Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 10 2018

10 основни храни, за които е смятано, че са магически. Част II

виж като PDF
Текст A
С храната получаваме хранителните вещества, които зареждат телата ни. Ние създаваме и запазваме социални взаимоотношения, като се храним заедно с други хора и често се лекуваме от различни заболявания чрез диета. В развития свят има търговски центрове, предлагащи всякакви видове храни, и много често не осъзнаваме, че зад някои от тях има богата историята.

Но преди хиляди години в най-ранните цивилизации на планетата някои основни храни са се смятали за магически. Някога те били почитани и уважавани. Освен че са били използвани за лекуване на специфични физически и емоционални състояния, за някои храни се смятало, че възраждат любими хора, предпазват от зли сили и т.н.


6. Ябълки

Вярването, че ябълките могат да излекуват всички болести или най-малкото да ви поддържат по-здрави, е продължило векове. Всъщност това е обща черта, която свързва множество култури. Но ябълката е нещо повече от просто лечител. Това е символ, който се появява във фолклора на гръцката митология. Според ирландския фолклор героите са яли ябълки, за да останат млади и силни. В китайската култура исторически ябълката е дарявана като знак за мир.

Ябълката също е символизирала любов. Хората от Балканите са вярвали, че когато една жена приеме ябълка от мъж, тя е сгодена за него. В някои италиански култури, когато мъжът е влюбен в жена, той й подарява ябълка, за да го покаже и да я убеди в привързаността си към нея.

 
7. Смокини

Смокините се появяват още в Библията и се смятат за много духовни. Красивият плод се е използвал и от други култури и общества с духовни и магически цели. Жените на Кикую в Африка са вземали сок от смокинови дървета и са го използвали като крем за тяло, за да увеличат плодовитостта си.

Но не всички убеждения около смокинята са толкова прекрасни и приветствани. В Боливия хората смятали, че зли духове са останали в сенките на смокинови дървета и че ходенето под смокинята може да причини тежко заболяване. В Папуа, Нова Гвинея, хората се страхували от смокините, защото се смятало, че те са обладани от зли духове, които ще бъдат освободени, когато плодът се отвори.

 
8. Копър

Копър е друга билка, която днес присъства в изобилие в градините. Въпреки това преди копърът да бъде приет така добре на трапезата, в стария фолклор се е смятало, че носи на хората едновременно любов и щастие. Особено в Германия и Белгия клонките от копър са били прикрепяни към роклята на булката или към сватбения букета, за да донесе на новата двойка благословия за брака им. Той обаче има и мрачна страна в митологията и старите вярвания. Европейските монаси са вярвали, че копърът може да причини безплодие и има силата да призове мъжки демони с апетит за сексуално издевателства над жените.

Копърът исторически има своето място и в магьосничеството. По ирония на съдбата, той имал два варианта за употреба, по един във всяка крайност. Мнозина вярвали, че пиенето на отвара от копър може да обърне ефекта от заклинанието, което ги е омагьосало, и висящите клонки копър около дома можели да предпазят от всякакви предстоящи заклинания. Други обаче вярвали, че вещиците използват копър в своите отвари и магии.

  
9. Царевица

Днес царевицата се използва повече, отколкото дори осъзнаваме. Независимо дали става въпрос за пуканки пред киното или храна за безброй видове добитък, царевицата е навсякъде. За ацтеките царевицата е била нещо повече от храна. Те вярвали, че процесът на растеж и събиране на реколтата е синхронизиран с цикъла на живота: раждане, регенерация и смърт. Те дори са имали три женски божества на царевица, за да представят всеки цикъл, и са били почитани през целия цикъл на реколтата.

Божеството Ксилонен, символ на първия или най-ранния стрък зряла реколта, е бил почитан чрез сложен ритуал. Млада женска робиня е обличана като Ксилон по време на осемте дни, водещи до фестивала.

Мъжете и жените танцували, а хората ядяли храни от царевица. В последната нощ на празненствата, имитиращият Xilonen е принасян в жертва като начин да се покаже благодарност на майката Земя за жизненоважната култура и да гарантира, че цикълът на културите и животът ще продължат да съществуват съвместно хармонично.

  
10. Маково семе

Днес маковите семена се използват широко в различни печива. Много хора знаят връзката между маковите семена и опиума. Но магическата история на маковото семе предшества това, което е общоизвестно за нас в западния свят.

В Древна Гърция макът е бил символ на Хипнос, богът на съня, и така се е мислило, че помага за сън.

Смята се, че Хипнос носи пророчески сънища, като едновременно успокоява и емоционални травми.

Докато това звучи много приятно, също се е смятало, че маковото семе е свързано с Хадес, което представлява вечен сън или смърт. През Средновековието торти с мак са били използвани от младите жени, за да се определи посоката, от която идвала истинската им любов. Младите жени хвърляли парче макова торта от вратата и кучето я донасяло. Посоката, от която се връщало кучето, щяла да бъде същата като тази, от която ще се появи истинската любов. Маковите семена също имат противоречива роля в увеличаване на плодовитостта. Например макови семена, поставени в обувката на булката, можели да доведат до безплодие. Като алтернатива, яденето на сладкиши, направени с макови семена в новогодишната вечер, се смятало, че ще помогне в изобилие за следващата година.