Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 12 2019

10 интересни начина да излъжете мозъка си. Част II

виж като PDF
Текст A
Човешкият мозък е най-голямата причина за текущото ни пълно господство на Земята. Може да не сме в състояние да летим, да имаме остри нокти или да бягаме най-бързо, но благодарение на способностите на мозъка си, сме успели да се изкачим на върха на еволюционната йерархия. Въпреки всичко това обаче, мозъкът все още има своите ограничения. Има много неща, които не можем да направим поради тези ограничения и това често се проявява в най-напрегнатите моменти. За щастие, учените непрекъснато работят върху създаването на трикове за преодоляване на ограниченията на мозъка ни. Ето десет начина, по които можете да излъжете мозъка си в своя полза според науката.

 
6. Дъвчете дъвка за намаляване на тревожността и депресията

Освен това че дъвката има аромат за около шест секунди, тя няма никакви други плюсове. Въпреки че ясно не попада в категории като храна или спортни дейности, много хора обичат да дъвчат дъвка и това си остава до голяма степен успешна индуст­рия. Каква е причината зад това? Според науката има някои ясни ползи и всъщност това е един от малкото доказани начини, по които можете да подчините мозъка на волята си. В едно проучване те открили, че дъвката значително понижава нивата на тревожност. Ефектите са най-силно изразени след две седмици редовно дъвчене. Това е и добър начин за успех в борбата с депресията и умората.

   
7. Ароматът на розмарин подобрява умствените способности

Ползите от етеричните масла върху мозъка се обсъждат много често, но са до голяма степен недоказани. Не отричаме тяхната ефективност да ви накарат да се чувствате добре, което автоматично може да има положителен ефект върху мозъка ви. По отношение на осезаемите ползи обаче, нито едно от етеричните масла не е научно доказано. Е, с изключение на розмарина! Вероятно в опит да докажат решително, че защитниците на етеричните масла грешат, изследователи поставят хора в стая, изпълнена с аромат на розмарин, и ги молят да направят различни тестове за изваждане и визуална обработка на информация. За тяхна изненада е имало определено подобрение в работата на участниците, тъй като учените увеличават дозата на аромата. Не е напълно ясно защо този ефект се проявява, но определено си струва да се пробва преди изпит.

   
8. Слушайте класическа музика, за да подобрите процеса на учене

Музиката влияе на всички нас по различни начини, които не можем да опишем с думи. По същество обаче това е бягство от звуците на истинския свят и може да ни преведе през някои трудни моменти. Това има връзка и с производителността на труда. Но тъй като мозъкът на всеки е различен и музиката се харесва по различен начин, няма единна теория за това как двете си влияят. Въпреки че ще мине известно време преди да можем да разберем напълно взаимовръзката, благодарение на едно изследване ние знаем за един жанр музика, който увеличава креативността и ученето за всички, независимо от предпочитанията: класическата музика. В едно проучване са наблюдавани 249 студенти по време на лекция, в две групи. По време на лекцията част от участниците са слушали класическа музика на заден план, а останалите не. Когато ги изпитали с тестове с повече от един отговор веднага след това, били изненадани да установят, че учениците, които се обучават на фона на класичес­ка музика, се представили много по-добре.

 
9. Учете на интервали, за да запазите повече информация8 Студентите винаги се опитват да намерят идеалния начин да учат, за да се справят по-добре на изпитите, макар и без голям успех. Дори учените не са точно сигурни как се формират спомените в мозъка. Това е един дългогодишен стремеж в света на невронауките. Една от многократно повтаряните техники, за които се смята, че работи преди полагане на тестове, е методът на грубата сила – четете непрекъснато темата и ще я запомните рано или късно. Ние вярваме в това, защото всички казват, че работи, въпреки че според някои изследвания всъщност ви кара да помните по-малко информация, отколкото ако сте учили през интервали. Известен като раздалечено повторение, този метод изисква да правите почивки в процеса на обучение, вместо многократно да се опитвате да натрупвате информацията. Проучванията доказват, че последната действително е пагубна за запазването на информация, тъй като мозъкът се нуждае от време, за да осъществи връзките.

 
10. Усмивката може да убеди мозъка ви, че сте щастливи

Хората се усмихват, защото са щастливи, както повечето от нас сигурно сме разбрали досега. Това е чисто социална особеност на тялото и единствената му цел е да уведоми другите хора, че се чувствате добре, дори и да е не е искрено всеки път. Това, което повечето хора може би не знаят, е че усмивката не е просто израз на това, че са щастливи; важи и обратното. Както установяват няколко проучвания, самото усмихване пуска в мозъка куп химикали, които ви карат да се чувствате добре – като допамин и серотонин. Освен това намалява стреса и тревожността в напрегнати ситуации, понижава кръвното налягане и дори може да ви помогне да живеете по-дълго. По-интересното е, че няма значение дали изобщо чувствате нужда да се усмихнете; самият жест кара мозъка да прави всички тези неща, независимо от други фактори.