Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 10 2021

Оптимизиране на работата на имунната система чрез суплементация

виж като PDF
Текст A
д-р Цветелина Великова
дм Клиничен имунолог, УМБАЛ Лозенец, гр. София


Една от най-известните функции на имунната система е да защитава организма от инфекции. Но тя има още много функции, като защита от нововъзникнали туморни клетки, справяне с потенциално опасни субстанции, толериране към полезните микроорганизми и други.

Въпреки че през повечето време работи ефективно, понякога имунната ни система не може да се справи, което най-често води до разболяване – инфекция, автоимунитет, алергия и т.н. Но дали имунната система може да се „подсилва“, „стимулира“, „потенцира“?

Имунната система е мрежа от специални клетки, тъкани, органи и молекули, които работят заедно, за да защитят тялото от потенциално увреждащи чужди нашественици и болести.

Когато имунната ни система функционира правилно, тя открива заплахи, като бактерии, паразити и вируси, и задейства имунен отговор, за да ги унищожи.

Уникална черта на имунната система е, че тя реагира не само на „чуждото“ за организма, но и към „опасното“. Това означава, че имунната ни система може да прецени увредени собствени структури като потенциално опасни, както и някои микроорганизми като неопасни, макар и чужди. Така, към опасностите за организма се развива имунитет, но към неопасните – толеранс. Този крехък баланс между имунен отговор и толеранс определя дали ще се развие заболяване или организмът ще остане здрав. А това зависи и от взаимодействието между двете основни части на имунната система – вродена и адаптивна, и между тях и околната среда и генетичните фактори.

Вроденият имунитет е естествената защита, с която сме родени и нашата първа линия на протекция от инфекциите. При откриване на инфекция, нашият вроден отговор действа бързо, за да се опита да противoдейства на нашественика, като произвежда допълнително антимикробни пептиди или повишавайки температурата. От друга страна, адаптивният имунитет е защита, която се развива и обучава през целия живот, когато сме изложени на инфекции или получаваме ваксинации. Адаптивната система забелязва конкретен причинител и произвежда специфични молекули, наречени антитела – които са необходими за унищожаване и елиминиране на нашественика от тялото.

Проучванията в последните години показват, че имунната система няма нужда от „подсилване“. При нормална имунна система, с брой и процент имунни клетки от всеки подтип в определени референтни граници, с нормално количество имуноглобулини и други фактори на защита, адекватно хранене, достатъчна физическа активност и други фактори на начина на живот, имунната система практически не може да се „усилва“. Но не е и необходимо. По-важното е, че имунитетът може да бъде оптимизиран, осигурявайки повече от тези фактори.Понякога включването на хранителни добавки към диетата могат да подпомогнат правилното функциониране на имунната система. Това е особено валидно при хора, които страдат от по-чести боледувания, без да имат доказан имунен дефицит или такива, чийто начин на живот и хранене са далече от здравословните. Разбира се, при всички случаи е препоръчително да се направи консултация с лекар преди започване на приема на хранителни добавки, които повлияват имунната система.

Бета глюканите са едни от най-проучените молекули по отношение на функциите им върху имунната система. Например, бета (1,3/1,6) глюкан съдържа минимум 70% бета (1,3/1,6) глюкан с биологични ефекти, вкл. да стимулира различни аспекти от функциите на имунната система, като способства за бързо действие при разпознаването и унищожаването на чужди за организма микроорганизми. В клинични проучвания е доказано, че това се осъществява чрез активирането на основни клетки на имунната система, включително на макрофаги и неутрофили от бета (1,3/1,6) глюкана.

Нещо повече, бета глюканите могат да противодействат на описаното потискането на имунната система поради твърде интензивно физическо натоварване, каквото се наблюдава при много професионални спортисти (наблюдават се с 66% по-малко инфекции на дихателната система). Изследвания на човешки и животински клетъчни култури сочат, че бета (1,3/1,6) глюкан може да стимулира различни функции на имунната система, като фагоцитозата и производство на различни интерлевкини, напр. IL-1, IL-2, интерферони.

Проучвания при животински модели и клинични изпитвания също са обнадеждаващи – приложението на бета (1,3/1,6) глюкан може да намали смъртността поради свързани с инфекция усложнения при пациенти, страдащи от тежка травма; да редуцира необходимостта от приложение на антибиотиците и антивирусните медикаменти, необходими за спиране на инфекцията при животни, изложени на различни бактерии; може да намали нивата на „лошия“ холестерол (LDL) при пациенти с хиперхолестеролемия (за 6 седмици); да намали общото здравословно състояние при пациенти под тежък стрес с увеличаване на енергията им с 42%, намаляване на умората с 38%, а напрежението – с 19% (за 4 седмици).

Арабиногалактанът, екстракт от американска лиственица, също е съставка, която се използва в състава на добавки с имуностимулиращо действие. Освен антиоксидантни ефекти, дължащи се на множеството полифеноли в състава на лиственицата, а някои от неговите активни съставки (като кверцетин и таксифолин) имат биохимични свойства, пораждащи освен силно антиоксидантно и хемопротективно действие. Освен това арабиногалактан повлиява имунните клетки. Подобни вещества се съдържат и в други растения, като ехинацея, кедър и диво индиго (baptisia tinctoria), но в по-ниски концентрации.

Проучванията показват, че приемът на арабиногалактан като хранителна добавка повлиява NK клетките, цитокините и макрофагите. Арабиногалактан увеличава в максимална степен производството на цитокини, които са от основно значение за клетъчната комуникация, сред които интерферон гама (IFNγ), тумор некрозис фактор (TNFа) и други (IL-1 или IL-6). Други проучвания установяват, че арабиногалактан подпомага активирането на адаптивен имунен отговор към специфични антигени и образуване на антитела от клас IgG. Интересно е да се отбележи, че арабиногалактан проявява имуномодулаторен ефект, който не засяга останалите имунни параметри.

Допълнително, при два микроелемента (селен и цинк) са описани механизмите, чрез които те влияят върху имунния статус и други физиологични функции. Като съставна част на селенопротеините, селенът е необходим за правилното функциониране на неутрофили, макрофаги, NK клетки, Т лимфоцити и други клетки. Повишеният прием на селен може да бъде свързан с намален риск от възникване на рак и може да облекчи други патологични състояния, включително оксидативния стрес и възпалението. Нещо повече, селенът е необходим за подвижността на сперматозоидите и може да намали риска от спонтанен аборт. От друга страна, дефицитът на селен е свързан с различни психични заболявания на настроенията или да е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Цинкът е необходим като каталитичен, структурен и регулаторен йон за ензими, протеини и транскрипционни фактори и по този начин е ключов микроелемент в много хомеостатични механизми на тялото, включително имунни отговори. Ниската бионаличност на цинкови йони води до ограничена имуноре­зистентност към инфекции при възрастните. Добавянето на цинк към храненето за 1-2 месеца възстановява имунния отговор, намалява честотата на инфекциите и удължава преживяемостта.

Добавки, които съдържат в състава си бета глюкани, арабиногалактан, селен и цинк, като Sevida, биха могли да предоставят на имунната система подкрепа за осъществяване на функциите си.

В заключение, докато нарушенията на имунната система се лекуват със специфични лекарства, които намаляват симптомите и риска за възникване на инфекции, то консумирането на балансирана диета и приемането на суплементи с ефекти върху имунната система може да подпомогне поддържането на нормална имунна функция.