Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Вариращ по размер бъбрек – първо растящ, а след това намаляващ


39-годишен мъж е приет в болница с болка по левия фланг на корема и замайване, датиращи от предния ден. 10 часа по-късно изследване със CT показва, че левият му бъбрек е уголемен, заради колекция от газ, събрана в паренхима и парареналното пространство.

Фиг. 1


ВЪПРОС:

Коя е най-вероятната диагноза?


Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
Б. Емфизематозен пиелонефрит

39-годишен мъж е приет в отделението с болка по левия фланг на корема и замайване, датиращи от предния ден. Анамнезата му включва лошо контролиран захарен диабет и камък, намиращ се в горната част на левия уретер. При приема в болницата пациентът е в септичен шок.

Температурата му е 38.1°C, а артериалното налягане – 66/35 mmHg. Лабораторните изследвания показват левкоцитоза от 16.58 × 109 с 93.6% неутрофили. Реналната функция е влошена – концентрациите на креатинин и урея в кръвта са съответно: 0.499 mg/dL и 15.4 mmol/L, респективно. Пациентът е със стойности на глюкоза в кръвта от 24.7 mmol/L.

Бактерията Escherichia coli е изолирана от кръвна култура, но не и от урината. Скенер на корем е направен незабавно, на който се вижда дифузно оточен ляв бъбрек (на Фигурата). Назначени са широкоспектърни антибиотици емпирично, а 10 часа по-късно CT с контраст показва, че левият бъбрек е раздут поради наличие на газ в паренхима и парареналното пространство – включително газови мехурчета в реналните вени. Базирана на тези находки, е поставена диагноза емфизематозен пиелонефрит. Поради риска от въздушна емболия е проведена отворена операция. Пациентът е транспортиран в интензивно отделение след операцията за по-нататъшна ресусцитация и контрол на електролитния баланс. Повторните CT изследвания на 4 и 23 ден след операцията показват редуцирано количество газ в левия бъбрек (на Фигурата). След повтаряне на лабораторните изследвания преди изписването на пациента, показателите на кръвта и урината са отново в норма – креатининовата концентрация – 0.198 mg/dL, урея – 8.6 mmol/L и кръвна захар – 4.8 mmol/L.

Инфекциите с E. coli при пациенти с диабет и обструкция на уринарния тракт, независимо дали протичащи самостоятелно или в комбинация, са основните причини за развитието на емфизематозен пиелонефрит. При пациенти с лошо контролирани нива на кръвна захар ситуацията се влошава от лошото оросяване на тъканите. Допълнително, високите нива на кръвна захар доставят на микроорганизмите по-добри условия за образуване на газ. Смесената киселинна ферментация на глюкоза от Enterobacteriaceae е основният начин за продукция на газови формации, чиито основни компоненти са CO2 и H2.