Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Продължителна кашлица


Момиче на осем години пристига за преглед заради подутина в устата, започнала преди 10 дни. Отрича скорошни вирусни инфекции, висока температура или друго заболяване.

Клиничното изследване установява мековата, синкава, флуктуираща сублингвална маса, без видимо прорастване към шията (Фиг. 1).

Не се установяват увеличени регионални лимфни възли.


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата и клиничния преглед, кое от следните е най-вероятната диагноза?


Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
В: ранула


Ранула представлява псевдокисти в долната повърхонст на устната кухина, в резултат от задръжка на слузни секрети. Те могат да се образуват в резултат на травма или след запушване на сублингвалната слюнчена жлеза. По-рядко може да са обхванати субмандибуларната или малките слюнчени жлези.

Разграничават се два основни вида. Оралните ранули са разположени над милохиоидния мускул.

Цервикалните или изпъкнали ранули проникват през самия мускул и често произвеждат видима подутина на врата.

Най-малка вероятност за рецидив е налице при радикално хирургично отстраняване. Може да бъде извършена и марсупиализация на кистата. В някои случаи е възможно наблюдение и проследяване на кистата, особено при повърхностни ранули. Поставянето на инжекции с ботулинов невротоксин А (Botox) или склерозиращи агенти се считат за експериментални и обичайно се предпочита преминаване към хирургично лечение.

Дермоидните кисти са твърди, бавно нарастващи доброкачествени тумори, които съдържат зрели кожни клетки и са покрити от дебела капсула. Те могат да съдържат множество кожни придатъци, включително мастни жлези, космени фоликули и други структури с ектодермален произход. Дермоидните кисти могат да се появят в кожата, интракраниално, интраспинално, параспинално или интраабдоминално. Повечето кисти по дъното на устната кухина се срещат при лица на възраст от 10 до 30 години. Лечението е хирургично – ексцизия.

Липомите са често срещани доброкачествени тумори, изградени от зрели мастни клетки, които могат да се развият почти навсякъде в тялото. Липомите представляват около 1 до 5% от всички тумори на устната кухина. Повърхностните липоми са бавно нарастващи, меки, с подобна на гума консистенция, които могат да предизвикат жълто оцветяване на надлежащата лигавица. Симптоматични или бързо нарастващи лезии биват отстранени хирургично.

Абсцесът е локализирана гнойна колекция, която обикновено се образува в отговор на инфекция. Околната тъкан обикновено е зачервена, възпалена и болезнена. Възможно е да има висока температура.

Стандартното лечение е инцизия и дренаж на абсцеса.

Състояние

Характеристики

Дермоидна

киста

Твърд, бавно растящ доброкачествен тумор от зрели кожни клетки; често съдържа различни епидермални придатъци, като космени фоликули или мастни жлези.

Липома

Доброкачествен тумор от зрели мастни клетки, обичайно с мековата, подобна на гума консистенция; нараства бавно; надлежащата тъкан е с жълтеникав цвят.

Ранула

Локална колекция на слуз под езика, обикновено в резултат на травма на сублингвалната слюнчена жлеза.

Мекотъканен

абсцес

Локализирана колекция от гной, обикновено заобиколена от възпалена тъкан в резултат на инфекция; обичайно е болезнена и може да бъдат свързани с повишена температура.