Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2018

Медицинските постижения през 2017 – Част ІІ

виж като PDF
Текст A
Напредъкът в технологиите направи революция в начина, по който общуваме, пътуваме и правим бизнес. Но също така оставиха дълбока следа върху здравето ни. Много хора се оплакват от пристрастяване към видеоигри, смартфони и интернет и от нарастващата изолация, свързана с това. По ирония на съдбата, същите тези технологии превърнаха света ни в дигиталния еквивалент на малко градче или село. С цялото споделяне на медицински данни и усъвършенстването на медицинското оборудване, напредъкът в медицината се случва по-бързо от всякога. Изменянето по желание на генетичния код, обръщането на процеса на стареене и лечението на обикновена настинка звучат като научна фантастика. Но през изминалата година беше постигнат значителен напредък в тези области. Ето 10 скорошни медицински постижения.
 

6.  Отрова от паяци за лечение на инсулт

Не бихте искали да бъдете ухапан от австралийски паяк, още по-малко от Hadronyche infensa. Неговата отрова може да убие човек за 15 минути. Но съдържа и съставка, която може да предпази мозъчните клетки от увреждания, настъпващи при инсулт. При развитие на мозъчен инсулт, кръвотокът към мозъка се прекъсва и настъпва кислороден глад. Мозъкът започва да функционира по абнормен механизъм, образуват се кисели субстанции. Тези киселини водят до загиване на мозъчните клетки. Молекулата Hi1a, съдържаща се в отровата на австралийския паяк, предпазва мозъчните клетки от увреждане, свързано с инсулт. Когато Hi1a се прилага на плъхове два часа след настъпване на инсулт, степента на увреждане на мозъка намалява с 80%. При прилагане след осем часа, мозъчното увреждане остава с 65% по-малко от това, което се наблюдава при нелекуваните плъхове. В момента няма лекарства, които да предпазват жертвите на инсулт от увреждане на мозъка. Съществуват подходи, при които се разтварят тромбите в съдовете или ограничават кръвоизлива. Но на тази етап не е известен медикамент, който да намали увреждането при инсулт. Ако действието на Hi1a се потвърди при клинични изпитвания с хора, това би подобрило драстично прогнозата за хората с инсулт.


7. Клинично изпитване на молекула против стареенето

Молекула против стареене се очаква да излезе на пазара. След като експериментите с животни пожънаха невероятен успех в обръщането на процеса на стареене на клетките, в момента се провеждат изпитвания с хора. Клетките ни са способни да регенерират, но способността им да се справят с това намалява, докато остаряваме. Един метаболит, наречен NAD+, присъства във всяка клетка и е от решаващо значение за процеса на възстановяване. Екип от изследователи от Университета в Нов Южен Уелс проведе проучвания, включващи NMN, което съставлява половината от NAD+ молекулата. След като NMN се дава на възрастни мишки, те показват повишена способност да поправят повредените клетки. След само една седмица клетките на по-стари мишки, третирани с NMN, функционират точно както клетките на по-млади мишки. Последната стъпка в изпитанието включва излагане на мишки на радиация. Мишките, които са били предварително третирани с NMN, показват по-ниски нива на клетъчни увреждания от тези, които не са били третирани. Дори мишките, третирани с NMN след експозиция, показват по-малко увреждане на клетките. Ефективното лечение срещу стареенето няма да бъде ограничено до употреба при пациенти в старческа възраст. Астронавтите стареят по-бързо, тъй като са изложени на космическата радиация. Хората, които пътуват често със самолети или са изложени повече на рентгенови лъчи, също са изложени на радиация, макар и много по-малка. Оцелелите от рак в детска възраст също стареят по-бързо, поради което много хора заболяват от хронично заболяване (напр. болест­та на Алцхаймер) преди да навършат 45-годишна възраст.


8. Ранно откриване на метастази

Учените от университета "Рътгърс" откриха начин за успешно проследяване на микрометастазите, които са твърде малки, за да бъдат открити от текущите методи за скрининг. Тази нова техника включва инжектиране на миниатюрни светещи пръчици в кръвообращениетo. Екипът използва наночастици, които излъчват късовълнова инфрачервена светлина. Наночастиците са предназначени да се насочат към раковите клетки, които се движат в тялото. В ранните изследвания тестът, извършен върху мишки, показа, че наночастиците точно проследяват клетките на рака на гърдата. Методът е способен да установи наличие на метастази месеци преди да се позитивират чрез образно изследване. Изследователите смятат, че през следващите пет години техниката ще може да бъде използвана при хора.


9. Лек за настинката

Векове наред хората се опитват да намерят лек за обикновена настинка. Древен египетски медицински документ от 1550 г. пр. Хр. препоръчва на заболелите да „пият мляко от жена, родила мъжко дете, както и да дъвчат ароматизирана дъвка”. Днешните лечения са с подобна ефективност. Таблетките с витамин С, чайове от Echinacea и повечето лекарства без рецепта не успяват да сработят в борбата с обикновената настинка. Но това може да се промени. Различни вируси са отговорни за обикновена настинка, най-разпространен от които е риновирусът. Той е отговорен за близо 75% от инфекциите.

Екип от изследователи от Университета в Единбург постигнаха успех в тази област при тестване на определени антимикробни пептиди. Синтезирали пептиди, открити при прасета и овце. След това изследователите установили, че пептидите действат срещу белодробни клетки, инфектирани с риновирус. Пептидите дори успели да унищожат вируса. Изследователите работят върху модифициране на пептидите, за да ги направят дори по-ефективни срещу риновирусите, преди да ги включат в лекарство, способно да ни отърве от настинката.


10. Промяна на ембрионална ДНК

За първи път учените успешно редактират ДНК в човешки ембрион без да причиняват нежелани вредни мутации. Международен екип от учени проведе експеримент, използвайки нова техника за модифициране на гени. От донор са получени сперматозоиди, носещ генетична мутация, която причинява кардиомиопатия. Сперматозоидите се използват за оплождане на донорни яйцеклетки, а след това са използвали нова техника за редактиране на гени, използвани за премахване на мутацията. Учените я описват като микроскопична хирургия, при която те прецизно отстраняват само мутаторния ген. Техниката е използвана върху 58 ембриона и генната мутация успешно е коригирана в 70% от тях. Най-важното е, че корекцията не е довела до нежелани дефекти в други области на ДНК, както се е случвало при по-ранни експерименти. Ембрионите не се използват за създаване на бебета.

Необходимо е повече изпитване преди да е възможно това. Критиците на генетичната модификация в ембрионите са загрижени за няколко фактора. Промените, направени в ДНК на ембриона, ще бъдат предадени в бъдещите поколения, така че всички грешки, направени в процеса на редактиране на гени, в крайна сметка могат да доведат до нови генетични заболявания. Също така има опасения, че изследването може да доведе до създаването на "дизайнерски бебета", при които родителите да избират черти на децата си преди раждането. Учените, изследващи ембрионалната генетична модификация заявяват, че тяхната работа е само насочена към предотвратяване на генетични заболявания, а не към създаване на потомство.