Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 10 2019

10 причини защо някои лекари печелят повече от други дори в рамките на една и съща специалност

виж като PDF
Текст A
Не е рядко срещано лекар да се пита защо някои колеги печелят повече от него? Въпреки че понякога отговорът може да е много прост, някои хора харчат много повече от други, а други просто печелят повече, както коментира един лекар: „Понякога поглеждам около себе си и виждам как печелят някои колеги и се питам: какво грешно правя?”. Има огромни разлики във финансовото състояние сред лекарите, дори и сред такива от една и съща специалност. Докато средностатистическият интернист в САЩ печели около $243 000 според 2019 Medscape Physician Compensation Report, доходите на лекарите в тази специалност могат да варират от $177 000 дo $309 000 и повече. Докато 39% от семейните лекари печелят по-малко от $500 000, 16% от тях печелят повече от 2 млн. годишно. Възрастта и полът биха могли да обяснят част от тази голяма разлика, навиците за харчене също играят огромна роля, но има и други фактори, които имат влияние.

Следните 10 причини биха могли да обяснят защо някои лекари печелят повече от други:

Репутацията на добрия лекар привлича повече пациенти

Лекарите също могат да изкарват големи заплати, но, за съжаление, това се случва само на големите клиницисти-магьосници, които могат да спечелят повече пари освен за себе си, и за болниците и здравните системи, за които работят. От тях се очаква да подобрят репутацията на организацията и заедно със себе си да доведат цял поток от нови пациенти, казва Травис Сингълтон, вицепрезидент в Merritt Hawkins, занимаващ се с набиране на медицински персонал. „Магьосниците биват третирани различно от средностатистическия лекар”, казва той. „Те могат да се сдобият с доста щедра компенсация, но от тях се очаква и да работят доста здраво”.

Най-високо платени са специалностите по ортопедия, неврохирургия, инвазивна кардиология, офталмология, радиология, онкология и дерматология. През 2017 г. например 15 лекари от Rutgers University в Ню Джърси печелят повече от 1 млн., като най-добре платеният от тях е неврохирург. Няколко стъпала по-надолу в платежната стълбица се нареждат млади лекари, които показват потенциал да привлекат повече пациенти – те също печелят доста добри бонуси. Въпреки това има много лекари, които допринасят много за практиката, в която работят, и не са достатъчно добре платени. Урологът д-р Портис, създател на Kidney Stone Institute в Сейнт Пол, Минесота, споделя: „Аз водя пациенти, които иначе не биха дошли тук. Не получавам финансови бонуси за това, но правя това, което обичам и имам възможността да прекарвам повече време в операционната и да се занимавам с осъществяването на нови проекти. Имам необходимата подкрепа да се развивам”.

Поемете административна длъжност

Административната дейност днес е доста по-доходоносна за лекарите. Разликата във възнаграждението в болниците между практикуващите лекари и тези, заемащи административни позиции, нараства през последната декада, според проучване от 2018 г. Средно, ортопедите печелят 1/5, а педиатрите 1/12 от това, което печелят CEO-тата на болниците. По-голямата част от доходите на мениджърите са под формата на бонуси. В Bronx-Lebanon Hospital в Ню Йорк през 2012 г. например, шефът на АГ отделението печелел $283 427 с бонус от $999 500, докато шефът на спешна терапия имал заплата $520 795 и бонус от $800 000. В Минеаполис лекарите все още нямат парично увеличение преди да достигнат най-високи административни позиции.

Поемете повече пациенти

Лекуването на по-голям брой пациенти остава водещият фактор за по-високи доходи при повечето лекари. При проучване сред семейни лекари, броят на пациентите бил първичният фактор за различните доходи. Основният брой пациенти седмично при тези, които печелели повече, бил 122, докато при тези, печелещи по-малко – 84. Преглеждането на по-голям брой пациенти не винаги означава извънредна работа, просто някои лекари успяват да си свършат работата по-бързо. Въпреки това дори лекарите, работещи по-бавно, биха могли да работят извънредно. Лекарите, които обичат работата си могат да работят много извънредни часове, без да изпаднат в burnout. Чувстваш се комфортно дори докато работиш здраво и си продуктивен, просто защото обичаш това, което правиш.

Повечето лекари работят повече от 40 часа седмично според проучване от 2018 г. Проучването показва, че 36% работят между 40 и 50 часа седмично, 26% работят между 50 и 60 часа, около 25% – повече от 60 часа на седмица. Като от последната група 5% работят по 70-80 часа, а други 5% – повече от 80, което всъщност е и средната заетост на специализантите.

Повече идеи – повече пари!

Предприемачеството, пристигащо с иновации, които правят много пари, е явен начин да печелите повече пари от колегите си. В класацията с милиардери на Forbes, най-богатият лекар – д-р Патрин Суун-Шионг (създател на противораков медикамент и основател на две фармацевтични компании), печели около 8 милиарда долара. На по-долното стъпало са лекарите, печелещи няколко милиона долара, благодарение на работата си в частни медицински центрове.

Сред ортопедите, които доста често изобретяват нови устройства, 18% печелят повече от 5 милиона според 2019 Medscape Physician Wealth and Debt Report. С новите тенденции за наемане на работа на лекари, предприемачеството все повече обаче намалява. Работещите лекари приемат за атрактивни твърдите часове работа и не очакват от това да получават големи пари. Индивидуалната инициатива, особено в големи колективи, не ти помага да печелиш повече пари. Инициативата би могла да се разпознае в бонусите, но това, за съжаление, не е разпространена практика сред лекарското съсловие.

Станете част от голяма практика

Лекарите в по-големи практики имат тенденция да печелят повече от тези в малки практики. Болниците и здравните системи, където има възможности за повече икономии, плащат на лекарите по-малко от това, което биха спечелили в по-голяма практика. Лекари, работещи в по-малка практика, имат по-малък стимул да работят. Да бъдеш в по-голяма практика е третият сериозен предиктор на по-висок доход според по-горе посоченото проучване сред семейните лекари. Изследователите в това проучване свързват също и по-голямата практика със следващите важни предиктори: взимане насериозно на преговорите за по-голямо заплащане и поемане на инициатива. Лекарите в практика от една и съща специалност имат още по-голям плюс – техните доходи са дори по-големи от тези в здравните организации, болниците и мултидисциплинарните практики. Защо те са платени по-добре? Според проучване от 2016 г. те са в по-добра позиция да намалят разходите, тъй като за разлика от болничните и мултидисциплинарните практики, не попадат в конфликтни ситуации за „запълване на легла” или поддържане на дохода на конкретен специалист висок. Болниците са по-малко конкурентни, защото обикновено в тях се работи с държавно здравно осигуряване и се приемат пациенти, нуждаещи се от помощ, независимо от социалното им положение. Въпреки това заплатите в различните болници също са различни.

Избягвайте места с по-ниско заплащане

Позициите с най-ниско заплащане за лекарите са академичните длъжности и регионалните здравни институции. Лекарите в частните практики, особено тези от един вид специалисти, печелят много повече от горепосочените, а даже и от самостоятелните частни практики. По-ниското заплащане в академични институции се дължи на по-високия брой здравноосигурени и неплащащи нищо пациенти. Въпреки това академичните длъжности продължават да бъдат съблазнителни за редица специалисти. Може да са по-ниско платени, но натовареността би могла да бъде доста по-малка от тази в частна практика например. Ако изпаднеш в burnout от прекалено много работа, определено е по-добре да я смениш с по-малко натоварена такава, макар и за сметка на редукция на заплатата. Центровете за обществено здраве са съблазнителни основно за младите лекари, които се стремят към придобиване на повече опит, макар и за по-малко пари и повече извънредни часове.

Търсете нови ниши за развитие на практиката си

В последните години лекарите разчупиха веригите на традиционните видове практики и започнаха да предлагат редица разнообразни специализирани услуги. В някои случаи те правят повече пари от преди, въпреки че тяхната основна цел е намиране на работа, която да харесват повече. Тези лекари са именно новият тип предприемачи. Въпреки че не печелят толкова пари, колкото създателят на ново устройство, те успяват да излязат извън рамките. Например интересна ниша е лечението на различните видове диабет чрез определен начин на хранене, консултация с нутриционист или друг вид здравни услуги.

Когато щатът Масачузец легализира медицинската марихуана през 2012 г., голяма част от психиатрите, анестезиолозите, АГ специалистите, интернистите стават специалисти по медицинска марихуана. Оттогава повече щати легализираха медицинската марихуана и възможностите за практика нараснаха. The American Medical Marijuana Physicians Association наброява повече от 1000 специалисти. Сега тенденциите са за налагане на рекреационната марихуана като легална в щати като Колорадо и Калифорния, което най-вероятно ще намали търсенето на медицинска марихуана. Може би най-голямата ниша за лекарите е възможността да се наеме частен лекар на месечна заплата, който да може да бъде повикан при нужда, т.нар. портиерни модели (от фр. concierge).

Преместете се на ново място

Колко печелиш до голяма степен се дължи на това къде точно се намира практиката ти. Най-общо доходът е по-голям в по-малките места, тъй като и разходите са доста по-ниски и броят на специалистите е по-малък. Освен това по-малките населени места предлагат и доста по-спокоен начин на живот. Предлагането и търсенето са едни от основните фактори за по-добрия начин на живот на доста специалисти там, особено ако говорим за частни практики и такива с предлагане на специфични медицински дейности.

Предложете повече услуги

Предлагането на услуги е ключов момент в подобряването на дохода на лекаря, но възможностите намаляват. В проучване сред семейни лекари, вторият най-сериозен предиктор на доходи е предлагането на пълен пакет от услуги, включително домашни посещения на пациентите и акушерски услуги. Подобно, семейните лекари и лекари от други специалности предлагат базови хирургични услуги, ЕКГ, стрес-тестове. Тези услуги са доста по-доходоносни от посещенията на пациентите в кабинета. През 2015 г. само малка част от лекарите все още предлагат подобни услуги, последната година, в която Medscape провежда такова проучване. Сега вече специалистите са по-склонни да предлагат подобен тип услуги. Докато само 23% от семейните лекари, 20% от интернистите и 18% от педиатрите предлагат подобни услуги през последните 3 години, цели 27-31% от ортопедите, анестезиолозите, гастроентеролозите, офталмолозите и уролозите го правят. Какво се е променило? От една страна, това е промяната на законите, специално в САЩ. От друга страна, това е по-предприемаческият дух на тесните специалисти. При всички случаи обаче не бива водещото за предлагането на подобни услуги да е печеленето на повече пари, а по-добрата грижа за пациента!

Договорете се за по-добри условия за работа

Мъжете лекари печелят повече от жените лекари – дори и след изравняване на фактори като продуктивност, часове заетост, години опит, показва проучване от 2016 г. Проучването, което е лимитирано до лекарите с академична кариера, защото достъпът до информация за техните доходи е по-лесен, показва разлика от $20 000 между двата пола. Каква е причината за тази разлика? В интервю за Times, ръководителят на проучването споделя, че жените се договарят за заплатите си по-малко агресивно от мъжете и не са толкова склонни да изискват увеличение на заплатата от своите работодатели. Ключов проблем е, че жените не питат дали това, което искат е възможно, а се задоволяват с по-малко.

Мъжете инициират преговори около четири пъти по-често от жените и имат тенденция да описват процеса на договаряне като „печелене на мач” или „победа”, докато жените са по-склонни да го сравнят с посещение при зъболекаря. Друг, много очевиден фактор, може да допринесе за разликата в заплащането – някои работодатели имат предразсъдъци към жените, които понякога са дори съвсем несъзнателни. Например, едно проучване разкрива, че когато авторите на научна статия са жени, статията бива оценена по-ниско.


Заключения

Успешните предприемачи, клиницистите-суперзвезди и лекарите-CEO-та винаги са били най-недостъпните позиции за повечето доктори, а тези нива са дори и по-трудни за достигане, докато повечето лекари продължават да се съгласяват на стандартните заплати. Все още има начини лекарите да подобрят статута си чрез прием на по-голям брой пациенти, присъединяване към групова практика от съответната специалност или чрез преместване в по-малък град. Някои лекари могат да решат, че участието в проучвания и преподавателска дейност, макар и по-ниско платени, им доставят по-голямо удоволствие. Същото се случва и с тези, които предпочитат да работят в клинична практика, пред това да бъдат на мениджърска позиция. Намирането на най-добрата работа може би означава да следваш именно собствения си компас, отколкото доходоносния път. „Най-добрата заплата е това да си удовлетворен от работата си”.