Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 9 2017

Синбиотикът ПроКомбо и неговото приложение в клиничната практика

виж като PDF
Текст A
М. Влахова, Г. Сарафилоски, доц. д-р И. Лалев
Клиника по Гастроентерология, УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, гр. Плевен


Синбиотиците са рационална комбинация на пробиотици и пребиотици в един продукт за нормализиране на микробиоценозата на стомашно-чревния тракт (СЧТ). Това са биологично активни хранителни добавки, чиито съставки действат синергично и взаимно се индуцират. Синбиотиците са най-ефективният клас препарати с функция за нормализиране на микрофлората на СЧТ.

Пример за високоефективен синбиотик с умело комбинирана формула е ПроКомбо (ProCombo). Активните съставки са Lactobacillus acidophilus (пробиотик) и късоверижни фруктоолигозахариди (пребиотик). L. acidophilus e един от най-полезните микроорганизми, създаващ условия за развитие на нормална чревна флора. Всяка капсула ПроКомбо доставя 15 милиарда живи пробиотични бактерии L. acidophilus, което е точно необходимото дневно количество за възрастен човек. Късоверижните фруктоолигозахариди са несмилаеми въглехидрати, които преминават безпрепятствено през стомаха и тънките черва и достигат до дебелото черво, където избирателно подхранват само полезните бактерии L. acidophilus. Приемът на ПроКомбо е веднъж на ден поне 2 часа след хранене с достатъчно количество вода.

Специалната технология DuoCapТМ

ПроКомбо е създаден по иновативна технология DuoCapТМ (капсула в капсула), което осигурява двуетапно контролирано освобождаване на съставките. В стомаха се разтваря външната капсула и се освобождава пребиотикът. В червата се разтваря вътрешната капсула и се освобождава пробиотикът, където оказва своето действие. Така множеството пробиотични култури се запазват живи и се гарантира тяхното достигане до гостоприемника (чревната лигавица). ПроКомбо е без захар и подсладители, без глутен, без консерванти.


Какво показа опитът?

В нашата клинична практика ние успешно прилагаме ПроКомбо при:

Диария, индуцирана от прием на антибиотици ПроКомбо възстановява нормалната чревна флора и намалява продължителността и тежестта на диарията, честотата на дефекациите, подобрява консистенцията на фекалиите. Приеман успоредно с антибиотика, ПроКомбо осигурява ефективна превенция срещу антибиотик-асоциираната диария. Голямото количество живи млечнокисели бактерии L. acidophilus в ПроКомбо поддържат стомашния комфорт по време на лечението и след това, предотвратяват негативните ефекти от антибиотиците върху организма, в частност върху имунитета и стомашно-чревното здраве.

Възпалителни заболявания на червата (болест на Крон и улцерозен колит) Патогенезата на възпалителните чревни заболявания не е напълно изяснена. Промяната в интестиналната микрофлора може да е причина за или последствие от интестиналното възпаление. Нашите наблюдения върху приложението на ПроКомбо в тези случаи показват благоприятно повлияване на тежестта на клиничните симптоми чрез модулация на чревната микроекология и на имунната система.

Синдром на раздразненото черво Често срещано, хронично, функционално заболяване с нарушение на чревния мотилитет, което включва широк спектър от симптоми – коремен дискомфорт, подуване, тежест, коликообразни болки, нарушен ритъм на дефекация. С ПроКомбо се подобрява храносмилането, повлиява се ферментацията, редуцира се продукцията на газове, нормализира се перисталтиката и ритъмът на дефекация. Този ефект на ПроКомбо се дължи на промяната в състава на чревната микрофлора и метаболитната ѝ активност.

Дивертикулоза на дебелото черво При прием на ПроКомбо се наблюдава редукция на оплакванията от тежест, подуване и дискомфорт в корема. Регулира чревната перисталтика и ритъма на дефекация, подобрява храносмилането.

Следоперативни интервенции на стомашно-чревния тракт С ПроКомбо се възстановява балансът на чревната флора, намалява честотата на инфекциозните усложнения, продължителността на антибиотичното лечение.

Адювантна лъчетерапия след оперативно лечение на злокачествени заболявания на урогениталния тракт ПроКомбо профилактира и/или редуцира честотата и тежестта на ентероколитните прояви.

Профилактика на карцином на дебело черво Богатата на мазнини и бедна на фибри диета е причина за запек, който е рисков фактор за развитие на колоректален карцином. ПроКомбо регулира ритъма на дефекация и така участва в превенцията на заболяването.

Остър некротичен панкреатит и панкреасна инфекция, които са причина за лоша прогноза Инфекциозните усложнения в късната фаза на тежкия остър панкреатит са свързани с бактериална транслокация от чревния лумен. В основата на тази транслокация са интестиналният бактериален свръхрастеж, нарушеният мотилитет, свръхпродукцията на проинфламаторни цитокини. Чрез приложение на пробиотици (ПроКомбо) се стремим да предотвратим това усложнение.

Хронични чернодробни заболявания (ХЧЗ) При нарушение на микрофлората и интестиналната бариерна функция чрез бактериална транслокация черният дроб е изложен на негативното въздействие на освободени в чревния лумен токсични фактори. Така чревната дизбиоза може да бъде ко-фактор за възникване и прогресиране на ХЧЗ. Синбиотикът ПроКомбо участва във възстановяването на интестиналната бариера и редуцира образуването на бактериални токсини.

Други неспецифични ситуации с профилактична цел (при пътуване, смяна на климата, промяна на обичайната кухня, продължителни диети, стрес) ПроКомбо подкрепя не само локалния имунитет на чревната лигавица, но също и системния имунитет. Използва се за профилактика с цел поддържане на нормалната човешка микроекология.

На фармацевтичния пазар се предлага голямо разнообразие от пробиотични продукти. Да се направи правилният избор е трудно и отговорно. Нашата клинична практика с ПроКомбо показа, че той съдържа идеалната комбинация от полезни бактерии (пробиотик) и тяхната храна (пребиотик) и осигурява бързо възстановяване на нормалната стомашно-чревна дейност при редица състояния.

 Предимствата, които откриваме в ПроКомбо, са:

 • Максимално количество живи пробиотични култури.
 • Висока биоактивност и устойчивост на пробиотичните култури.
 • Наличен ефект още в началото на приема.

  

  

  

книгопис:

 1. Герова В. Пробиотици при гастроентерологични заболявания, MEDINFO, 2014, 11.
 2. Neish AS. Microbes in gastrointestinal health and disease. Gastroenterology 2009; 136: 65-80.
 3. Harish K, Varghese T. Review: Probiotics in humans – evidence based review. Calicut Medical Journal 2006;4(4):e3.
 4. Ringel Y,. Quigley E M.M, Lin HC. Using Probiotics in Gastrointestinal Disorders. Am J Gastroenterol Suppl 2012; 1:34– 40.
 5. Gratz W, Mykkanen H, El-Nezami H S. Probiotics and gut health: A special focus on liver diseases World J Gastroenterol 2010 28; 16(4): 403-410.
 6. Prisciandaro L, Geier M, Butler R, Cummins A, Howarth G. Probiotics and their derivatives as treatments for inflammatory bowel disease. Inflamm Bowel Dis 2009; 15:1906-1914S.
 7. McFarland LV, Dublin S. Meta-analysis of probiotics for the treatment of irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol 2008; 14: 2650-2661.
 8. Ohara T, Yoshino K, Kitajima M. Possibility of preventing colorectal carcinogenesis with probiotics. Hepatogastroenterology. 2010; 57(104): 1411-5.
 9. Guerrero Hernández I, Torre Delgadillo A, Vargas Vorackova F, Uribe M. Intestinal flora, probiotics, and cirrhosis. Ann Hepatol 2008; 7: 120-124.
 10. Sheth AA, Garcia-Tsao G. Probiotics and liver disease. J Clin Gastroenterol 2008; 42 Suppl 2: S80-S84 23.