Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 7 2018

Приложение на VISILIFE HEALTH за коригиране на омега-3 индекс – глобален проблем и нов рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания

виж като PDF
Текст A
Д-р Борче Николовски
МБАЛ „БУРГАСМЕД“, гр. Бургас, Кардиологично отделение


Омега-3 са група от девет полиненаситени мастни киселини (ПНМК), като най-важни за човека са растителната Алфа-линоленова киселина (ALA) плюс животинските Ейкозапентаенова (EPA) и Докозахексаенова киселина (DHA), намиращи се в рибата и морските продукти. Омегa-3 ПНМК са незаменими и не могат да бъдат синтезирани от тялото. Те трябва да се набавят чрез храната и от суплементи.

Омега-3 ПНМК са в определени съотношения спрямо останалите ПНМК – омега-6 и омега-9. Поради участието им като базови съставки за химичния синтез на специфични молекули – ейкозаноиди, балансът помежду им е от изключителна важност. В храненето на съвременния човек обаче съотношението е силно нарушено и приемът на омега-6 е доминиращ – при допустимо съотношение на ω-6 към ω-3 от 4:1 днес то е достигнало до 16:1. Това нарушение има атерогенно въздействие.

Омега-3 мастните киселини са:

  • Част от фосфолипидите на всички клетъчни мембрани;
  • Участват в транспорта и оксидацията на холестерол (антиоксидантен ефект)
  • Участват във формирането на малки, но мощни хормони, познати като ейкозаноиди;
  • Участват в контрола на възпалителните процеси като антиинфламаторни агенти;
  • Поддържат хормоналния баланс, правилното функциониране на мозъка, миелинизацията на нервната клетка и нервната система.

Научните изследвания от последните 20 години показват, че ПНМК оказват значим благоприятен ефект при артрит, кожни, кардиологични и имунни проблеми, диабет. Съвременните научни данни свързват недостига на незаменими мастни киселини в диетата и дисбаланса между омега-3 и омега-6 мазнините със заболявания като Паркинсонова болест, Алцхаймер, както и с депресия, деменция, шизофрения. Категорично доказано е, че омега-3 ПНМК балансират естествения антивъзпалителен отговор на тялото, подобряват имунната, мозъчната и нервно-психичната функция, сърдечно-съдовата функция, подвижността и функциите на ставите, състоянието на кожата.

Базирайки се на 298 клинични проучвания в периода 1980–2016 г., свързани с омега-3 ПНМК, които отговарят на всички приобщаващи към мащабния проект „Theomega-3 IndexProject“ критерии, през 2016 год. бе публикувана статия в „ProgresinLipidResearch“. Резултатите били шокиращи за изследователите заради отчетените ниски и свръхниски нива на омега-3 ПНМК в населението на почти цялото земно кълбо и връзката им със сърдечно-съдовите заболявания. Дефиниран е нов глобален проблем, наречен омега-3 недостатъчност, както и нов рисков фактор – омега-3 индекс.

Чрез определяне на омега-3 индекса за еритроцитите можем да определим съдържанието на омега-3 мастни киселини в сърцето. Индекс, по-висок от 8%, e асоцииран с 90% по-нисък риск за ВСС в сравнение с индекс под 4%. Омега-3 индексът е рисков фактор за внезапна сърдечна смърт, който като същност и приблизителни характеристики наподобява тези на LDL-холестерола като рисков фактор за коронарна артериална болест (КАБ). Омега-3 индексът може да бъде използван и като показател за необходимост от лечение с EPAи DHA. Кардилозите и липидолозите препоръчват то да бъде ориентирано към постигане на таргетни нива и прицелни стойности на омега-3 индекс по-висок от 8%. Няма клинични доказателства за допълнителна ефективност при индекс над 11%.

Ниският омега-3 индекс е свързан и с повишен риск от развитие на депресия, нарушение на когнитивните функции, сънна апнея и остеопороза. Всичко това поставя овладяването на омега-3 дефицита като първа линия на превенция срещу редица заболявания.

В тази връзка ще разгледам по-обстойно приложението на продукта VisilifeHealth (Висилайф Хелт), който съдържа 100% масло от крил (Euphausiasuperba) и е отличен източник на EPA и DHA. Крил са малки paĸooбpaзни (или cĸapидooбpaзни) животни, ĸoитo живeят в чиcтитe вoди нaAнтapĸтиĸa. Маслото, извлечено от тях, притежава няколко физиологични и биохимични характеристики, даващи му значими предимства пред рибеното масло.

  • Висока бионаличност на EPA&DHA, свързани с фосфолипиди;
  • Изразена антиоксидантна активност (съдържа кето-каротеноида астаксантин);
  • Екологично чист продукт (без контаминиране с живак и др.);
  • Признат от FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ) за напълно безопасен и приложим дори при бременни жени.

VisilifeHealth е произведен по иновативна технология за капсулиране – Licaps®, която осигурява запечатването и съхранението на маслото от крил в твърди желатинови капсули без термична и химична обработка. По този начин неговата биоактивност е запазена в максимална степен.

Уникалният биомолекулен профил на маслото от крил във VisilifeHealthи неговите производствени характеристики ни дават основание да го посочим като един по-сигурен и иновативен подход в борбата с омега-3 недостатъчността и свързния с нея сърдечно-съдов риск. Проведените клинични изследвания сочат, че приемът на 2–3 капсули VisilifeHealth (масло от крил) дневно в продължение на 3 месеца води до значително понижаване на холестерола. В сравнение с рибеното масло, VisilifeHealth показва до над 6 пъти по-добри резултати. Той може да се приема заедно със статини, повишавайки ефективността на терапията.

Фигура 1: Изменение на холестерола

 
Фигура2:
Антиоксидантна сила, измерена според orac(oxygen radical absorbing capacity)

 

     
Обобщение

В гайдлайна на Европейското кардиологично дружество (ESC) от 2016 г. се подчертава, че рискът от КАБ може да бъде редуциран с 2–3%, ако сатурираните мастни киселини бъдат заменени с ПНМК.

Омега-3 суплементацията се асоциира със 7% по-нисък риск от MACE(големи сърдечно-съдови събития) и 10% по-нисък риск от хронични сърдечни заболявания.

Регистриран е нов глобален проблем – омега-3 недостатъчност, както и свързан с него рисков фактор – омега-3 индекс.

Маслото от крил във VisilifeHealthе с висока бионаличноста на EPA&DHA и осигурява ефективно коригиране на омега-3 индекса. Продуктът дава обещаващи резултати при пациенти с доказан сърдечно-съдов риск и КАБ, нуждаещи се от агресивна липидопонижаваща терапия със статини и достигане на таргетни нива на LDL-холестерола, когато е прилаган в дози от 2 капсули дневно.

Още на първия месец от приложението на VisilifeHealthсе наблюдава нормализиране на липидния профил с добър комплайънс на пациентите към лечението и без странични ефекти.

Антиоксидантна сила, измерена според orac (oxygen radical absorbing capacity)