Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2017

10 грешни теории на Древните гърци и римляни за човешкото тяло

виж като PDF
Текст A
Благодарение на ограниченията в научното си познание, древните гърци и римляни създават множество теории относно човешкото тяло и как функционира то. И въпреки че някои от тях се оказват верни, повечето не са. Всъщност редица известни философи и мислители са сгрешили.
 

1. Черният дроб превръща храната в кръв

Произход: Гален

Той е може би най-великият римски лекар, въпреки че е от гръцки произход. Гален публикувал огромен брой трудове относно човешкото тяло и предложил много верни теории. Една от останалите е, че храната се усвоява от стомаха и се вкарва в черния дроб, където се превръща в кръв. Основната причина за грешките на Гален е, че никога не е разрязвал човешко тяло. По това време дисекциите са забранени в Римската империя. Теориите на Гален са били следвани насляпо чак до 16-ти век. Тогава фламандският лекар Андреас Везалий за първи път поставя под съмнение откритията на Гален.


2. Агнетата идват от дърветата

Произход: Мегастен

Гръцкият изследовател Мегастен пише книга за пътуванията си в Индия. В нея той описва памукови растения, които той виждал като "дървета, върху които се е развила вълна". Така се стига до погрешното схващане, че агнетата растат на дървета. Базирайки се на това неправилно предположение, множество други древни мислители, включително Теофраст и Плиний Стари, споменават в книгите си "вълнени дървета" и запазват мита. И така, до 18-ти или 19-ти век тази теория все още се е смятала за общоприета. Публикувани били книги по темата и били извършени редица експедиции в търсене на митичното растение.


3. Светлината произхожда от окото

Произход: Платон

Платон е един от най-великите гръцки философи, допринесъл много за медицинските познания. В много случаи е грешал. Може би най-лошата му грешка е идеята, че от окото се излъчва "поток светлина или огън", отразява се от даден обект и заедно със слънчевата светлина се вижда от окото. Цветът на обекта се формира от "частици на пламъка", които са го напуснали. Това схващане е общоприето до 11-ти век, когато персийският учен Ибн ал Хайтам в "Книгата на оптиката” разработва теорията, че окото е просто оптичен инструмент.


4. Вените пренасят кръв, а артериите – въздух

Произход: Праксагор

Праксагор е древногръцки лекар, чиито писания са загубени за човечеството. Въпреки това той е най-известен с това, че е първият, който осъзнава, че вените и артериите са различни. Той вярва, че въздухът пътува през артериите (вероятно поради факта, че при смърт кръвта има тенденция да напуска артериите и да се натрупва във вените). Тази теория е широко застъпена в продължение на стотици години.


5. Сънят настъпва, когато кръвта се     отдалечава от повърхността на         тялото

Произход: Алкмеон

Друг древногръцки философ и лекар, Алкмеон, автор на много медицински открития, включително идеята, че именно мозъкът е органът на мисленето, а не сърцето. Той също така теоретизира, че сетивните органи са свързани с мозъка. Въпреки това той не винаги е бил прав. Алкмеон смята, че хората заспиват, когато кръвта им преминава от повърхностните към по-дълбоко разположените съдове. Алкмеон също така вярва, че ако цялата кръв се просмуче дълбоко в тялото, настъпва смърт.


6. Мозъкът ни охлажда

Произход: Аристотел

Аристотел вярвал, че сърцето е център на знанието и източник на усещанията в човешкото тяло, а не мозъкът. Мозъкът според Аристотел е просто охлаждащ орган за сърцето и област, в която духът може да се рее. Въпреки че по-древни гърци, включително Алкмеон и Платон, са създали невроцентричен модел на човешкото тяло, Аристотел им се подигравал за техните "погрешни" възгледи. Друга негова грешна теория, която била актуална дълги години, е че мозъкът на жените е по-малък от този на мъжете.


7. Странни методи за лекуване на хемороиди

Произход: Плиний Стари

Плиний Стари е един от най-великите римски автори и публикува "Естествена история", един от най-ранните примери за енциклопедия. Очевидно, хемороидите са били проблем за древните римляни, защото трудът предлага няколко лечения.

Препоръчвал е използването на лук като супозитория, както и повръщането на преди това погълнати чесън и вино, че е от полза и за страдащите от хемороиди. Друг много ефективен метод на лечение бил втриването на корен от розмарин върху ануса (същото се препоръчва при пролапс на ректума). Може би най-странното от предлаганите лекарства е крем, направен от свинска мас и ръжда от колела на колесница.


8. Светлината пътува през етера

Произход: Аристотел

Аристотел е помогнал за развитието цивилизацията в продължение на хиляди години. Това не пречи някои от неговите теории да са направо невероятни. Според една от неговите идеи цялата вселена е пълна с тайнствено вещество, наречено "етер". Аристотел предлага теорията, защото вярва, че светлината няма да може да се движи през празна вселена. Подобно на много от неговите идеи и тази е била следвана в продължение на много десетилетия без научната общност да успее да я обори. И така чак до 1910 г., когато Алберт Айнщайн с неговата теория за относителността доказва, че светлината не се нуждае от етера.


9. Тестисите определят гласа на човек

Произход: Аристотел

Аристотел определено бие рекорда по неправилни теории. Една от тях е, че тестисите са ключов фактор при определянето на височината на гласа на човека. Аристотел разсъждава, че гласът на момчето ставал по време на пубертета, когато тестисите му падат (голяма част от тази теория зависи и от наблюденията му върху животни). Освен това той забелязал, че мъжете, които са били кастрирани преди пубертета, поддържат своя "дамски" глас, както и редица други черти. Очевидно вече знаем, че ларинксът и слузната мембрана в него контролират тона на гласа.


10. Утробата обгръща тялото на жената

Произход: Хипократ

При все че e признат за баща на Западната медицина, Хипократ има няколко неточни теории, най-вече неговата теория за течностите. Тя гласи, че човешкото тяло е съставено от четири елемента, които причиняват заболявания, когато не са в баланс. Най-невероятната му теория обаче е идеята за "скитащата утроба". Хипократ е вярвал, че женското тяло е жадувало за топлина и влага, затова е трябвало те често да му се доставят. Ако не, утробата им ще се отегчи и ще започне да мигрира около тялото им. В зависимост от това къде в тялото се прикрепи най-накрая, може да доведе до различни психични разстройства, включително хистерия. Това е широко застъпена теория до Средновековието.