Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 11 2019

Критерии за ефективен пробиотичен препарат. Наблюдения и клиничен опит в Клиниката по Гастроентерология на ВМА

виж като PDF
Текст A
Д-р Александър Кацаров, д-р Иван Попадийн, проф. д-р Крум Кацаров
Клиника по Гастроентерология, ВМА, София


Пробиотиците съдържат живи микроорганизми с полезен и благоприятен ефект върху човека. Те извършват своята функция чрез директна колонизация на чревната лигавица и последващо производство на жизнено важни ензими и биопродукти. Известни и доказани са редица здравословни ефекти върху гастроинтестиналния тракт като антимутагенна активност, стимулиране на имунната функция и намаляване на токсичните метаболити. До момента не са установени странични ефекти и контраиндикации за използването им.

Най-често употребяваните пробиотици във всекидневната практика са представителите на лактобацилите (L. acidophilus, L. rhamnosus, L. bulgaricus). За да има ефект от приема на тези микроорганизми, препоръчаният пробиотичен препарат трябва да покрие три задължителни критерия: 1. Вложените микроорганизми да преодолеят стомашната киселина и жлъчния сок в началния отдел на гастроинтестиналния тракт (ГИТ); 2. Да достигнат до дисталните сегменти на храносмилателния тракт в достатъчно количество; 3. Да осъществят успешно прикрепяне към чревния епител, основно на дебелото черво.

Сред съвкупността от пробиотични препарати, от които лекарят има възможността да избира, категорични медицински данни, че покрива гореизброените критерии за ефикасност притежава синбиотикът ProCombo (Пробиотик + Пребиотик).

  1. Оцеляване в киселинната среда в началния отдел на (ГИТ)

Благодарение на иновативната си технология с използване на носител капсула в капсула, т.нар. DUOCAPTM технология, ProCombo напълно покрива този критерии. Капсулата е изградена от две обвивки. Във външната обвивка се съдържа пребиотикът (късоверижни фруктоолигозахариди от захарна тръстика), а във вътрешната обвивка се съдържа пробиотичният щам Lactobacillus acidophilus La-14® в количество от 15 млрд. колонии образуващи единици. Специфичната структура на капсулата води до двуетапно освобождаване на съставките.

В първия етап се разтваря външната капсула и се освобождава пребиотикът. Пребиотичната субстанция е несмилаема, поради което запазва структурата и качествата си при своето преминаване през стомаха.

При втория етап се разтваря вътрешната капсула, която освобождава пробиотика заедно с допълнително количество пребиотик директно в тънките черва.

Този механизъм на двуетапно освобождаване гарантира съхраняването на витални микроорганизми и успешното преодоляване на стомашната киселинност и жлъчните соли.

 

  1. Доставяне на необходимото количество жизнеспособни бактерии до дисталните отдели на храносмилателния тракт

Друг важен елемент е доставяне на максимално висок процент жизнеспособни LacidophilusLa-14® с всяка капсула. Проучване, направено във акредитираната лаборатория на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към МЗ, установява, че количеството млечнокисели бактерии L. acidophilusLa-14® в ProComboe идентично с количеството, обявено на етикета. Жизнеспособността на микроорганизмите се запазва висока в капсулата и те успешно преодоляват стомашната бариера, като достигат дисталните сегменти на храносмилателния тракт в достатъчни количества. [1]

  1. Прикрепване към епителни клетки

Важна особеност за правилното действие на пробиотиците е прикрепването им към епителните клетки в долните отдели на храносмилателния тракт. Инвитро проучване, направено на Procombo, показва отлично закрепяне към човешките епителни клетки с бързо сформиране на колонии и възстановяване на баланса на стомашно-чревната флора. [2]

   

  1. Опитът на Клиниката по Гастроентерология на ВМА

В ежедневната ни клинична практика ние успешно прилагаме ProCombo при различни състояния като диария, индуцирана от прием на антибиотици, синдром на раздразненото дебело черво (Irritablebowelsyndrome (IBS), дивертикулоза, хронични чернодробни заболявания и след оперативни интервенции на стомашно-чревния тракт.

Наблюдаваните от нас ефекти на продукта са:

  • Намаляване на продължителността и тежестта на диарията, индуцирана от антибиотици, като приемът успоредно с антибиотици води до предотвратяване на негативните ефекти на тези лекарства върху дейността на стомашно-чревния тракт.
  • При синдрома на раздразненото дебело черво и дивертикулозата ProCombo има благоприятен ефект в няколко посоки. Той подобрява храносмилането, редуцира ферментацията и продукцията на газове, регулира перисталтиката.
  • Приложението на ProCombo при хронични чернодробни заболявания е свързано с участието на пробиотичните бактерии във възстановяването на интестиналната бариера.

В заключение ProCombo е продукт с отлични качества, който покрива всички критерии за ефективен пробиотичен препарат. Благодарение на своята двойна капсула той осигурява таргетирано освобождаване на пробиотика в дисталните отдели на храносмилателния тракт, висока концентрация на жизнеспособни пробиотични бактерии и добро закрепяне към чревния епител.

  

 

    

 

Книгопис

1. Герова, Ваня, Екатерина Радоилска. Нови проучвания върху пробиотичните свойства на микроорганизмите в състава на синбиотика ПроКомбо // GP News, 2016; 3 (190), 24–25.
2. „Technical Memorandum of lactobacillus acidophilus La-14®”, Danisco A/S, Brabrand, Denmark