Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


64-годишен мъж с наднормено тегло и постоянно чувство на глад


Анамнеза: 64-годишен мъж постъпва с оплакване за значително покачване на теглото. В последните 6 месеца той е качил 8 кг. Съобщава за непрекъснат глад, чести контузии, трудност при извършване на ежедневни физически дейности, депресия, необичайно ранно ставане, трудно зарастване на рани. Няма придружаващи заболявания. Пенсионер, бивш миньор, живее с жена си. Пуши по 30 цигари на ден, пие по 20 g алкохол седмично.

Физикален преглед: Физикалният преглед установява обезитет особено подчертан в областта на талията. Забелязват се тъмнолилави стрии върху корема и бедрата, периферен оток. Кожата е тънка, с множество синини. Пулсът е 76/мин, кръвно налягане – 168/104 mmHg. Установява се лека проксимална миопатия.


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата на пациента и находките от физикалния преглед, коя е най вероятната диагноза?


Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
С. Синдром на Кушинг, вследствие на надбъбречен карцином

Това наименование обединява всички форми на надбъбречна хиперфункция с увеличена секреция на глюкокортикоиди – кортизол: Ятрогенен синдром на Кушинг: продължително лечение с глюкокортикоиди или АКТХ; Болест на Кушинг: микроаденом на аденохипофизата или свръхпродукция на хипоталамуса и свръхпродукция на АКТХ; Синдром на Кушинг: аденом или карцином на надбъбречната жлеза и свръхпродукция на кортизол.

Патогенезата на заболяването е свързана със свръхпродукцията на кортизол, което води до ускорен белтъчен, мастен и въглехидратен метаболизъм. Промени в ССС, костната система, кожата, половите органи. Клинична картина: Заболяването започва и еволюира бавно.

Изключение прави надбъбречният карцином, който дава бързо развитие и КК:

•    Кожа: склонност към акне, образуване на тъмновиолетови стрии по гърдите и корема, изтъняване на кожата, лошо зарастване на рани.

•    Нарушена мастна обмяна: Затлъстяване. Преразпределение на мастните депа – Facies lunata с плетора, мастна гърбица в областта на долни шийни прешлени, затлъстяване от централен тип, хиперхолестеролемия.

•    Нарушена белтъчна обмяна: Увеличено разграждане на белтъците, което води до миопатия с редукция на мускулната маса главно по крайниците, адинамия, резорбция на костната тъкан с остеопороза.

•    Нарушена въглехидратна обмяна: Стероиден диабет, кортизолът инхибира инсулина, стимулира глюконеогенезата и гликогенолизата.

•    ССС: Хипертония, кортизолът активира рецепторите на съдовете към катехоламини.

•    Полови промени: при жените: хирзутизъм, нарушен менструален цикъл. При мъже се проявява полова слабост.

Лаборатория: хипернатриемия, хипокалиемия, кортизолурия, загубен кортизолов денонощен ритъм, АКТХ повишен.


А. Дребноклетъчен белодробен карцином

Дребноклетъчният карцином е асоцииран с паранеопластичния синдром поради засягането на невроендокринни клетки, които имат способността да секретират хормони. Паранеопластичният синдром се характеризира със секреция на различни пептиди и хормони от туморните клетки или в определени случаи и от нормални клетки при наличие на малигнен (злокачествен) процес. Голям процент от пациентите с белодробен карцином биват диагностицирани на базата на клинична изява на паранеопластичния синдром. Към паранеопластичен синдром се отнасят: синдром на Кушинг.


В. Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е ендокринно заболяване, дължащо се на намалено производство на щитовидни хормони. То започва постепенно и недоловимо. Клиничната картина на болестта включва отслабване на физическата и психическата дееспособност, липса на инициативност, умора, удължено време на Ахилесовия рефлекс, повишена чувствителност към студ, наддаване на теглото въпреки намаления апетит, запек и подуване на корема, менструални нарушения, намалено либидо.


D. Пролактином

Пролактиномът заема над 50% от всички хипофизни аденоми. Характеризира се с повишена секреция на пролактин, което води до хиперпролактинемия и хипогонадизъм. При мъжете е по-чест макроаденомът, клинично проявяващ се с понижен тестостерон, понижена сперматогенеза, стерилитет, импотентност.


Е. Захарен диабет тип 2

Захарният диабет тип 2 е метаболитно нарушение, характеризиращо се с инсулинова резистентност на тъканите. Патогенетично водещата причина остава продължителната хиперсекреция на инсулин, водеща до down regulation на рецепторите за инсулин в периферните тъкани.

Усложненията при нелекуван диабет са сериозни и засягат човешкия живот: микро- и макроангиопатия, периферна съдова болест, диабетна невропатия.

Състояние

Характеристика

Дребноклетъчен белодробен карцином

Рецидиви, загуба на тегло над 10% от изходното телесно тегло, лошо състояние на ефективността, хипонатриемия

Хипотиреоидизъм

Отпадналост, умора, наддаване на тегло, запек, чувствителност към студ

Синдром на Кушинг

Изтънена кожа, стрии, Facies lunata, мастна гърбица в областта на долни шийни прешлени, затлъстяване от централен тип, миопатия, полови промени

Пролактином

Хиперпролактинемия, хипогонадизъм, стерилитет, намалено либидо

Захарен диабет тип 2

Замъглено виждане, полиурия, полидипсия, парестезии, хронични инфекции, атеросклероза