Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Температура и задух


Анамнеза

62-годишен мъж постъпва в спешно отделение с оплакване за задух. От 4 дни се чувства отпаднал, с миалгия, главоболие, втрисане и температура от 39˚С. Състоянието му се влошава и при постъпването си в болницата съобщава за суха кашлица и задух.
Мъжът е объркан, с диария. Няма предхождаща медицинска история. Непушач, консумира по 20 ml алкохол седмично. Преди 10 дни се е върнал от екскурзия в Испания.

Физикален преглед

Пациентът е видимо дехидратиран, със зачервено цианотично лице. Неориентиран за време, място и собствена личност. Температурата му е 39.6˚С. Сърдечен пулс: 120/мин, кръвно налягане: 146/72 mmHg, дихателна честота: 32/мин. Симетрична подвижност на гръден кош, притъпено-тимпаничен перкутонен белодробен звук, при аускултация се установяват билатерални хрипове и бронхиален тип дишане в основите на двата дроба.


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата на пациента и находките от физикалния преглед, коя е най-вероятната диагноза?


Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
Д: Пневмония, причинена от Legionella pneumonia

Това е пневмония, причинена от грам-отрицателни бактерии. Патологично, възпалителният инфилтрат се разпространява бързо в белия дроб.

Клиничната картина се състои от два етапа: Начален етап, през който симптомите са незначителни: отпадналост, главоболие, слаба кашлица, безапетитие, сънливост, диария, слузна експекторация. Късният етап се характеризира с интоксикация, делириум, халюцинации, учестено дишане. Засегнати са долните лобове. Промените напредват бързо и при някои болни измененията са двустранни. Могат да се появят смущения в говора и походката.

А. Пневмококова пневмония

Проникването на пневмококите от горните към долните дихателни пътища се улеснява от охлаждане на организма, алкохолна интоксикация и анестезия. Стадиите на болестта са четири: възпалителен оток, червена хепатизация, сива хепатизация, стадий на всмукване. Началото на заболяването е често след вирусна инфекция, болният е неразположен, стръмно се покачва температурата му до 39.5˚С. Появяват се болки в гръдния кош, тахипнея, общото състояние се влошава. Лицето на болния се зачервява, езикът е обложен, кашлицата става от суха – влажна.

Засегнатата страна на гръдния кош изостава при дишане.

Б. Стрептококова пневмония

Процесът е локализиран предимно в долните лобове. Характерна клинична картина на този вид пневмония е внезапно начало след морбили или грип, температура над 38.5˚С с тръпки, отпадналост, кашлица, задух, цианоза, кървава експекторация. Перкутонният тон е скъсен, дишането – отслабено или бронхиално със звънливи, дребни, влажни хрипове. Налице е тахикардия.

В. Пневмония, причинена от Klebsiella pneumonia

По-често боледуват възрастни хора, системно употребяващи алкохол. При установени болни се наблюдават остри форми с бурно начало, висока температура, бодежи и гнойно-кървава експекторация. Болните не рядко са в шок. Възможно е хронично протичане.

Г. Стафилококова пневмония

Стафилококовата пневмония протича с различни симптоми, в зависимост от възрастта на болния и начина на проникване на бактериите. При повечето възрастни се развива след вирусна инфекция. Общото състояние на болния се влошава, температурата се покачва, понякога с разтрисане. Картината може да бъде критична, с нарушено съзнание до кома. Наблюдава се хипоксемия, цианоза. Клиничните форми са: фулминантна форма, остра форма, подостра форма.

Заболяване

Характеристики

Пневмококова пневмония

Неразположение, стръмно покачване на температурата, болки в гръдния кош, тахипнея, суха и в последствие влажна кашлица, ръждиви, гъсти, лепкави трудно отделящи се храчки, гнойни или розови.

Стрептококова пневмония

Внезапно начало, висока температура, тръпки, отпадналост, кашлица, задух, цианоза със слузно-гнойни или кървави храчки.

Пневмония, причинена от Klebsiella pneumonia

Бурно начало, висока температура, бодежи, гнойно-кървава експекторация, болни в прострация или шок.

Стафилококова пневмония

Постепенно влошаване на състоянието, повишена температура, разтрисане, хипоксемия, цианоза. Зависи от формата на заболяването.

Пневмония, причинена от Legionella pneumonia

Отпадналост, главоболие, слаба кашлица, безапетитие, сънливост, диария, слузна експекторация. По-късно състоянието на болния се влошава, силна интоксикация, делириум и халюцинации, тахипнея.