Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 11 2019

Кои са най-често срещаните причини за генитално кървене в ранен срок на бременността? Какво е това „цветна бременност“?

виж като PDF
Текст A
д-р Венислава Александрова, акушер-гинеколог
Болница „Вита“ и МЦ „Медкрос“, гр. София


Бременността е с продължителност около 40 гестационни седмици и се дели условно на три триместъра. Първи триместър обхваща периода от зачеването до 12-та гестационна седмица и е съпътстван от процес наречен ограногенеза. По време на този процес се образуват всички органи и системи на плода, а в последствие те само нарастват и се доразвиват, за да могат да позволят извънутробен начин на живот. Първият триместър е и периодът, през който започват първите осезаеми промени в организма на бъдещата майка. Системното излагане на бременната жена на вредните въздействия на алкохол, никотин, гладуване, злоупотреба с лекарствени и наркотични средства, може да се окаже пагубно влияние за развитието на ембриона в този ранен срок. Независимо че бременността е физиологично обусловен процес при бозайниците, в това число и човека, тя не винаги протича физиологично. Отклоненията от нормата могат да съпътстват всеки един от тези три триместъра. Едни от най-честите отклонения от нормата, характерни за начална бременност, са появата на генитално кървене, често с отсъствие на болка. 

Най-често срещаните причини за генитално кървене в първи триместър на бременността:

 • Предимплантационно кървене (bleeding before implantation). Появява се в момента на имплантация на ембриона в лигавицата на матката (ендометриума). Наблюдава се между седем и десет дни след зачеването. Дължи се на факта, че при имплантиране се отварят малки кръвоносни съдове в предварително подготвената за имплантация лигавица на матката. Не се среща при всяка бременна жена. Оскъдно е като количество, няма болка. Самата имплантация може да е свързана с дискомфорт и болки, подобни на менструалните. Поради тази причина често симптомите на начална бременност се бъркат с предменструален синдром.
 • Кървене, вследствие на наличие на полип на шийката на матката (polyp of uterine cervix). Полипите са доброкачествени образувания, които рядко достигат големи размери. Често растат на краче и се подават през канала на шийката на матката. Тяхната повърхност е лесно ранима и при полови контакти в ранна бременност могат да са причина за генитално зацапване. Често не е обилно, съпроводено е с наличие на ясна кръв и почти винаги след полов контакт, за който пациентката съобщава. Заради високото хормонално ниво при бременната жена, полипите могат да достигнат и по-големи размери и да кървят дори и при напън и по-малки физически усилия от страна на бременната. По време на бременност се третират само по изключение. Премахването им е оперативно и то след пуерпералния период (42 дни след раждането). Оскъдно генитално кървене може да се наблюдава и при ерозия на шийката на матката (erosion of uterine cervix). Често се провокира след полови контакти.
 • Кървене, вследствие на хормонален дисбаланс (hormonal disbalance and low levels of progesterone). Най-често се касае за гестагенна недостатъчност, вследствие на което се появява генитално кървене или цапане. Основният гестаген е прогестеронът. Той се отделя от жълтото тяло на бременността corpus luteum graviditatis, образувано на мястото на отделената при овулация яйцеклетка. Поддържането на високо ниво на прогестерон е от особено важно значение в ранна бременност и е необходим за нейното физиологично протичане. Намаляването на нивото му в кръвта води до оскъдно тъмно-кафяво зацапване, което след въвеждане на хормона външно с медикаменти намалява или дори спира. След формирането на плацентата, което става до 12-та гестационна седмица, тя започва производството на прогестерон и ако такъв е внасян външно с медикаменти, то приемането им може да бъде преустановено с постепенно намаляваща доза. Това става след преценка на следящия бременността акушер-гинеколог. Този тип кървене, също рядко е съпътствано от болки.
 • Кървене от онази част на ендометриума, в която все още не е разположен плодният сак. В начална бременност и средно до около 16-та гестационна седмица плодният сак заема само малка част от ендометриума на матката. Нараствайки той покрива цялата кухина на матката и затова на практика след 16-та седмица на бременността не може да има кървене, дължащо се на незает от плодния сак ендометриум. В миналото това кървене се е наричало „цветна бременност“, защото се е появявало около периода на очакваната менструация. Като интензитет е по-оскъдно от истинското менструално кървене, по- краткотрайно и безболезнено. Тези чисто субективни отклонения от нормата, правят впечатление на жените и повечето търсят съдействие от гинеколог още при първата такава различна менструация. В миналото жените са били по-малко информирани, по-малко четящи и интересуващи се и за това е била честа практика да разбират, че са бременни едва в четвърти месец на бременността (16-та гестационна седмица).
 • Извънматочна бременност (extrauterine pregnancy) и генитално кървене. При наличието на бременност, която се е имплантирала някъде далеч от еднометриума, се появява кървене наричано spotting - оскъдно, тъмно-кафяво, може да е съпроводено с умерено изразена болезненост в областта на аднексите на матката (тръби, яйчници). Наличието на положителен уринен тест за бременност не гарантира, че тя се развива вътрематочно. Състоянието изисква консултация с гинеколог и провеждането на допълнителни хормонални изследвания на бременната. Ако се потвърди наличието на извънматочна бременност, тя се прекъсва оперативно.
 • Кървене вследствие на възпалителни заболявания на влагалището - колпит (different kind of inflammation of vagina). То е оскъдно и обикновено е съпроводено с парене, болка, дискомфорт. Някои видове гъбични и бактериални инфекции, особено в острата си фаза, могат да доведат до оточност на съдовете на влагалищната лигавица, както и на самия епител на лигавицата, което да е причина за оскъдно генитално цапане, парене, болезненост. Повечето препарати за третиране на влагалището са контраиндицирани в ранен срок на бременността, но има изключения.
 • Кървене, дължащо се на напреднала форма на рак на шийката на матката, рак на влагалището, рак на вулвата (cancer of uterine cervix, vagina, vulva). Рядко се срещат в млада, детеродна възраст, но никога не бива да се изключват напълно като причина за кървене в този срок на бременността.

Кървене, дължащо се на отлепване на плодния сак. То е по-обилно като количество, често е свързано и с коликообразни болки в областта на корема и малкия таз. Изисква хоспитализация и адекватно лечение. Процесът е обратим, докато абортът вече не е в ход. В тези случаи абортът не може да бъде спрян.

 • Кървене, дължащо се на загиване на ембриона в ранен срок на бременността (missed abortion). Неразвитието на ембриона и липсата на сърдечни пулсации се установява чрез ултразвуков преглед. Този тип кървене е различно по интензитет и зависи от срока на бременността, както и от други фактори. Може да е съпроводено с болка или да протече без наличие на болкова симптоматика. Бременността е обречена и трябва да бъде прекратена в най-ранен възможен срок. Причините за спиране на сърдечната дейност на плода в ранен срок на бременността могат да бъдат най-различни.

 

Гениталното кървене в първи триместър на бременността е винаги патологично и бременната задължително трябва да потърси медицинска помощ, за да може то да бъде овладяно и третирано своевременно и правилно.

 

книгопис:

 1. Избрани глави от гинекологичната практика том 1- издание 2004 г.
 2. Albers- Abnormal uterine bleeding.
 3. Jones- Clinical pathway for evaluating women with abnormal uterine bleeding.
 4. Prentice- medical management of menorrhagia.
 5. Stabinsky- Treatments of dysfunctional uterine bleeding.
 6. Лекции на професор Атанас Кацулов.