Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Крепитации около врата при бегач


27-годишен мъж със задържащи се болки вдясно във врата, гърлото и ушите, които започват един ден преди да избяга безпроблемно 8 километра. Няма нещо, което да облекчава или да изостря болката. Не е имал травма или нараняване в областта на оплакванията. Съобщава, че има неясен дискомфорт, като усещане за течност, която се движи по врата му, и странно усещане в гърлото при преглъщане. Не е имал дисфагия, одинофагия, треска, студени тръпки или респираторни симптоми. Не е употребявал наркотици или алкохол.
От физикалния статус пациентът е в добро общо състояние, без находки от прегледа и с нормална сатурация на кислорода на атмосферен въздух. Без особености след прегледа на ухото. Прегледът на шията разкрива минимално осезаем крепитус вдясно странично на шията на врата. Кожата не е топла и няма еритем. Извършена е радиография на меките тъкани (Фиг. 1 и Фиг. 2).


ВЪПРОС:

Въз основа на резултатите от историята, прегледа и радиографията на пациента, кое от следните е най-вероятната диагноза?


Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
D: спонтанен пневмомедиастинум

Това е внезапното наличие на свободен въздух или газ в медиастиналното пространство при изначално здрав пациент. Дълбоките тъканни слоеве на врата и на горната част на гръдния кош представляват потенциално пространство за преминаване на свободния въздух от медиастинума до шийния участък, причинявайки подкожен емфизем, както при този пациент. Пневмомедиастинумът е рядка диагноза и често е резултат от гръдна травма, хирургични процедури или белодробни инфекции. Спонтанният пневмомедиастинум е по-чест при децата, отколкото при възрастните. При възрастните се проявява предимно при здрави, слаби млади мъже. Основната причина е алвеоларното разкъсване поради прекомерно натоварване или повишен алвеоларен натиск. Има съобщения за случаи на спонтанен пневмомедиастинум в резултат на усилие при раждане и при активно спортуване.

Симптомите включват внезапна поява на едем на шията, болка, одинофагия, болка в гърдите, диспнея, кашлица и по-рядко гласови промени. При физикалния преглед може да се установи подкожният крепитус в гърлото. Диагнозата обикновено може да бъде направена с обикновена рентгенография на гърдите или на врата. Това разкрива подкожен емфизем или въздух в тъканните слоеве на шията. По-рядко е необходима аксиална компютърна томография на гръдния кош, за да се постави диагнозата. Не се препоръчва лечение, освен почивка и аналгетици. Заболяването обикновено се самоограничава в рамките на 7 дни.

Рязкото разкъсване на хранопровода е спонтанно разкъсване на стената на хранопровода поради повишено налягане. В повечето случаи са ятрогенни, обикновено при ендоскопия, но могат да се появят и при повръщане. Симптомите са тежка ретростериална болка в гръдния кош, дисфагия и болка в горната част на корема, която обикновено се предшества от повръщане. Рязкото разкъсване на хранопровода може да причини медиастинит и пневмомедиастинум. Отново може да се установи газ в шията.

Диагнозата се извършва с контрастна езофагография или компютърна томография.

Ретрофарингеалният абсцес се причинява от бактериална инфекция в меките тъкани зад фаринкса. Това е по-често срещано при деца. Симптомите включват дисфагия, одинофагия, обилно слюноотделяне, намален прием храна, подуване на врата, отказ да се движи врата, заглушен глас по типа "горещ картоф" и треска. Обикновено децата с това заболяване изглеждат болни. Рентгенография на страничната част на врата може да разкрие разширяване на превертебралното пространство, загуба на цервикална лордоза поради мускулни спазми, мекотъканна маса в задния фаринкс или нива на газ само в превертебралното пространство.

Спонтанната газова гангрена или клостридиалната мионекроза е животозастрашаваща мускулна инфекция, която се развива след хематогенна разсейка от Clostridium septicum от стомашно-чревния тракт. Тя може да се появи навсякъде в скелетните мускули на тялото. Симптомите включват внезапна поява на силна мускулна болка и висока температура. Предразполагащите фактори могат да включват гастроинтестинални лезии, като карцином и имуносупресия. Физикалните находки включват крепитус на тъканта с болезненост, оток, були и лилаво обезцветяване на кожата. Сепсисът често съпътства състоянието. Газът в меките тъкани на радиографията или компютърната томография дава основание за съмнение за газова гангрена и помага да се разграничи от други бактериални инфекции на меките тъкани

Спонтанният пневмоторакс е наличието на газ или свободен въздух в плевралното пространство на гръдната кухина. Симптомите са внезапна поява на болка в гърдите и недостиг на въздух. Физикалните находки могат да бъдат трудно уловими и включват хиперрезонанс и намален звук от дъха на засегнатата страна. Радиографиите на гръдния кош могат да показват изместване на плевралната линия (линията между белия дроб и гръдната стена), но рентгеновите снимки на меките тъкани могат да бъдат нормални.