира възприятията и с помощта на тези много мощни техники можем да променим и тялото. Учените са убедени, че мозъкът може да се препрограмира. Предстои ново проучване, в което да се изпитат предимствата на хипнозата при лечение на фибромиалгия.


9. Акустична левитация

Акустичната или звуковата левитация винаги е била обвита с тайнственост. Винаги е имало спекулации за това как са построени пирамидите в Гиза или Мачу Пикчу, и по-специално – дали не е замесена левитацията. Учените се опитват да хвърлят светлина върху тези въпроси. Националната лаборатория "Аргон" експериментира с акустична левитация, за да се увеличи разтворимостта на молекулите, използвани във фармацевтичните лекарства. Понастоящем разтворимостта е относително ниска, което означава, че лекарствата не са толкова ефективни, колкото биха могли да бъдат. Ако те биха могли да бъдат трансформирани в нещо по-разтворимо, като аморфна форма, нивата на ефикасност биха се увеличили драстично. Революционната акустична левитация на “Аргон” постигна точно това, и ни изпълва с голям оптимизъм за бъдещето.

Разбира се, техниката все още не може да движи огромни каменни плочи, но малките количества чисти аморфни форми, които се синтезират, могат потенциално да бъдат полезни при оптимизирането на клиничните продукти. Изследователи от Университета в Сао Пауло,  Бразилия, и университета "Хериот-Уат" в Единбург, Великобритания, публикуваха статия в Applied Physics Letters, описваща тяхната работа. Те демонстрират, че акустичната левитация може да издига сферични обекти, които са значително по-големи от дължината на акустичната вълна. Тази демонстрация е една от първите, която левитира обект, по-голям от дължината на вълната на акустичната вълна. Може би така са построени пирамидите.


10. Ароматерапия

Ароматерапията е древна методика, използвана в Египет, Китай и Индия от над 6000 г., за подобряване на здравословното състояние и стимулиране на усещането за благополучие. Древните ни предци вярвали, че различните аромати оказват влияние върху различни системи в тялото. Ароматерапията печели голямо внимание през 20-ти и 21-ви век за терапевтични, козметични и духовни цели. Ролята на ароматерапията за регулиране на настроението, бдителността и нивото на психическото напрежение става все по-актуална тема сред научната общност. Изследователите наблюдават мозъчната дейност, използвайки ЕЕГ и функиционална МРТ на главния мозък (МРТ). Няколко проучвания публикуват интересни резултати: пациенти с депресия след лечение с аромат на цитруси се нуждаят от по-ниски дози антидепресанти; аромата на портокалово масло намалява безпокойството при пациенти със стоматологични страдания. Как работи? Цялостният механизъм на действие все още не е напълно изяснен, но при вдишване на аромата, той достига до рецепторите и се генерира сигнал (електрически импулс). Сигналът достига до хипоталамуса, което води до освобождаване на невротрансмитери (като серотонин и ендорфини), свързани с удоволствието. В една от последните си публикации от 2017 г. университетът в Калабрия (Италия) публикува своите клинични наблюдения и възможности на ароматерапията при лечение на поведенчески нарушения при пациенти с болестта на Алцхаймер. Резултатите показват значително намаляване на симптомите на възбуда при използване на ароматерапия при пациенти с деменция. Съществуват и обещаващи доказателства за ефективността на ароматерапията, най-вече с етерично масло от бергамот, за лечение на хронична болка, свързана с болестта на Алцхаймер. Изглежда, че приятните аромати ни правят по-щастливи, спокойни и отпуснати.